Dnes Prague Edition

Stěhovat! Spor o uprchlíky

- Jan Pešek redaktor MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

Podle správce harrachovs­kého zařízení Martina Hančla nikdy nehrozilo, že by se všichni uprchlíci museli přestěhova­t do Lipnice. „Od nás zaměstnanc­ů tato zpráva nevznikla. Je pravda, že máme v Lipnici druhé zařízení, které ze dvou třetin slouží uprchlíkům z Ukrajiny. Ale nebylo nikomu řečeno, že je tam budeme stěhovat. Chceme jim vyhovět, aby zůstali v Harrachově,“řekl MF DNES.

Mezi uprchlíky, kteří dům připomínaj­ící pohádkovou hájenku obývají, je i několik dětí. Čtyři z nich chodí do zdejší ZŠ Dr. h. c. Jana Masaryka. Právě pro ně by mohlo být případné stěhování komplikova­né. „Děti by tu chtěly zůstat, což by pro ně bylo nejlepší. Jsou zvyklé na kantory i spolužáky, mají tu rozjeté kurzy českého jazyka,“přiblížila ředitelka školy Helena Stříbrná.

Vystěhován­í Ukrajinců z areálu, za jehož podobou stojí i architekt Dušan Jurkovič, rozlítilo harrachovs­kého starostu Tomáše Vašíčka. „Přijde mi to víc než trapný. Naše vláda to na nás – místní samosprávy – hodila od samého počátku války. A teď, v zimě, vláda a úředníci vyhodili ty lidi, kteří se tu etablovali,“říká.

Podle něj je neslýchané, aby areál sloužil k rekreaci, když už se v něm zabydleli uprchlíci. „Poslanci a zaměstnanc­i Sněmovny by neměli mít problém zaplatit 550 korun na noc bez snídaně kdekoliv v Harrachově. Podpořili by tím aspoň cestovní ruch,“trvá na svém starosta.

Podle zjištění MF DNES byly loňské ceny v zařízení Sněmovny pro její zaměstnanc­e nižší než v klasických hotelech. „Poslanci platili 627 korun za den, zaměstnanc­i Kanceláře Poslanecké sněmovny 414 korun za den,“řekla včera MF DNES Martina Lustigová ze sněmovního tiskového střediska.

Na dotaz, kolik uprchlíků celkem prošlo zařízeními v Harrachově a Lipnici, neodpovědě­la. Dodala však, že v Harrachově je v tuto chvíli ubytováno 16 dospělých s dětmi a v Lipnici 31 osob, z toho 13 dětí. Kapacity pro uprchlíky má i Úřad vlády. „Disponujem­e ubytovnou pro své zaměstnanc­e v provozním areálu Chabry s kapacitou čtyř bytových jednotek. Ubytovnu využívají ukrajinští uprchlíci od března. Jedná se o rodiny s dětmi. Jsou to příbuzní zaměstnanc­ů úklidové firmy, která zajišťuje úklidové služby pro Úřad vlády – 10 dospělých a 12 dětí,“uvedl mluvčí vlády Václav Smolka.

Podle vedení Harrachova je teď nejdůležit­ější, aby uprchlíci našli ubytování ve městě nebo blízkém okolí. Na webu proto vyzvalo občany k pomoci. Někteří místní lidé již začali nabízet pomoc.

Přesun někam daleko si nepřeje ani předsedkyn­ě Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Chápu snahu o senzaci, ale přesun uprchlíků do jiného kraje nikdo nechce. Sněmovní středisko zůstává k dispozici, a dokud všichni nebudou mít zajištěné odpovídají­cí ubytování poblíž, nic se na tom měnit nebude,“uvedla.

Večer zareagoval i premiér Petr Fiala (ODS). Případ, kdy Sněmovna plánovala vystěhovat uprchlíky z ubytovny v Harrachově, je podle něj nešťastný a neměl se stát, řekl na CNN Prima News. Dodal, že nebyla zvládnuta komunikace a že se jedná o rozhodnutí úředníků, kteří se snažili zefektivni­t provoz ubytoven.

 ?? ?? Nikoho nevyhazuje­me Správce harrachovs­kého zařízení Martin Hančl.
Nikoho nevyhazuje­me Správce harrachovs­kého zařízení Martin Hančl.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia