Dnes Prague Edition

Trolejbus z Palmovky povede k hranici města

-

PALMOVKA Od dnešního dne mohou lidé na lince číslo 58 z Palmovky do Miškovic využít trolejbuso­vou dopravu. Vybudování trasy z Palmovky až do Miškovic vyšlo na 280 milionů korun a autobus na ní ujede zhruba 12 kilometrů. Troleje jsou však nainstalov­ány jen na zhruba padesáti procentech trasy. „Využíváme kombinaci s bateriovým pohonem. Trolejové vedení využíváme v úsecích do kopce nebo v úsecích, kde se jezdí pomalu. Při tom se nabíjí baterie a pohon je silnější,“popsal včera při zahájení zkušebního provozu trati náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Na trase lidé zaplatí standardní jízdné. „Pro cestující to znamená zvýšení komfortu, jak z hlediska hluku, vibrací i plynulosti jízdy,“doplnil Scheinherr. Zavedení elektrický­ch vozidel přináší rovněž i pozitivní dopady na okolí. Ve srovnání s autobusem nejsou vozidla tak hlučná a neprodukuj­í na daném místě emise.

„Jsem upřímně rád, že se zhotovitel­i podařilo dokončit výstavbu kompletní infrastruk­tury pro první skutečnou trolejbuso­vou trať v novodobé historii Prahy podle harmonogra­mu,“uvedl Jan Šurovský, technický ředitel DPP – Povrch.

„Po dokončení rekonstruk­ce Prosecké ulice, kterou zde prováděla Technická správa komunikací, tak můžeme zahájit zkušební provoz s cestujícím­i na lince číslo 58 v celé délce trolejbuso­vé tratě, tj. z Palmovky přes Prosek, Letňany, Čakovice až do Miškovic, kam trolejbusy zavítají vůbec poprvé v historii,“dodal Šurovský.

Trolejbus mohou cestující využít prozatím jen o víkendech. Dopravní podnik má v současné době zapůjčený jen jeden vůz z podniků z Hradce Králové, který v pracovních dnech využívá ke školení řidičů.

Patnáct nových trolejbusů byl měl pražský dopravní podnik získat na začátku příštího roku. Ty však musí

před nasazením do provozu najezdit tisíce kilometrů bez cestujícíc­h.

Troleje povedou až k letišti

Kromě trasy z Palmovky do Miškovic nasadí DPP bateriové trolejbusy také na linku 119 z Veleslavín­a na Letiště Václava Havla. Délka trolejí zde bude okolo 11 kilometrů. Přípravné

práce začaly již v garážích Řepy, kde bude 50 dobíjecích míst. Samotná instalace trolejí v ulicích Evropská a K Letišti začne v průběhu ledna 2023.

Na lince budou z důvodu vytíženost­i jezdit speciální dvoukloubo­vé vozy, které jsou delší než běžná dvoučlánko­vá vozidla. Vozidla poháněná elektřinou by v budoucnu měla obsluhovat také linky 131, 134, 137, 176 a 191.

Z historické­ho hlediska není v Praze trolejbuso­vá doprava ničím novým. První linka ze Strašnic ke kostelu svatého Martina nedaleko Šárky byla uvedena do provozu v srpnu roku 1936.

 ?? Foto: Radek Vebr, MAFRA ?? Trolejbuse­m do Čakovic Veřejnost má dnes poprvé možnost vyzkoušet trolejbus na lince číslo 58, který má trasu Palmovka - Letňany - Čakovice - Miškovice. Trolejové vedení pokrývá zhruba padesát procent nové trolejbuso­vé tratě. Jezdit bude zatím jen o víkendu.
Foto: Radek Vebr, MAFRA Trolejbuse­m do Čakovic Veřejnost má dnes poprvé možnost vyzkoušet trolejbus na lince číslo 58, který má trasu Palmovka - Letňany - Čakovice - Miškovice. Trolejové vedení pokrývá zhruba padesát procent nové trolejbuso­vé tratě. Jezdit bude zatím jen o víkendu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia