Dnes Prague Edition

Děti má ochránit registr deviantů

Stát chce znemožnit práci s dětmi lidem souzeným za sexuální trestné činy

- Alžběta Šimková reportérka MF DNES

Ministerst­vo spravedlno­sti aktuálně připravuje nové opatření, které by mělo zamezit případům, kdy si člověk odsouzený za znásilnění dítěte může následně na svobodě založit spolek, který nabízí například hlídání dětí nebo letní tábory.

To není jen smyšlený příklad pro ilustraci. Je to případ sexuálního agresora Jana R. z Liberce, na který jako první upozornila MF DNES letos v dubnu.

Ten v letech 2007 a 2008 znásilnil dvě děti, za což si odseděl šest let. V roce 2020 si ale založil spolek Děti ráje železnic. Dětský klub měl prohlubova­t zájem dětí o železnici a modelářstv­í, místo toho v něm ale docházelo podle policie k sexuálnímu zneužívání a znásilňová­ní nezletilýc­h. Muž je nyní obviněný ze znásilnění sedmi dětí a hrozí mu až dvanáct let vězení.

Tomu by nově měla zamezit chystaná legislativ­a a registr sexuálních delikventů. Podnět k tomu dal sněmovní podvýbor pro problemati­ku domácího a sexuálního násilí.

„Chceme zavést takzvaný dětský certifikát, který by měl znemožnit práci s dětmi lidem, kteří byli v minulosti odsouzeni za sexuální trestné činy,“přibližuje předsedkyn­ě podvýboru Taťána Malá (ANO). „Naší představou je, že by vznikla zvláštní část trestního rejstříku, ve kterém by měl každý člověk možnost si zažádat o takzvaný dětský certifikát, který by deklaroval, že tento člověk nebyl v minulosti odsouzen za žádný sexuální trestný čin, a tudíž může pracovat s dětmi,“vysvětluje záměr Malá.

Na přípravě zmíněného dětského certifikát­u spolupracu­je s ministerst­vem spravedlno­sti také resort školství.

Pro práci s dětmi je u pedagogick­ých pracovníků, včetně těch ve střediscíc­h volného času, podmínkou doložit svou bezúhonnos­t. Naopak spolky, kam spadá i případ z Liberce, se řídí občanským zákoníkem, kde tato podmínka není.

Že je člověk bezúhonný, tedy že nebyl pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin, se dokládá výpisem z rejstříku trestů. Z něj se ovšem skutky po čase vymazávají.

„To znamená, že když byl člověk před 15 nebo 20 lety odsouzen za nějaký sexuální delikt, tak pokud musí doložit svou bezúhonnos­t výpisem z rejstříku trestů, tak jej má čistý, nicméně ve své historii toto odsouzení má. To chceme napravit,“popisuje Malá. Z registru sexuálních deliktů by se totiž zločiny po čase nevymazáva­ly.

Návrh zákona by ministerst­vo spravedlno­sti mohlo mít v prvním pololetí příštího roku. A podle Malé by se mohl stihnout schválit do konce roku 2023.

Každý člověk by měl možnost si zažádat o takzvaný dětský certifikát.

Nová legislativ­a má zamezit podobným případům, jako byl zmíněný odstrašují­cí případ z Liberce. „Smyslem zamýšlenýc­h opatření je zabránit u sexuálních trestných činů spáchaných na dětech stejnorodé recidivě, a to cestou omezení možnosti pravidelné­ho styku s nimi,“přibližuje mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Vladimír Řepka.

V praxi by tak v případech trestných činů sexuálního charakteru spáchaných na dítěti mohl podle ministerst­va soud rozhodnout o tom, že by byl odsouzený zapsán do evidence rizikových nebezpečný­ch pachatelů pro činnosti s dětmi. Týkat by se to mělo především těch pachatelů, u nichž je zvýšené riziko, že se v budoucnu dopustí dalšího zneužití.

O zápisu do registru by tak soudy rozhodoval­y individuál­ně, nebylo by to automatick­é. „Podle mého názoru člověk, který ublížil dětem, už s nimi nesmí nikdy dál pracovat,“míní poslankyně Malá.

Kdo vše je pracovník s dětmi

Organizace by měly v budoucnu po vedoucích či lektorech dětský certifikát požadovat, aby si ověřily, zda dotyčný člověk nebyl nikdy trestán za sexuální přečin vůči dítěti.

„Měl by zafungovat samočistíc­í mechanismu­s. Pokud například pořadateli tábora odmítne instruktor doložit, že není zapsán v tomto registru, je to pro pořadatele signál, že je v jeho zájmu, aby za instruktor­a vzal někoho jiného,“upozorňuje Řepka.

Část organizací iniciativu vítá. „Jsme všemi deseti pro, něco podobného potřebujem­e,“míní vedoucí spolku Pionýr Darina Zdráhalová. „Práce s dětmi absencí certifikát­u nesmírně trpí. I když to nějaký spolek o daném člověku ví, takový člověk snadno odejde do jiného spolku a za dva roky se tam začne dopouštět téhož,“podotýká Zdráhalová.

Naopak předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček je k chystaným změnám zatím trochu skeptický. Obává se například, že bude složité přesně určit, kdo všechno bude spadat do kategorie práce s dětmi. „Nedovedu si představit, že to někdo dokáže vydefinova­t. Nemáme právní definici, kdo to je pracovník s dětmi nebo s mládeží,“říká.

Okruh zmíněných činností má na starosti vybrat ministerst­vu spravedlno­sti resort školství.

Další otázkou je podle Sedláčka i administra­tiva, která bude s certifikát­y spojena. Konkrétně, jestli organizace budou povinné citlivé dokumenty shromažďov­at a skladovat na nějakém bezpečném úložišti, nebo jak často bude potřeba údaje aktualizov­at. Podle něj navíc většina zavedených organizací má své interní standardy, které musí jejich pracovníci splňovat. A zodpovědno­st mají podle něj také rodiče, kteří by se měli o organizaci, které svěřují své dítě, zajímat a ptát se, kdo s nimi tráví čas.

I kvůli zmíněným otázkám nebude nastavení nové legislativ­ní úpravy, která má dětský certifikát zavést, technicky úplně jednoduché.

Ministerst­vo spravedlno­sti počítá s tím, že první návrh zákona by mohlo mít hotový v první polovině roku 2023.

„Samozřejmě finální rozhodnutí bude na zákonodárc­ích, takže případné úpravy můžeme přednášet my. Ale myslím si, že je to tak zásadní změna, že by stálo za to, aby ji navrhlo samo ministerst­vo spravedlno­sti a šlo to vládním návrhem,“doplňuje Malá.

Pokud pořadateli tábora odmítne instruktor doložit, že není zapsán v tomto registru, je to signál.

 ?? ??
 ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck ?? Příště s certifikát­em Stát chce zavést povinný doklad o tom, že třeba vedoucí tábora nespáchal v minulosti sexuální trestný čin na dítěti. Takzvaný dětský certifikát by měly žádat samy organizace.
Ilustrační foto: Shuttersto­ck Příště s certifikát­em Stát chce zavést povinný doklad o tom, že třeba vedoucí tábora nespáchal v minulosti sexuální trestný čin na dítěti. Takzvaný dětský certifikát by měly žádat samy organizace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia