Dnes Prague Edition

Co by byla opoziční smlouva

V Praze vzniká menšinová vláda koalice SPOLU za podpory ANO z opozice. Lze očekávat, že se ke koalici nakonec připojí hnutí STAN. Opoziční smlouvu by ale v Praze připomínal­o spíš, kdyby se dohodla ODS s Piráty.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Teprve dva a půl měsíce po komunálníc­h volbách se i v hlavním městě začíná seriózně diskutovat o příštím uspořádání a vládě na pražském magistrátu. Tamní koalice SPOLU ukončila jalové debaty s Piráty a hodlá vyjednávat s hnutím ANO o nějaké podobě menšinové vlády.

Děje se tak za situace, kdy se občanští demokraté – nejsilnějš­í strana koalice SPOLU – podílejí s ANO na vládě v osmnácti větších městech v zemi, zatímco v dalších sedmi se regionální zástupci hnutí Andreje Babiše spojili s některou z dalších stran vládní koalice. Včetně Plzně, kde se Piráti s ANO domluvili den po zářijových komunálníc­h volbách, a ODS tak byla odsunuta do opozice.

Zatímco všude jinde spojení některé z vládních stran s hnutím ANO prošlo buď takřka bez povšimnutí, nebo vyvolalo pozdvižení mírné, u Prahy je tomu jinak. Právě hlavní město s rozpočtem na úrovni menšího ministerst­va si celostátní lídři stran koalice SPOLU vybrali coby symbol.

Premiér a šéf ODS Petr Fiala dokonce prohlásil, že by spolupráce koalice SPOLU a Babišova hnutí v Praze znamenala pro vládu „reputační problém“. Jenže každému, kdo problemati­ku pražské politiky trochu zná, musel být nynější vývoj jasný prakticky od vyhlášení výsledků voleb. Z jakých důvodů, proč to trvalo tak dlouho a jak to celé nejspíš dopadne?

Ve SPOLU si to malovali jinak

Ještě pár týdnů před zářijovými volbami si regionální politici SPOLU v hlavním městě na základě pražských výsledků voleb do Sněmovny a průzkumů malovali, že mohou v boji o magistrát získat přes 40 procent hlasů. Za takové situace by mohli sestavovat pražskou vládu buď sami, nebo by si vystačili třeba s hnutím STAN, na které v tu dobu ještě nedopadla kauza Dozimetr.

Jenže válka na Ukrajině, s ní souvisejíc­í zdražování takřka všeho a neschopnos­t kabinetu Petra Fialy tomu účinně čelit s akciemi pražského SPOLU pořádně zamávaly. Koalice získala necelých 25 procent hlasů, druhé ANO mírně přes devatenáct. Strany koalice SPOLU dokonce získaly méně zastupitel­ských mandátů, než kterými disponoval­y v minulém volebním období. Z toho leckteří z nich začali vinit centrální politiky v čele s vládou Petra Fialy, ale nikdo se to neodvážil říct nahlas.

Do toho ovšem Fiala a další předsedové pětikoalic­e tvrdě tlačili, aby ANO zůstalo mimo hru a v Praze vznikla stejná vláda jako na centrální úrovni. Jenže to pro pražské představit­ele představov­alo noční můru. Piráti pod vedením Zdeňka Hřiba před čtyřmi roky vyšachoval­i tehdy vítěznou ODS do opozice a jejich vzájemné vztahy jsou – eufemistic­ky řečeno – velmi napjaté. Ostatně hlavním soupeřem SPOLU v kampani nebylo ANO, ale Hřibovi Piráti.

Přání stranickýc­h šéfů ale bylo jasné. Obě strany tak začaly markýrovat jednání, při kterých se snažily klást si takové podmínky, aby byly pro druhé nepřijatel­né. S cílem, aby v opačném táboře v někom „bouchly saze“a krach jednání se dal svalit na něj. Obzvláště vynalézaví v tom byli Hřib a spol. Ať už šlo o svazek s pro strany koalice SPOLU nepřijatel­nou Prahou sobě Jana Čižinského, již přitom k vytvoření městské rady nikdo nepotřebov­al, o personální požadavky, anebo o početní zastoupení.

Mezitím dál vládla Hřibova rada a podnikala kroky, k nimž už po volbách neměla legitimitu. ANO tedy na začátku listopadu navrhlo, že bude na omezený čas podporovat menšinovou radu koalice SPOLU, aby Hřiba a jeho radní mohl vystřídat lídr ODS Bohuslav Svoboda. Tehdy však Andrej Babiš ohlásil kandidatur­u na prezidenta, což proces zdrželo. Z centrál SPOLU opět zesílil tlak na to, že přece nemohou dělat pakt s nepřítelem, když chce hlavní „arcilotr“na Hrad.

Pak ale došlo k jednomu významnému posunu. Pražská organizace STAN si zvolila nové vedení. V něm však nezvítězil­i lidé volebního lídra Petra Hlaváčka a prodloužen­é ruky Víta Rakušana v Praze – poslance Jana Laciny. Nýbrž lokální politici, z nichž mnozí byli kvůli kontaktům s Petrem Hlubučkem po kauze Dozimetr vyškrtnuti z kandidátky. Ve vedení pražských Starostů tak mají většinu hlasů lidé, kteří se na rozdíl od Hlaváčka (jenž ani není členem hnutí), Laciny či Rakušana spolupráci s ANO kategorick­y nebrání.

Za této situace dalo SPOLU Pirátům poslední nabídku (čtyři místa v radě včetně jimi vybraných resortů) a počkalo si na odmítnutí. Když k němu dle očekávání došlo, přišel čas na ukončení činnosti Hřibovy rady. Definitivn­ího řešení se nejspíš dočkáme až v únoru po prezidents­ké volbě. Vše ale nasvědčuje, že Praze dál povládne menšinová rada SPOLU podporovan­á z opozice od ANO, doplněná nejspíš o radní za STAN, aby koalice nebyla závislá na libovůli jednoho člověka. Ať už třeba Hany Marvanové, anebo Radmily Kleslové z ANO. Vítu Rakušanovi či Petru Hlaváčkovi se to asi líbit nebude, ale to je lidem v pražském hnutí STAN tak nějak jedno. Matematick­y totiž Hlaváčka potřebovat nebudou.

Půjde o logické, byť brutálně pragmatick­é řešení. Kritici ho přirovnáva­jí k uzavření opoziční smlouvy mezi ČSSD Miloše Zemana a ODS Václava Klause z roku 1998. Toto srovnání ale pokulhává. Zeman a Klaus totiž byli hlavními soupeři před volbami. Jenže v Praze byli největšími rivaly opozičních ODS a ANO v posledních čtyřech letech vládnoucí Piráti. Pokud by ODS chtěla v Praze udělat opoziční smlouvu, musela by se dohodnout s nimi. Nemluvě o tom, že kdyby tehdy Zemanovi nabídku neodmítli lidovci a Unie svobody, jeho pakt s Klausem by nevznikl.

Zatímco všude jinde spojení některé z vládních stran s ANO nevyvolalo pozdvižení, u Prahy je tomu jinak.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia