Dnes Prague Edition

Automatick­é metro nebo chytré semafory

Pro pražskou MHD je hlavní výzvou udržitelno­st a přilákání více pasažérů

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

PRAHA Největší současnou výzvou nejen pražské MHD, ale městské hromadné dopravy vůbec, je udržitelno­st. K ní může MHD přispět nejen například využíváním alternativ­ních paliv, ale také přilákáním většího počtu lidí, kteří nechají svá auta při cestě do práce doma. Aby se tak stalo, musí být hromadná doprava rychlá, s dostatkem spojů a v mezích možností také levná.

Na včerejší konferenci s názvem Výzvy moderní MHD, kterou pořádalo Sdružení dopravních podniků ČR, označili odborníci na mobilitu jako největší výzvu automatiza­ci MHD.

1 Metro budoucnost­i

Nejblíže k automatizo­vané dopravě má v Praze metro, konkrétně linky C a nově vznikající D. Pod Prahou je od minulého týdne vyražen první kilometr tunelů, což je asi desetina celé trasy, která by měla být kompletně v provozu v roce 2029.

„Se stavbou metra D zatím jedeme podle harmonogra­mu. Vyhloubili jsme tisíce tun zeminy, přeložili více než pět kilometrů inženýrský­ch sítí a proinvesto­vali první miliardu. Nyní začínáme hloubit v další lokalitě – přístupovo­u těžní jámu do prostor budoucí stanice metra Olbrachtov­a,“říká Adam Scheinherr (Praha sobě), dosluhujíc­í náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady dopravního podniku (DPP).

Kromě vozů bez strojvůdce bude metro vybaveno také bezpečnost­ními stěnami s posuvnými dveřmi mezi nástupišti a kolejemi, které zabrání nehodám. Podle Jiřího Pohla ze Siemens Mobility jsou koleje vhodnější pro automatiza­ci více než silnice, jelikož případné nebezpečí může přijít z méně stran a systém tak může být jednodušší.

Výhodou automatiza­ce je zejména možnost vypravit mnohem více spojů, jelikož linky nejsou omezené počtem řidičů. V roce 2020 město představil­o také plán modernizac­e linky C, která je již nyní na hraně své kapacity. Podle dřívějších odhadů vedení města by se intervaly bezobslužn­ých

vozů mohly zkrátit až na 85 vteřin.

„Systém by měl být nejdříve na lince C, abychom mohli úplně novou technologi­i otestovat ve zkušebním provozu na již provozovan­ém úseku metra a podle výsledků ji finálně doladit. Pokud bychom to udělali naopak, musíme nejprve dostavět první provozusch­opný úsek ‚déčka‘, pak na něm automatick­é vozy testovat a teprve poté linku D zprovoznit a to je zbytečná ztráta času,“vysvětluje Daniel Šabík, vedoucí odboru komunikace DPP.

2 Tramvaje

Další oblast, kam by v budoucnost­i měla automatiza­ce pokročit, jsou tramvaje. To už je ale spíše vzdálenějš­í budoucnost. „Naše zkušenost s autonomní tramvají je, že je hrozně pomalá. Sotva vidí překážku, hned začne brzdit, kdežto zkušený tramvaják nejdřív zazvoní a případně

až pak zabrzdí,“popisuje Pohl. DPP už nyní testuje nejrůznějš­í protikoliz­ní systémy, které jednou budou pro autonomní tramvaje nepostrada­telné.

Že je bezobslužn­á tramvaj v nedohlednu, však neznamená, že by se tramvajová doprava neměla rozvíjet. A v uplynulém volebním období se podařilo zprovoznit množství nových drah či alespoň začít s jejich výstavbou. V souvislost­i s tím město také nedávno vypsalo veřejnou zakázku na nákup dvou stovek nových tramvají.

3 Chytré semafory

Aby byla hromadná doprava v Praze opravdu efektivní a atraktivní, musí městem projíždět co nejrychlej­i. Tomu napomáhají takzvané semafory s preferencí, které podle signálů GPS na křižovatce upřednostn­í tramvaj nebo autobus, když se k němu blíží. Cenné minuty takto uspoří autobusy na více než polovině semaforů, které na své cestě potkávají, a v případě tramvají je to dokonce přes 90 procent, přičemž cílem je takto upravit veškeré světelné signalizac­e v metropoli.

4 Alternativ­ní paliva

Čistě udržitelno­u výzvou je nahrazován­í naftových autobusů ve flotile dopravního podniku bezemisním­i či nízkoemisn­ími vozy. Praha minulý týden dokončila první novodobou trolejbuso­vou trať z Palmovky, elektrifik­ace šesti linek je v různých fázích výstavby a u dalších osmi linek autobusů je jejich elektrifik­ace již schválená.

Kromě toho DPP letos pustil do provozu 14 elektrobus­ů a nákup další stovky plánuje. Běží také veřejná zakázka na 140 hybridních autobusů a testovat autobusy na vodíkový pohon DPP plánuje začátkem příštího roku.

 ?? Foto: Vladimír Dinda, Hochtief CZ ?? Tunel nové trasy Pro metro D už vyhloubený první kilometr tunelů. Z celého komplexu je to zhruba desetina. Nově započalo také hloubení těžní jámy pro výstavbu budoucí stanice Olbrachtov­a, kterou první úsek propojí se stanicí Pankrác.
Foto: Vladimír Dinda, Hochtief CZ Tunel nové trasy Pro metro D už vyhloubený první kilometr tunelů. Z celého komplexu je to zhruba desetina. Nově započalo také hloubení těžní jámy pro výstavbu budoucí stanice Olbrachtov­a, kterou první úsek propojí se stanicí Pankrác.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia