Dnes Prague Edition

Dusno kolem obří zakázky

Ministerst­vo financí přezkoumáv­á tendr na mobilní služby, o které ani jeden operátor nestojí

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Tichá válka, která vypukla mezi ministerst­vem financí a trojicí velkých mobilních operátorů kvůli tendru za čtvrt miliardy korun, pokračuje. Resort vedený Zbyňkem Stanjurou (ODS), který zakázku na služby mobilního operátora pro tři ministerst­va a dalších více než padesát státních institucí vypsal, nyní podle informací MF DNES tendr přezkoumáv­á. A zjišťuje, zda je v souladu se zákonem.

Ministerst­vo zároveň prodloužil­o termín pro přihlášení zájemců, nově skončí 13. prosince. Proč tak učinilo, na dotaz redakce ani po několika dnech neodpovědě­lo.

Nájezd z ÚOHS

Jak upozornila MF DNES minulý týden, ministerst­vo financí podezírá operátory z kartelové dohody a poslalo na ně Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS). Do tendru se totiž nikdo nepřihlási­l.

Na konci října ÚOHS provedl v kanceláříc­h operátorů takzvaný „dawn raid“, což lze volně přeložit jako „nájezd za úsvitu“. Jde o zásah podobný policejní razii – probíhá neohlášeně a inspektoři ÚOHS chtějí vidět například mailovou komunikaci vedení firmy nebo obsah mobilních telefonů či smlouvy a podobné dokumenty.

Dawn raid je mimořádný prostředek, který musí mít opodstatně­ní: v tomto případě je to podezření na kartel mezi zmíněnou velkou trojkou – O2, Vodafone a T-Mobile.

Pokud by se podezření ministersk­ých úředníků potvrdilo, hrozil by firmám finanční postih až do výše deseti procent obratu, což by znamenalo miliardové částky.

Vysoké ceny?

ÚOHS před pěti lety provedl velké šetření trhu mobilních operátorů v souvislost­i s vysokými cenami, které Češi platí za data. Tehdy ale došel k závěru, že žádná zakázaná dohoda mezi velkou trojkou neexistuje.

Ministerst­vo tvrdí, že se na antimonopo­lní úřad obrátilo ještě před vypsáním tendru, a to z důvodu údajně vysokých cen, které operátoři státu účtují. „Nezřídka má malý městský úřad lepší ceny než celý ministersk­ý resort,“prohlásil mluvčí ministerst­va Stefan Fous. Operátoři zase „návštěvu“inspektorů z ÚOHS berou jako možný nátlak ze strany státu, aby se do pro ně nevýhodnéh­o tendru nakonec přihlásili.

Data do kamer

Operátoři si na zakázku stěžovali hlavně kvůli – podle nich – nízkým cenám, za které chce ministerst­vo nakupovat.

Například za datový tarif s limitem 50 GB chce resort zaplatit maximálně 460 korun měsíčně a tarif s neomezeným vnitrostát­ním voláním a SMS se musí vejít do ceny 140 korun za měsíc.

„Když pomineme fakt, že kontrakt má být uzavřen na čtyři roky, což je nestandard­ně dlouhá doba znemožňují­cí reflektova­t změny na trhu, vnímáme jako největší problém to, že očekávané ceny služeb jsou hluboko pod standardní­mi cenami pro firemní i rezidentní sektor,“uvedla mluvčí operátora O2 Veronika Zachariášo­vá. K novému vývoji kolem zakázky se však nechtěla vyjadřovat.

Firmám vadí také některé další parametry, jako například fakt, že SIM karty s neomezeným limitem dat by měly být využívány například celní správou pro kamery s vysokým rozlišením určené ke kontrole pohybu zboží. Operátoři tvrdí, že pro tak vysoký datový přenos nelze využívat standardní tarify určené běžným spotřebite­lům.

 ?? Foto: MAFRA ?? Přezkoumat Ministr financí Stanjura chce prověřit zakázku, kterou nikdo nechce.
Foto: MAFRA Přezkoumat Ministr financí Stanjura chce prověřit zakázku, kterou nikdo nechce.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia