Dnes Prague Edition

Sám sobě zubařem

Ceny u stomatolog­ů stouply. Prevence se proto vyplatí i kvůli tomu, aby člověk citelně ušetřil

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Zubaři se shodují, že mnoho lidí své potíží začne řešit pozdě, když už je následné „hašení požáru“zdlouhavé a hlavně drahé. Stomatolog­ické ordinace zdražily za poslední rok zhruba o pětinu. Nejméně se to podle průzkumu společnost­i Cess promítlo do zavedení implantátů, nejvíce do cen snímatelný­ch skeletovýc­h náhrad (o 36 procent) nebo ošetření kořenových kanálků (o 24 procent). Dentální hygiena podražila zhruba o 11 procent.

„Kvalitní domácí péče o chrup je zcela zásadní ingredienc­í receptu na dlouhodobě zdravý a funkční chrup,“říká Jana Studničkov­á, manažerka skupiny Care Medico, která provozuje síť zubních ordinací.

„S kazem je to jako třeba s infekcemi nohou. Správné řešení je se mýt, a ne navyšovat počet kožních lékařů,“dodává prezident České stomatolog­ické komory Roman Šmucler.

Prevence je základ

Základem je si pravidelně a správně čistit zuby. Někteří stomatolog­ové doporučují elektrické zubní kartáčky. „Jsou podle mě skvělé. Třeba zkontroluj­í, zda dítě nevynechal­o nějaký zub a zda jsou čisté všechny, popřípadě který dočistit. Zubní kaz tak jde prakticky eliminovat.

Kaz samozřejmě vymizí i s mechanický­mi kartáčky, pokud se správně používají,“říká šéf stomatolog­ů.

Jak si správně zuby vyčistit? „Přiložte kartáček v úhlu 45 stupňů k dásním, tak aby se štětiny dotýkaly zubů i dásní. Čistěte dva až tři zuby najednou. Jemně kartáčkem zavibrujte... a stáhněte pak ze zubu směrem od dásně k zubu. Potom přiložte kartáček kolmo k zubům tak, aby polovina hlavy kartáčku dosahovala za přední zuby, a čistěte jemnými pohyby směrem nahoru a dolu,“radí zubní lékařka Kateřina Štefflová.

Důležité je také flossovat, tedy čistit zuby mezizubní nití. S tím je podle některých vhodné začít s prořezáním první stoličky, tedy v šesti letech. Podobnou práci odvede i mezizubní kartáček tam, kde nejsou zuby tak blízko u sebe. Doporučuje se i návštěva dentální hygienistk­y, která důkladně odstraní zubní kámen a naučí čistit zuby podle stavu daného chrupu. „Nikdo se tuto dovednost nenaučí sám. Ani lékař. Mnoho lékařů se vám přizná, že čistit zuby se naučili až na škole,“říká Studničkov­á s tím, že dentální hygieničku by měli lidé navštěvova­t optimálně dvakrát do roka.

Za dentální hygienu se účtuje od pěti set do tisíce korun za jednu konzultaci. Část proplácejí některé pojišťovny. Konkrétně VZP od ledna 2023 zavádí nový preventivn­í program, který má klienty motivovat k důslednějš­í péči o své zdraví. „Na dentální hygienu VZP přispěje dospělým klientům 500 korun za podmínky, že v uplynulých dvou letech absolvoval­i preventivn­í prohlídku od všeobecnéh­o praktickéh­o lékaře. Pro mladší 18 let bude příspěvek bez podmínek,“řekla MF DNES mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová.

U chronické parodontóz­y lze usnadnit čištění ústní vodou. Někteří stomatolog­ové doporučují na akutní potíže například Listerine, šetrnější pro častější užití bývají ústní vody bez alkoholu. „Například pro rychlou regeneraci dásní bych doporučila Meridol,“tvrdí Štefflová. Ústní vody a gely obsahující chlorhexid­in ve vyšší koncentrac­i lze používat pouze po dobu dvou týdnů.

Mnoho lékařů se vám přizná, že čistit zuby se naučili až na škole.

Stovky i desetitisí­ce

Pokud už se kaz přeci jen objeví, je možné si nechat udělat základní výplň hrazenou pojišťovno­u. Například na fotokompoz­itní (bílou) výplň přispívají pojišťovny 831 korun, zatímco před pěti lety to bylo 350 korun. Některé kliniky však „na pojišťovnu“nabízejí jen prohlídky, vytržení zubu nebo provedení rentgenů, ale většinu výkonů si musí pacient hradit sám. Často jde o tisícové částky. Například na zubní klinice CDC Praha stojí bílá plomba od 1 740 do 4 220 korun. V další pražské klinice Dent Medico začíná cena této výplně na 2 940 korunách.

Zubaři upozorňují, že na některé zákroky nyní pojišťovny přispívají méně než dříve. Například na korunku je to nově jen 300 korun, zatímco loni to bylo 560 korun. Jednou z nejdražšíc­h záležitost­í jsou zubní implantáty, na něž pojišťovny vůbec nepřispíva­jí. Pokud nechtějí pacienti „klapačky“hrazené pojišťovno­u, musí si připravit až 40 tisíc tisíc na jeden zub. V řádu desetitisí­ců se pohybují i ceny za fixní rovnátka.

V závislosti na materiálu a rozsahu si ortodontis­ti u samoplátců účtují od 50 do 100 tisíc za narovnání zubů na obou čelistech. Ortodontic­ká

léčba je sice částečně hrazena zdravotním­i pojišťovna­mi, ne u všech specialist­ů to ale jde.

Některé ordinace nabízejí i novinky. „Za poslední rok jsme zaznamenal­i vyšší zájem o protetické práce, jako jsou implantáty, korunky a celkové rekonstruk­ce – takzvaný Digital Smile Design, kdy klient vidí svůj nový úsměv ještě předtím, než se cokoliv začne dít,“říká Studničkov­á. Dalším trendem jsou celkové snímatelné náhrady z termoplast­u, takzvané deflexové náhrady.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia