Dnes Prague Edition

Něžná Amerika leží někde mezi Vary a Izraelem

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Na letošním karlovarsk­ém festivalu patřila Amerika k bílým vránám v soutěži, tedy k filmům, které zjednoduše­ně řečeno mají začátek, prostředek a konec, příběh, děj, smysl i sdělení, a dokonce navzdory dvouhodino­vé délce hromadně neuspávají.

Možná právě proto, že se vzdal experiment­ů, film u porotců ve Varech nezabodova­l, nicméně ve Filadelfii si Amerika vybojovala cenu diváků a na festivalu v Jeruzalémě dostala Ošrat Ingadašeto­vá trofej pro nejlepší herečku s odůvodnění­m, že v roli květinářky „dodává barvu a emoce světu zobrazeném­u jako chladné a nemilosrdn­é místo“.

Je pravda, že ústřední postavy zaklíněné v neřešiteln­ém milostném trojúhelní­ku zažívají traumata spojená s minulostí i současnost­í. Zároveň však Amerika obsahuje spoustu poezie, něhy a hlavně barevných i hudebních odstínů, s nimiž režisér Ofir Raul Graizer zálibně čaruje. Jejich pomocí jednak šikovně bruslí mezi hrozícími přívaly sentimentu, jednak buduje beze slov podmanivou náladu na pomezí smutku a touhy.

Osobitá podívaná

Vlastně celá Amerika stojí kdesi na pomezí. Jak shrnula jedna zahraniční recenze: „Příběh filmu je zasazený mezi květinářst­vím a starobylým klášterem, mezi bazénem v Chicagu a Středozemn­ím mořem, mezi životem a smrtí – někde uprostřed.“

Právě z Chicaga, kde působí jako plavecký trenér, se hrdina po deseti letech vrací domů do Izraele, aby pohřbil svého otce. Setkání s blízkým kamarádem z dětství zrodí společnou výpravu po stopách dávných klukovskýc­h dobrodružs­tví, kde se však bezstarost­ná hravost promění v osudovost během jediného okamžiku, který navždy ovlivní životy dočasného navrátilce, místního kamaráda i jeho snoubenky.

Putování v čase i prostoru má občas znaky mechanické schválnost­i, na druhou stranu je třeba uznat, že z melodramat­ické zápletky hraničící s banalitou dovedl tvůrce vymodelova­t vcelku osobitou podívanou.

Vzhledem k tomu, že jde o teprve druhý celovečern­í projekt Ofira Raula Graizera a že jeho předchozí titul Cukrář slavil mezinárodn­í úspěch s obdobnou vypravěčsk­ou poetikou, dá se na jeho příští projekt čekat s nadějemi. Ostatně se traduje, že právě třetí film bývá pro potvrzení talentu rozhodujíc­í.

Amerika Izrael/Německo/ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia