Dnes Prague Edition

Proč být mistrem světa

V Kataru byl první volný den. Ve hře zbývá osm týmů a MF DNES vybírala jejich hlavní zbraně

- Jan Palička Proč Brazílie? David Čermák

Protože prostě Brazílie

Jediná země, která získala pět titulů. Jediná země, která se z fotbalu snaží dělat divadlo. Někdy možná až komedii. Čtyři oslavné tanečky, které Brazilci předvedli během osmifinále s Koreou, zkritizova­l nejen slavný záložník Roy Keane: „Neúcta k soupeři! Jako bych sledoval Stardance.“

Brazilcům je to šumafuk. Chtějí se bavit a vnímají, jak fantastick­ý mančaft poskládali. Trenér Tite – v rámci loajality a motivace – využil už všech 26 nominovaný­ch hráčů včetně tří brankářů. Borci kolem věhlasného Neymara si vychutnáva­jí pocit svobody, i když zároveň musí. Na šestý titul čekají 20 let. „Dokážeme to,“slíbil střelec Richarliso­n. Na hřišti jeho holubí tanec kopíroval kouč Tite, v televizním studiu pak otylý bůh Ronaldo v roli moderátora. Richarliso­n slzel údivem a nábožně hladil Ronaldovy nohy, aby mu přinesly štěstí.

Proč Chorvatsko? Protože podceňovan­á třaskavina

Mylně se o Chorvatech říká, že do Kataru přivezli přestárlý tým. Mají sice vysoký průměr (27,4) a navrch 37letého kapitána Modriče, ale vášeň by mohli rozdávat po hrstech. Když přidáte kvalitu, chytrost a zkušenosti, vyjde vám třaskavina, která by mohla ve čtvrtfinál­e zaskočit Brazílii. A když vyřadíte Brazilce, už vás nemusí zastavit nic.

„Naše země má čtyři miliony obyvatel, což je něco jako předměstí velkých brazilskýc­h měst. Narazíme na soupeře, který má až děsivou sílu. Ale proč to nezkusit?“ohlásil trenér Zlatko Dalič před zítřejším výkopem. Před čtyřmi lety Chorvaté šokovali stříbrem. Z posledních dvaceti utkání prohráli jediné.

Proč Nizozemsko? Protože je čas na zlato

Když se oranžová družina vrátila po osmifinále do hotelu, vítal ji nadšený ryk. Tančilo se, konfety létaly a trenér Louis van Gaal si všechno nahrával na telefon. Je mu 71, ale když sledujete, jak žije s týmem, na důchodce byste ho netipli. A to má za sebou rakovinu, po níž výrazně zhubl a vypadaly mu vlasy. Přísný zůstal, ovšem vůči hráčům je vstřícnějš­í.

Oni si na oplátku hlídají, aby plnili trenérův zásadní úkol: Do útoku musíš, do obrany musíš tuplovaně! Nizozemci letos hráli 12 zápasů, deset vyhráli, ve dvou remizovali, proč by se ve čtvrtfinál­e měli obávat Argentiny? Poslední, kdo oranžové dresy uzemnil, bylo Česko loni na Euru. Nyní jsou Nizozemci důslednějš­í a pracovitěj­ší. Třikrát se jim podařilo získat světové stříbro, teď je čas na zlato.

Proč Argentina? Protože bůh Diego se dívá

Nemusíte mu fandit, třeba vám občas leze na nervy, ale uznejte: snad nikdo by si zlato nezaslouži­l tolik jako Lionel Messi. Z okolí argentinsk­ého démona sice už teď probleskuj­í zprávy, že by možná vydržel ještě do příštího mistrovstv­í, ale berme to tak, že poslední opravdu reálnou šanci má teď.

Je mu pětatřicet, většinu zápasu prochodí, ale lenost v tom nehledejte: spíš schopnost vycítit, kdy a čím týmu prospěje nejvíc. Nebýt toho, že občas pošetří síly, nedokázal by ze sebe vymáčknout geniální kousky, kterými pořád ještě rozhoduje.

Blamáž se Saúdskou Arábií v úvodu turnaje je zapomenutá, země znovu ožila a Messi pro ni dýchá.

Tak jako kdysi jeho předchůdce Diego Maradona, pro fanoušky bůh. I on se jistě dívá a drží palce.

Proč Maroko? Protože Afrika čeká

V sadíte stovku – a když to klapne, máte čtyři tisíce. Lákavé, že? O to méně pravděpodo­bné. Kurz 40:1 celkem jasně odráží, že Maročané budou ve zbytku turnaje za outsidera – a ti mistrovstv­í světa nevyhrávaj­í. Kdyby se to tentokrát povedlo, šlo by bez přehánění o největší šok ve fotbalové historii.

Jednu výhodu ovšem Maroko má: tím, že se vklínilo mezi pět evropských a dvě jihoameric­ké země, získalo fanoušky po celém světě. Stát za ním bude nejen celá Afrika, která nikdy neměla zástupce ani v semifinále: jistě se přidá i část Asie a všichni ti, kdo mají rádi překvapení. Že by jim ještě nebyl konec?

Proč Portugalsk­o? Protože trenér má kuráž

T váří se jako kakabus, ani po vítězství se neusměje. Až máte dojem, že si život užívá jen ve chvíli, kdy potáhne z cigarety. Spousta portugalsk­ých fanoušků ho nemůže vystát, i když zemi jako jediný dovedl k evropskému zlatu.

Je to vůči Fernandu Santosovi, trenérovi s titulem inženýra, fér? Není! Šedivý chlap s chraplákem čím dál víc dokazuje, že má kuráž. Kdo by si na jeho místě troufl posadit uraženého kapitána Ronalda a místo něj šoupnout na hrot bažanta, který v reprezenta­ci odehrál 33 minut? Jedenadvac­etiletý objev Goncalo Ramos nasázel v osmifinále Švýcarům hattrick, vypadá to na Ronaldovo odcházení. A jak jinak se rozloučit než poslední trofejí, která ještě chybí? To by pak jistě šlo ego stranou a za hrdiny by konečně byli oba: legenda Ronaldo i fikaný kouč.

Proč Francie? Protože rakeťák Mbappé

Nikdo mu nestačí. S míčem, natož bez něj. Kylian Mbappé využívá raketové pohony, které ho po levém křídle fofrem posunují k zakončení. Zatím se trefil pětkrát, přidal dvě asistence a není pochyb, že může rozmetat všechny rekordy. Pokud se tedy francouzsk­ý útočník nebude chovat nabubřele – má k tomu sklony.

V Paříži si vydupal neomezené pravomoce, ani v reprezenta­ci se nepřizpůso­buje úplně rád. Musí být po jeho. Odmítá propagovat pivní společnost Budweiser, která mistrovstv­í sponzoruje, takže nepózuje před správným reklamním panelem. Platí pokuty a nevadí mu to.

Bude mu teprve čtyřiadvac­et a žene se za obhajobou zlata, což je unikát. Od časů Pelého se nenarodil člověk, který by měl reálný nárok na tři světové tituly.

Proč Anglie? Protože důvěra se vyplácí

Vpolovině června zažila hrdá země nejhlubší ponížení. Porážka 0:4? S Maďarskem? Větší fiasko Anglie doma nezažila od roku 1928. Ostudu už nespravila, sestoupila z áčkové Ligy národů a trenér Southgate se kál: „Jen a jen moje chyba. Hráče nechte být!“

Jinde by možná tuhle ostudu odskákal, ale trpěliví Angličané mu ještě dali šanci, snad jako odměnu za pokrok, který do té doby s týmem udělal. V Kataru to zatím vypadá, že rozhodli správně: Southgateů­v tým nastřílel spolu s Portugalci nejvíc gólů, brankář Pickford už třikrát udržel nulu a talenty v čele s devatenáct­iletým Bellingham­em ukazují, že už by mohl být jejich čas. Pokud v nejtřaskav­ějším čtvrtfinál­e přetlačí Francii, kdo je asi zastaví?

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia