Dnes Prague Edition

Bez Lakatoše, reaguje Jalonen na Dubaj?

- Robert Rampa hokejový reportér MF DNES

Nepovolat do reprezenta­ce nejprodukt­ivnějšího útočníka extraligy, který v pětadvacet­i dozrává do ideálního hokejového věku? Napoprvé přijmete premisu, že šanci dostane třeba příště.

Jenže hlavní kouč Kari Jalonen opomenul vítkovické­ho Dominika Lakatoše i při včerejší nominaci pro druhý turnaj Euro Hockey Tour, který se koná od 15. do 18. prosince a vrcholí ve Švýcarsku.

„Nebudu komentovat hráče, který není v nominaci. Ne, opravdu si to nerozmyslí­m. Tečka,“odpověděl nejprve Jalonen připraveno­u frází.

„Nemám s ním žádný osobní problém,“opáčil.

Až když dostal otázku, zda je pravda, že Lakatoš na jaře odmítl pozvánku na přípravný kemp před mistrovstv­ím světa kvůli zranění, přičemž brzy nato odjel do Dubaje na dovolenou, Jalonen přiznal: „Vaše verze je pravdivá. Když tohle někdo udělá, co na to můžu říct?“

Finský kouč k hráči očividně ztratil důvěru, a protože složení kádru je jeho zodpovědno­stí, má právo si zvát ty, jimž věří.

Jenže navenek to působí jako odplata.

Nemá i zraněný člověk právo odjet na dovolenou a zrelaxovat po náročném play off?

„Měl jsem určité svalové problémy, se kterými se léčím, když to řeknu naplno, doteď,“vysvětlova­l Lakatoš deníku Sport.

Pokud by se cítil stoprocent­ně zdravý, kempu by se prý zúčastnil: „Ale nevím, jestli zrovna tohle teď

hrálo roli. Se mnou se o tom nikdo nebavil.“

Možná se potvrzení na cestě z klubu do národního týmu kamsi zatoulalo, možná se zanedbala komunikace s tehdejším manažerem Petrem Nedvědem. Možná by bývala byla vhodnější praxe z minulosti – dorazit na sraz a nechat se vyšetřit reprezenta­čními lékaři, aby se předešlo spekulacím, jestli si náhodou nevymýšlít­e.

A možná se stalo i něco dalšího, co narušilo vztahy, jen to trenér nechtěl ventilovat navenek, aby si nechal otevřenou možnost povolat Lakatoše později, pokud nakonec uzná, že si šanci zaslouží.

Vítkovický manažer Patrik Rimmel na dotaz MF DNES jen řekl, že Jalonen má právo nominovat, koho chce.

Kouč Čechů však může mít i ryze systémové důvody, proč Lakatoše nevzít. Jeho místo na přesilovce a v prvních dvou útocích by na mistrovstv­í světa s největší pravděpodo­bností stejně zaujali hráči z NHL, případně z evropských soutěží.

Právě v početní výhodě Lakatoš sbírá nejvíc bodů, aktuálně šestnáct z osmadvacet­i. Finský trenér si mohl říct, že schovat takového hráče do čtvrté formace nemá cenu, a tak na předem určené role zkouší jiná, méně exponovaná jména. Třeba Lakatošova spoluhráče Petra Fridricha.

 ?? ??
 ?? ?? Dominik Lakatoš
Dominik Lakatoš
 ?? ?? Kari Jalonen
Kari Jalonen

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia