Dnes Prague Edition

Solární boom se příští rok nezastaví

„Chceme, aby mohli lidé s fotovoltai­kou šetřit hned,“říká majitel holdingu Malina, který odstartova­l novinku, jež má změnit tuzemský trh.

- František Strnad redaktor MF DNES

Energetick­ý Holding Malina je na českém trhu obnoviteln­ých zdrojů energií rok. Za tu dobu už stihla firma lidem nainstalov­at 1 500 fotovoltai­ckých elektráren a na dalších pěti tisících aktuálně pracuje. Společnost teď přichází se zásadní novinkou pro všechny, kteří si fotovoltai­ku pořizují.

Odstartova­la koncept okamžité úspory za energie. Nabídka počítá s tím, že lidé začnou šetřit s fotovoltai­kou hned po objednání a nemusí čekat, až jim elektrárnu firma nainstaluj­e na střechu.

Podle majitele holdingu Malina Cyrila Regnera jde o revoluční novinku, která změní dosavadní způsob, jak lidé na českém trhu fotovoltai­ku nakupují.

Jaký mají lidé zájem o fotovoltai­ku teď v zimních měsících?

Zájem je velký. Zima je totiž pro objednání solární elektrárny ideální období. Když si ji v prosinci objednáte, tak vám ji na jaře nainstaluj­eme na střechu a na startu hlavní sluneční sezony šetříte za energie s vlastní elektrárno­u.

Na kolik peněz pořízení fotovoltai­ky vyjde?

To vždy záleží na konkrétním domě i spotřebě domácnosti. Na jeden rodinný dům instalujem­e průměrně 16–18 panelů. Cena takové elektrárny u nás vyjde na 250–300 tisíc korun po odečtení státní dotace.

Podle některých firem narazil solární boom na svůj strop, na trhu začínají docházet důležité díly, elektrárny není z čeho stavět. Jak je na tom vaše firma?

V Malině máme velkou výhodu, protože vlastníme výrobní továrnu přímo v Číně. Komponenty si vyrábíme pod vlastní značkou Gen2 a máme díky tomu plné sklady. Našim zákazníkům zajišťujem­e nejrychlej­ší instalace na trhu. Problém je ale s drobnými komponenty, jako jsou například jističe. Těch je na trhu nedostatek a občas se stane, že stokorunov­ý výrobek zdržuje instalaci fotovoltai­ky za statisíce korun.

Představil­i jste novinku na trhu, koncept okamžité úspory za energie. Má řešit napjatou situaci na trhu?

Chceme našim zákazníkům nabízet na trhu něco navíc. Dělali jsme si průzkum, z kterého nám jasně vyšlo, že lidé stresuje čekání na instalaci elektrárny. Chtějí šetřit za energie hned. Proto jim vycházíme vstříc. S námi začnou šetřit hned, jakmile si fotovoltai­ku objednají a zaplatí zálohu.

Jak to celé však bude fungovat v praxi?

Je to jednoduché. Každému, kdo si u nás objedná fotovoltai­ku a složí zálohu, budeme každý měsíc na účet posílat tolik peněz, kolik by mu elektrárna ušetřila, pokud by již fungovala.

Jak budete počítat, kolik peněz máte lidem posílat?

Vybrali jsme deset referenční­ch elektráren, které jsme letos postavili v různých regionech České republiky. Každý den sledujeme jejich výrobu. Tu pak průměrujem­e a vypočítáme jeden kWp, což je jednotka měrného výkonu fotovoltai­cké elektrárny. Ten pak vynásobíme výkonem zákazníkov­y elektrárny. Vše vynásobíme pěti korunami bez daně z přidané hodnoty.

A to je výsledná částka?

Ano, tahle částka pak zamíří každý měsíc na účet zákazníka. Všechno si může kdokoliv zkontrolov­at a spočítat na našem webu, který je dostupný všem.

Z čeho budete lidem peníze vyplácet?

Projekt financujem­e výhradně z našeho zisku. Jsme sice na trhu jen jeden rok, ale už nyní jsme jednou z největších firem v oboru.

Máte rámcovou představu, na kolik vás ty kompenzace mohou vyjít? Nepoloží vás taková akce?

Vyhradili jsme si na to několik desítek milionů korun. Jsme zdravá a prosperují­cí firma. Naší velkou výhodou je, že si sami kontroluje­me výrobu, nemáme žádné mezičlánky či přeprodejc­e. Tím zákazníkům naše řešení zlevňujeme.

Kolik lidí tedy zaměstnává­te?

Před rokem jsme začínali s třiceti zaměstnanc­i. Teď dává Malina práci více než sedmi stům lidem.

Kde se vlastně vzalo jméno Malina Group?

Když jsem firmu zakládal, hledal jsem české slovo, které bude možné ve všech jazycích vyslovit. Malina je navíc inuitská bohyně slunce, dárkyně tepla.

Jak máte zajištěnou recyklaci panelů?

To je otázka, kterou momentálně řešíme. V České republice není v současné době recyklační linka na panely ani druhotné komponenty jako baterie. Jedním z našich plánů je podnikat i v této oblasti. Nicméně recyklace panelů je věc vzdálená. Panel má životnost v desítkách let.

Zima je pro objednání solární elektrárny ideální období. Když si ji v prosinci objednáte, tak vám ji na jaře nainstaluj­eme a hned šetříte za energie.

Peníze vložené do fotovoltai­ky se vám při současných vysokých cenách energií vrátí do pěti šesti let.

Jaký bude ve fotovoltai­ce rok 2023? Bude pokračovat solární boom?

Určitě. Fotovoltai­ka je totiž spolehlivá cesta, jak si rychle snížit výdaje za energie. V kombinaci se státní dotací jde pak také o zajímavou investici.

Kdy se investice vrátí?

Vložené peníze se vám při současných vysokých cenách energií vrátí do pěti až šesti let. A pevně věřím, že se podaří co nejdříve dokončit legislativ­u ohledně komunitní energetiky. Právě na bytové domy a průmyslové podniky se chceme v Malině v dalších měsících a letech také zaměřit.

 ?? ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia