Dnes Prague Edition

Uprchlíci, stěhovat! Poslanecká chata zblízka

Jak to chodí na chatě Poslanecké sněmovny, kolik tam stojí pobyt a proč už tam nechtějí Ukrajince.

- Jan Pešek redaktor MF DNES

HARRACHOV Nenápadnou uličku vedoucí z hlavní silnice přetíná mohutná brána s ostny. Na zvonku není žádné jméno a i všudypříto­mné kamery dávají tušit, že dřevěná vila s moderní přístavbou není obyčejný hotel. Jejím vlastníkem je Poslanecká sněmovna, která sem od roku 1993 posílá na rekreaci poslance a zaměstnanc­e.

Od začátku války na Ukrajině ale slouží areál jako útočiště pro uprchlíky. Tomu je nyní konec – uprchlíci si musí hledat jiné bydlení, aby objekt mohli znovu využívat rekreanti.

Stěhování tak čeká i zhruba padesátile­tou Ukrajinku, která za časného rána opouští areál a míří do práce. Na dotaz, zda už ví, kde v blízké době složí hlavu, rozhodí rukama. „Ně znáju,“zmůže se na prostou odpověď.

S informací, že dvacítka uprchlíků včetně dětí musí areál opustit do konce roku, jinak budou přestěhová­ni na druhý konec republiky do Lipnice

nad Sázavou, přišla před několika dny TV Nova. Podle Kanceláře Poslanecké sněmovny to ale není úplně pravda. „Uvádíme proto na pravou míru, že od samého počátku byla dohoda mezi Poslanecko­u sněmovnou a ministerst­vem vnitra o neprodlouž­ení ubytování pro ukrajinské uprchlíky podmíněna zajištěním odpovídají­cího ubytování v rámci regionu, což bylo ministerst­vem vnitra přislíbeno. Až následně by provozně-účelové zařízení v Harrachově

bylo uvolněno pro jeho původní účely,“stojí v prohlášení Kanceláře PS. Právě ministerst­vo vnitra pomáhá uprchlíkům s hledáním bydlení.

Tato slova potvrzuje i správce harrachovs­kého zařízení Martin Hančl. „Bylo v plánu a je v plánu, že ti lidé tu můžou zůstat do té doby, dokud se nenajde řešení, které by splňovalo jejich požadavky. Abychom nenarušili vazby, které si v Harrachově vytvořili,“říká Hančl.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia