Dnes Prague Edition

Za nový byt přes 16 ročních mezd

Za deset let. je potřeba

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Dostupnost bydlení je letos v Praze nejhorší Společným jmenovatel­em je ekonomická nejistota, drahé hypotéky a stále vysoké ceny bytů.

PRAHA Na nový byt by nyní obyvatel metropole potřeboval 16,4 roční mzdy, pokud by neměl žádné jiné výdaje. Praha je tak v tomto ohledu ve srovnání s ostatními velkými městy na chvostu (viz grafika, pozn. red.). Vyplývá to z údajů aktuálního Indexu dostupnost­i bydlení, který sestavují developeři.

„Oproti minulému pololetí se dostupnost bydlení v metropoli mírně zlepšila. Tehdy byl ale Index s počtem 17,3 roční hrubé mzdy na rekordu. Současných více než 16 let na nový byt v metropoli je tedy druhý nejhorší výsledek za celou dobu, co Index dostupnost­i bydlení sledujeme,“říká Dušan Kunovský, zakladatel a šéf developers­ké společnost­i Central Group. Ještě před pěti lety přitom stačilo na byt v novostavbě 12,7 roční hrubé mzdy.

Ach, to stavební povolení

Loni v hlavním městě získalo povolení více než 8 tisíc bytů v bytových domech. To bylo nejvíce od roku 2007. Letos za první tři čtvrtletí prošlo povolovací­m procesem ale zatím jen zhruba 3 300 bytů. Za celý rok by se tímto tempem letos povolilo jen kolem 4 400 bytů. Pro zlepšení dostupnost­i bydlení je ale v Praze podle analýzy potřeba ročně povolovat a stavět minimálně 10 tisíc bytů. „V září bylo v Praze povolených dokonce jen šestnáct bytů,“připomíná Kunovský.

Trh nového bydlení se v roce 2022 téměř zastavil. Potvrzují to i data společnost­i CeMap cenové mapy a portálu Reality.iDNES.cz.

„Pokud srovnáme letošní a loňský listopad, poptávky se propadly cca o 83 procent. Samozřejmě společným jmenovatel­em je ekonomická nejistota, drahé hypoteční úvěry a stále vysoké ceny, které jsou aktuálně běžně kolem 160 tisíc korun za metr čtvereční,“vysvětluje Petr Makovský, výkonný ředitel Reality.iDNES.cz .

Stopka pro stovky bytů

Jak se bude trh vyvíjet v dalším období, závisí podle Makovského především na ekonomické situaci, růstu mezd, snížení úrokových sazeb a cenách energií. Developeři nyní podle svých slov raději odloží výstavbu, než aby prodávali v době stále rostoucích nákladů pod cenou. Oproti tomu ceny starších bytů v Praze zlevní až o deset procent.

O rok se odkládá například zahájení výstavby i prodej pokračujíc­ích etap Parkové čtvrti v Praze 3 a Tesly Hloubětín v Praze 9. Celkem tak Central Group odkládá výstavbu a prodej více než 730 nových bytů.

Oživení trhu analýza očekává už na jaře 2023, to bývá tradičně obdobím nejsilnějš­ích prodejů nových bytů. Výrazné oživení rezidenční­ho trhu se pak předpovídá na rok 2024, kdy by už měly být výrazně levnější hypotéky.

„Hlavní věc, která ovlivňuje výrazné zpomalení prodejů, je spojená právě s hypotékami. Meziročně poklesly prodeje o 58 procent za celý trh, u Central Group klesly asi o polovinu,“říká jedenáctý nejbohatší Čech Dušan Kunovský. To potvrzuje i Makovský a dokazuje to na příkladu průměrného sedmdesáti­metrového bytu, který nyní stojí v Praze asi deset milionů korun, zatímco průměrná mzda je 48 712 korun.

„Pokud tento průměrný Pražan bude chtít čerpat na koupit bytu hypotéku, dostane od banky jen 3,6 milionu,“vypočítává Makovský.

Soláry i nová škola

Množství bytů v přípravě kontinuáln­ě roste. Meziročně se jejich počet zvýšil o 8 000 na 137 tisíc. Šedesát procent z nich připadá na Prahu 9, 5 a 4. Nejvíc bytů, 24 procent, se dlouhodobě chystá v Praze 9, kde se nachází hodně brownfield­ů.

Developer Skanska tam například nově investuje přes miliardu korun do výstavby třetího bytového domu v projektu čtvrť Emila Kolbena. V bytovém domě Alfred má být 179 bytů. Bude energetick­y nenáročný, což je trend a velká výhoda novostaveb oproti starším „secondhand­ovým“stavbám.

„Pokud od ledna vstoupí v platnost novela energetick­ého zákona, prověříme ještě širší zapojení solárních panelů. Vedle nižších provozních nákladů pomáhá obnoviteln­á energie snižovat také uhlíkovou stopu, kde již při současném stavu každoročně uspoříme množství emisí CO2 srovnateln­é se spálením 1,4 tuny černého uhlí,“informuje Martin Horálek, senior projektový manažer Skanska Residentia­l.

Jedním z projektů, který připravuje Central Group, je například rezidenční čtvrť v Praze 6 na místě skladového areálu Westpoint na téměř šestnácti hektarech. Vzniknout tam má základní škola i čtyři mateřinky. V současnost­i je čtvrť v procesu změny územního plánu.

„Plánujeme tam zhruba 2 200 bytů v polouzavře­ných městských blocích. Budou tam ale také komerční prostory, služby, restaurace a široká občanská vybavenost,“zmiňuje Kunovský. Investiční náklady skupina odhaduje na více než 14 miliard korun, z toho přispěje 459 milionů po dohodě městu na rozvoj lokality.

„Je to druhý nejhorší výsledek za celou dobu, co index sledujeme.“

Dušan Kunovský Central Group

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia