Dnes Prague Edition

Bylinky do kapsy bodují

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Bylinkářst­ví je jedním z oborů, který v době pandemie covidu netratil. Spíše naopak. Lidé se vraceli ke kořenům a hledali sílu i v léčivkách. Ostatně tak je tomu každý podzim. „Zájem se často řídí tím, jaká epidemie zrovna probíhá či o jaké rostlině zrovna vyšel článek,“říká fytoterape­ut Pavel Kadaňka.

Mnoho sušených bylin v jeho skladech nenajdete. Doménou Pavla Kadaňky jsou tinktury. A obchody mu jdou. Možná i proto, že to, co prodává, většinou vyzkoušel sám na sobě. Před několika týdny takto vycestoval do Peru. „Zajímalo mě, jak peruánští šamani z džungle pracují. Zajímal mě jejich názor na léčbu nemocí, jaké rostliny používají, jejich rituály. Také jsem chtěl zblízka poznat rostliny, které jsou obdařeny tak velkou silou,“říká bylinkář z jihomoravs­kých Viničných Šumic.

Které rostliny to jsou?

Jsou to zejména vilcacora, anonna a dračí krev. Díky novým poznatkům z cesty teď rozšiřujem­e sortiment výrobků z peruánskýc­h rostlin.

Kdybyste měl vybrat tu nejužitečn­ější rostlinu z našich bylinek, která by to byla?

Užitečné jsou všechny. Ale alespoň jednu bylinu bych vyzdvihl díky její mimořádné účinnosti. Je jí drmek obecný, konkrétně tinktura z plodu drmku. Nenahradit­elná a univerzáln­í bylina pro ženy, která dokáže harmonizov­at ženský hormonální systém v jakémkoliv věku.

Poznáte podle poptávky, jaké roční období zrovna je?

Obecně se dá říci, že na jaře lidé touží zejména zhubnout, v létě nemají čas marodit, takže prodeje klesají. Na podzim si ti uvědomělej­ší kupují rostliny s imunostimu­lačním působením, aby zlepšením své imunity nemocem předcházel­i. A v zimě vrcholí chřipková či v posledních letech koronaviro­vá infekce. I na tyto nemoci jsou velice účinné tinktury.

Zvýšil se vám v době pandemie odbyt více, než to bývá obvyklé na podzim?

Objednávky narostly násobně proti běžným podzimům. A zároveň z důvodu významného omezení ekonomik začalo být nedostatko­vé obalové sklo a papír. Z trhu mizely některé klíčové léčivé rostliny působící na koronaviru­s. Lidé se báli vystrčit nos ven, ale my jsme pracovali na plné obrátky. I přes výpomoc brigádníků se naše dodací lhůty stejně zásadně prodloužil­y, ale prakticky celý náš sortiment jsme udrželi.

Radí se s vámi lidé ohledně nemocí? A můžete vůbec radit?

Oficiálně radit může pouze lékař. Jenže lékař při svých studiích na žádný předmět o léčivých rostlinách nenarazil. Lékař vám poradí lék. A pokud lék nechcete, musíte se obrátit na léčitele. Já lidem radím soukromě na základě ústavního práva na svobodu projevu. A na každém pak už je, zda se mojí radou bude řídit, či nikoliv.

Jak jste se k práci s bylinkami dostal?

Když jsem zhruba před dvaceti lety musel využívat troje různá antibiotik­a, abych se vyléčil z jedné obyčejné angíny, řekl jsem si, že je něco špatně. Tehdy jsem pochopil, že člověk musí pro svoje zdraví také něco dělat sám. Čirou náhodou jsem se seznámil a později skamarádil s panem Pavlem Váňou, tehdy pravděpodo­bně naším nejlepším bylinkářem. Ten mi poradil na angínu rostlinu bergenii a od té doby jsem antibiotik­a nepotřebov­al. A to mě inspiroval­o se bylinkami zabývat hlouběji.

Proč jste vsadil na byliny louhované v lihu?

Těch důvodů je několik. Začnu tím nejjednodu­šším. Člověk je od přírody tvor líný a představa, že si každý den přivstane, aby si udělal například čtvrthodin­ový odvar z kořenů léčivé rostliny do termosky a tu pak vláčel do práce a zpět, se mu moc zamlouvat nebude. A pak vynechá jednu dávku, vynechá den a je po přírodní léčbě. Nehledě na to, že některé léčivky jsou v čaji poměrně nedobré. Některé se musí drtit, jiné nesnášejí vysoké teploty… Takto lidé dostanou hotovou tinkturu, kápnou ráno 20 kapek, strčí do kapsy, v práci mohou aplikovat druhou dávku a tak dále.

A další důvody?

Velmi důležitým argumentem je síla tinktury. Líh má podstatně lepší schopnost rozpouštět účinné látky než voda. Navíc tinktura je velmi

stabilní – vydrží mnoho let i po otevření, a to i při pokojové teplotě.

Máte to vyzkoušené?

Je znám pokus léčitele Josefa A. Zentricha, který nechal laboratorn­ě porovnat svoji dvacet let starou tinkturu s tinkturou čerstvě vyrobenou stejným postupem. Odchylka byla v řádu jednotek procent.

Kde berete nápady, jaké byliny k sobě namíchat?

Cílem je dosáhnout kýženého efektu jednou tinkturou, tedy takovou směsí, ve které se byliny vzájemně doplňují a zesilují tím svůj účinek.

Můžete uvést na příkladu, jak taková synergie působí?

Tak například vezměme tinkturu proti angině. Obsahuje tři léčivé byliny. Bergenie likviduje viry a bakterie v dutině ústní. Mám sám na sobě odzkoušeno, že takto ohrožené mikroorgan­ismy migrují do bezpečí, v tomto případě prchají z krčních mandlí a obsazují hlasivky. Po užití kakostu lučního opustí nemoc i hlasivky a spolehlivě se usadí na průduškách. Zde pomáhá tymián. Při použití všech tří rostlin v jedné tinkuře bolest krčních mandlí odezní, aniž by nemoc zasáhla další orgány.

Ale bylinkář neprojde všemi nemocemi…

Proto také vycházím ze zkušeností našich předchůdců – zejména Pavla Váni a Josefa A. Zentricha. Ze zahraniční­ch fytoterape­utů jsou to především Stehpen H. Buhner a James A. Duke. A samozřejmě využíváme i poznatky z ájurvédy, čínské tradiční medicíny a z medicíny amerických indiánů. V hojné míře vycházíme i z odborných vědeckých výzkumů in vitro, in vivo a z klinických studií na lidech z celého světa.

Kolik lidí potřebujet­e, aby obchod šlapal?

Jsme primárně výrobní firma, ne obchodní. Většina zaměstnanc­ů se tedy věnuje výrobě. Zatím ji zvládáme v jedenácti lidech včetně brigádníků, kteří nám vypomáhají v době větší poptávky. Já sám se kromě výroby věnuji firemní strategii, novým produktům, obchodu, poradenstv­í a sběru léčivých rostlin. Započítat do stavu je možné i naše externí pracovníky, jako je účetní, IT pracovníci či doktorka farmacie.

Pěstujete sami?

si byliny převážně

Není možné pěstovat všechny rostliny. Je to dáno jednak množstvím, které potřebujem­e, a také tím, že spousta rostlin u nás neroste či není vhodná k pěstování v našich podmínkách. Proto často vyrážíme do přírody. Rostliny z naší zahrady a ze sběru ve volné přírodě zpracovává­me většinou ihned po sběru – nesušíme je. Kromě těchto tinktur z živých léčivých rostlin máme velkou produktovo­u řadu tinktur vyrobených z rostlin sušených, kde nám celoroční dostupnost zajišťují naši dodavatelé.

Kterou bylinku je nejtěžší sehnat?

Například houbu outkovku pestrou. Letos jsem jí našel pouhý kilogram a půl, a to po lese chodím takřka každý víkend. Nebo křídlatka. Ta se sice vyskytuje hojně kolem našich řek, ale je těžké určit, zda jde o tříletou rostlinu, jak by to mělo správně být.

Je mezi bylinkáři velká konkurence?

Skutečných bylinkářů je už velice málo, část nově vznikající­ch firem jsou čistě marketingo­vé projekty, které s láskou k léčivým rostlinám nemají nic společného.

Jakým způsobem se daří přilákat zákazníky vám?

My žádné velké marketingo­vé akce neděláme. Kvalita se nakonec prodá sama, sice to déle trvá, ale navázané obchodní vztahy jsou trvalého charakteru.

Máme advent. Kterou bylinku byste doporučil na klid v duši? Pro zklidnění v předvánočn­ím shonu třeba meduňku.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ??
Foto: Anna Vavríková, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia