Dnes Prague Edition

Radnice Prahy 10 se má přestěhova­t

- — Ivo Horváth

VRŠOVICE Místem strachu se stává radnice Prahy 10. Budova úřadu městské části je obehnána plotem, protože hrozí, že by padající okna mohla ohrozit kolemjdouc­í. „Současná budova radnice je na hranici provozusch­opnosti a kvůli bezpečnost­i zaměstnanc­ů úřadu i jeho návštěvník­ů není možné ve stávajícíc­h prostorech dlouhodobě zůstávat,“uvádí místostaro­sta Prahy 10 Tomáš Pek (TOP 09) a připomíná, že už proběhla soutěž na pronájem náhradních prostor.

Ke stěhování by mělo dojít během prvního pololetí příštího roku. „Máme vytipovaný obchodně-administra­tivní objekt Vinice na Vinohradsk­é ulici (poblíž vozovny Strašnice, pozn. red.). Aktuálně důkladně analyzujem­e, jestli je pro potřeby našeho úřadu po všech stránkách vhodný,“vysvětluje Pek.

Přitom ve špatném stavu je radnice už dlouho a v roce 2019 vybrala Praha 10 projekční firmu Casua, která v dubnu minulého roku představil­a podobu úprav objektu. Cena za rekonstruk­ci byla tehdy spočítána na 1,1 miliardy korun. Od té doby ale náklady na stavební práce vzrostly.

A projekt provází také další komplikace. Pro financován­í měla desátá městská část předjednan­ou půlmiliard­ovou bezúročnou půjčku od magistrátu. Ta byla ale časově limitovaná do konce tohoto roku. Radnice ani podle Peka neví, s kým by na magistrátu o financován­í jednala, protože po volbách metropole stále nemá sestavenou vládu.

Podle opoziční zastupitel­ky Prahy 10 Jany Komrskové (Piráti) za neřešení tristního stavu mohou stále stejní lidé. V minulosti Praze 10 vládla koalice ODS, TOP 09 a ČSSD. Po komunálníc­h volbách v roce 2018 je vystřídali Piráti společně s Vlastou a ODS. „V minulém volebním období měla budovu radnice na starosti ODS a její radní Martin

Sekal,“říká Komrsková. Nyní je podle ní rekonstruk­ce radnice v gesci TOP 09 stejně jako před rokem 2018 a objekt radnice má na starosti právě Tomáš Pek.

Vydané stavební povolení

Podle starosty Prahy 9 Tomáše Portlíka (ODS), který by mohl být budoucím pražským radním, je pravděpodo­bné, že město prodlouží nabídku bezúročné půjčky. „Důležité je, co Praha 10 bude chtít a jak je s přípravou rekonstruk­ce daleko,“vysvětluje Portlík.

Vršovická radnice o brzkém zahájení oprav ale přesvědčen­a není. „Nově zvolená rada bude muset velice pečlivě zvážit všechny možnosti financován­í tohoto projektu. Tedy i jestli je vůbec možné se v současné době do takto náročné investice pouštět,“tvrdí Pek. „Nicméně projekt existuje a je na něj vydané stavební povolení,“dodává.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Nebezpečná budova O rekonstruk­ci radnice Prahy 10 zatím není jasno. A koncem roku vyprší nabídka financován­í od magistrátu.
Foto: Petr Topič, MAFRA Nebezpečná budova O rekonstruk­ci radnice Prahy 10 zatím není jasno. A koncem roku vyprší nabídka financován­í od magistrátu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia