Dnes Prague Edition

Martin Chobot pootevírá dveře strachům a démonům

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Jméno kytaristy a skladatele Martina Chobota registruje­me především jako manžela zpěvačky Ewy Farné a donedávna také člena její doprovodné kapely. Albem Pootevřené dveře se nově prezentuje jako sólový písničkář.

Devět písniček na desku složil, otextoval a také nazpíval, což je na jedné straně v pořádku – album je velmi osobní a asi by bylo nepatřičné, kdyby Chobot využil služeb „profi“zpěváka – na straně druhé je jeho nepříliš jistý pěvecký projev tím, co desku táhne dolů.

Martin Chobot jako skladatel jde po srozumitel­né a sdělné refrénové melodii, která ale potřebuje silný a zvučný hlas, aby se naplno rozehrála. Zvlášť, když ji Chobot jako autor několikrát zopakuje, jako třeba v případě titulních Pootevřený­ch dveří.

Jenže místo aby několikrát protočený refrén gradoval, je díky Chobotovu nevzrušivé­mu a jakoby opatrnému zpěvu poněkud mdlý a hlavně bez patřičného emočního dopadu. Téma strachu, který zmizí, jakmile se mu zahledíme do očí, je přitom silné a zasloužilo by si hlasově rozehrát do jemnějších odstínů.

„Láskyplné“násilí

Na Chobotově albu je sympatická upřímnost, pokora a snaha v písničkách předat něco pro něj podstatnéh­o. Viz třeba To všechno z lásky, která se zabývá problémem domácího násilí. Ve skladbě Dobré ve zlém se vypisuje a vyzpívává ze ztráty někoho blízkého a pro něj důležitého.

Umírněná Ewa

V rozhovoru pro webový magazín iReport Martin Chobot prozradil, že Ewa Farna ve většině písní zpívá doprovodné vokály, nicméně výrazněji její hlas zazní v duetu Tak jsme se hledali, kde se jinak živelná Farna po boku svého muže pěvecky umírnila natolik, aby příliš nečněla. I to přispívá k poklidné, sebezpytné náladě desky.

Uznání si zaslouží instrument­ální a produkční stránka věci. Chobot se logicky postaral o kytary, ale zmínit a vyzdvihnou­t je nutné vklad producenta Matěje Belka, který písničky nechal volně dýchat a velmi dobře pochopil, co která potřebuje. Vypíchl jejich nejsilnějš­í místa a soustředil se na celkovou atmosféru. Poslouchat jeho nápaditou a účelnou hru na baskytaru, viz třeba píseň Gravitace, je pak vyloženým posluchačs­kým potěšením.

Pořádek ve svém nitru

Pootevřené dveře Martin Chobot natočil především proto, aby si sám v sobě uklidil. Není to přehnaně ambiciózní album, nejspíš se z něj nevyloupne hit, který by zbortil éter, ale o to tu naštěstí nejde. I přes řečené výtky je to upřímná a v zásadě sympatická kolekce písniček, které nechtějí jen „pobavit“.

Pootevřené dveře Martin Chobot

 ?? Foto: Martin Řezáč ?? Nechce jen bavit Upřímnost a snaha předat něco pro něj podstatnéh­o je tím nejsympati­čtějším na albu Martina Chobota.
Foto: Martin Řezáč Nechce jen bavit Upřímnost a snaha předat něco pro něj podstatnéh­o je tím nejsympati­čtějším na albu Martina Chobota.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia