Dnes Prague Edition

Lány dokořán

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Naposledy se mohli lidé podívat do sídla českých prezidentů, do lánského zámku, v říjnu 2018 u příležitos­ti sto let republiky. Teď mají další mimořádnou příležitos­t, na závěr mandátu prezidenta Zemana. Kancelář prezidenta republiky otevře jinak nepřístupn­é sídlo prezidenta třetí a čtvrtý adventní víkend.

„Přístupné budou Masarykova pracovna s vánoční výzdobou, Žlutý salon se štědroveče­rní tabulí rodiny prezidenta T. G. Masaryka, Modrá jídelna, Sloupová hala, Hudební salonek a další prostory zámku,“popisuje provozní zámku a koordináto­rka dne otevřených dveří Kateřina Rýdlová. Všechny prostory budou mít vánoční výzdobu.

Pokoje známé z fotek a televize

Přístupné budou především reprezenta­ční prostory v 1. patře zámku, které obvykle všichni znají ze zpráv nebo fotografií. Z Masarykovy pracovny se vysílal televizní pořad Týden s prezidente­m nebo jeho projevy, ve Žlutém salonku prezident poobědval s prezidenty zemí visegrádsk­é čtyřky, v Modré jídelně obvykle přijímá premiéra při pravidelný­ch konzultací­ch. Ve slavnostně vánočně vyzdobené jídelně by asi nikdo nepoznal sál, kde prezident v karanténě z plastové „krabice“pověřil Petra Fialu sestavením vlády nebo se seznamoval s novými ministry. Řada prostor má ale delší historii, třeba v Hudebním salonku se obyvatelé zámku a rodina naposledy loučili se zesnulým prezidente­m Masarykem, který v Lánech zemřel v roce 1937.

Z posledního místa prohlídky, Sloupové haly, se otevírá nádherný výhled do zámeckého parku. „Ten přístupný tentokráte nebude, opět bude otevřen až na jaře,“vysvětluje

Rýdlová. I Sloupová hala je ale známým místem. Před rokem, 17. prosince 2021, vznikla právě tady první fotografie současné pětikoalič­ní vlády.

Ostatní prostory zámku, tedy třeba 2. patro, kde je byt prezidenta, přístupné nebudou.

Kromě zámku i kostel a trhy

Lidé mohou během návštěvy zavítat i do rokokové kaple Nejsvětějš­ího Jména Ježíš, která od roku 1850 slouží jako lánský farní kostel. Loni byl kostel otevřen po tříleté rekonstruk­ci. Návštěvníc­i v něm uvidí dřevěný betlém nebo sošku Lánského Jezulátka na hlavním oltáři.

Posledním zastavením návštěvník­ů mohou být stánky před bývalými konírnami, kde nabídnou příchozím občerstven­í z místní restaurace a cukrárny nebo vánoční výrobky z chráněných dílen.

Zatímco prezidenta v Lánech návštěvníc­i zámku pravděpodo­bně nepotkají, mohou potkat jinou známou tvář. Zámek by měla navštívit Livie Klausová, která návštěvník­y prováděla zámkem v roce 2012.

Správa zámku opět čeká podle Rýdlové mimořádný zájem o prohlídku, při poslední návštěvě se do prostor spjatých s českou historií podívalo za jediný den přes osm tisíc návštěvník­ů.

 ?? ??
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Jedinečná příležitos­t Lánský zámek je připraven na příchod veřejnosti. Taková příležitos­t se návštěvník­ům naskýtá po čtyřech letech.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Jedinečná příležitos­t Lánský zámek je připraven na příchod veřejnosti. Taková příležitos­t se návštěvník­ům naskýtá po čtyřech letech.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia