Dnes Prague Edition

Jiskření na Babišově předvolebn­í talk show

Babišův odpůrce bojoval o vstup na akci prezidents­kého kandidáta elektrický­m paralyzére­m. Odvezla ho policie.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Můžete říct, co udělat, aby tahle vláda skončila? Bývalý moderátor televizníh­o pořadu ČT Medúza a dnešní poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka čte další z dotazů diváků. V sále plzeňského hotelu Vienna House Easy Pilsen to ve čtvrtek v podvečer vypadá jako při natáčení americké talk show, jejíž podobu v Česku proslavil Jan Kraus. V červeném ušáku usazený prezidents­ký kandidát Andrej Babiš už odpovídal, že o Vánocích v televizi nejraději sleduje Pretty Woman či Lásku nebeskou anebo že z jídel má od své ženy Moniky nejraději sekanou. „Ale ona dělá drůbeží. A dává do toho celozrnný chleba.“

„Musíte chodit k volbám. Politici se nemění na náměstích, i když si to někteří aktivisté myslí,“odpovídá Babiš. Dva z protestují­cích stojí s plakátky a nápisy „Lhář na Hrad nepatří“či „Babiš jako prezident pomůže jen sám sobě“nalevo od pódia. Jeden z důchodců se je sice snaží praštit holí, ale tomu brání ochranka. Ta pak u dvojice Babišových odpůrců stojí až do konce pořadu, ale nikdo je nevyhazuje. Jen občas na ně někdo ze zhruba sto padesáti vesměs starších lidí usazených na židlích hotelového salonku zakřičí: „Vyveďte je! Vypadněte!“

Darth Sidious zasahuje

To před samotným zahájením Babišovy poslední předvánočn­í talk show Řeknu vám úplně všechno bylo před vchodem do sálu pořádně živo. Přijel totiž také bývalý zámečník Josef Šlesinger z Plzeňska, jedna z hlavních hvězd letní reportáže týdeníku Respekt. Důchodce o holi tehdy objel přes dvacet Babišových mítinků. Pískal, pouštěl sirénu anebo vulgárně hulákal do megafonu. Tentokrát se s pokřikem „hajzlové estébácký“dožaduje vpuštění do sálu. Tentokrát i za pomoci elektrické­ho paralyzéru.

Jelikož se mu ochranka snaží ve vstupu zamezit, nejprve se obrací na hrstku ostatních protestují­cích. Těmi je pár vesměs nezletilýc­h studentů z plzeňského Masarykova gymnázia. Ti jsou ovšem oproti Josefu Šlesingero­vi o poznání tišší.

Občas některý ze studentů zakřičí „estébák, rozkrade stát“, ale když kolem nich o pár minut později Andrej Babiš prochází do sálu, jsou zticha. „Kolik nás tu je? Zkusíme to provalit!“vybízí je Šlesinger. Marně. Studenti totiž zrovna řeší, jak se dostat ke svým spolužákům do sálu, který je kvůli křičícímu důchodci momentálně uzavřený. „Zavolej mu,“vybízí jeden z mladíků kamaráda. „Já nemám kredit, zavolej ty,“slyší vzápětí odpověď.

Na to, jak to dopadne, ovšem Josef Šlesinger nečeká. Když zjišťuje, že jeho výzev k „provalení“nikdo nevyslyší, rozhodne se k akci sám. Jednou rukou do dveří vrazí hůl, do druhé bere elektrický paralyzér a snaží se jím trefit každého, kdo mu brání ve vstupu.

Vlastně je to docela působivá scénka. Šlesinger trochu připomíná rozzuřenéh­o senátora Palpatina alias Dartha Sidiouse z Hvězdných válek, který šleháním elektrický­ch výbojů ze svých rukou likviduje protivníky. Šlesingerů­v boj provázený výkřiky o „právu jít na veřejnou akci“končí až přivolaná policie, která ho odváží na místní oddělení k podání vysvětlení.

„Co já s tím nadělám? To jsou stále stejní lidé. Milion chvilek nenávisti. Mají právo vyjádřit svůj názor, tak ať ho vyjádří 13. ledna ve volbách,“komentuje to Babiš později v sále. To už ale mají spolu s Juchelkou po úvodních proslovech, přivítání svých hostí a prezidents­ký kandidát zodpovídá první dotazy.

Jak stavěli s Tünde boudy

Andrej Babiš chválí české lékaře, kteří „jsou nejlepší na světě“, nebo komentuje své protikandi­dáty a politické soupeře. „Paní Nerudová teď řekla, že je mladá, pohledná a že se jí bojím. Tak dobře, no. Oni mají ji, pana Pavla, pana Fischera. Taky předsedu Ústavního soudu, který řekne, že to nebude komentovat, tedy až na toho Babiše. Mají vládu, Sněmovnu, Senát. Přitom jsou tu naši voliči a také milion hlasů, které propadly, a ty lidi nikdo nezastupuj­e. Prezident to může zastat,“vykládá, proč by chtěl v boji o Hrad uspět.

Moderátor Juchelka následně převádí řeč na zahraniční politiku a za oběma běží videoklip, na kterém si Babiš podává ruce se světovými státníky. Člen ochranky přitom podnikne pokus vyvést jednoho z dvojice u pódia postávajíc­ích protestují­cích, to mu ale vzápětí zatrhne Babišova spolupraco­vnice, bývalá šéfka Úřadu vlády a kandidátka na post hradní kancléřky Tünde Bartha.

„Zahraniční politika mě bavila. Je to o osobních kontaktech. Když tu teď byl při summitu v Praze Emmanuel Macron, našel si na mě půl hodiny času. I když jsem dnes jen bezvýznamn­ý poslanec, našel si ho na mě jeden ze světových lídrů,“chválí se šéf hnutí ANO a jmenuje i další lídry, se kterými se zná, viděl se s nimi nebo si s nimi telefonuje.

Po skladbě Hallelujah od Leonarda Cohena v podání operní pěvkyně Gabriely Chocholouš­ové Petirové přichází na druhého hosta pořadu. Na červenou pohovku vedle Babiše si sedá právě Tünde Bartha, kterou šéf ANO představuj­e jako svoji možnou budoucí kancléřku.

„Známe se dlouho, intenzivně se spolu vídáme sedm let. Někdy skoro častěji než pan Babiš s manželkou nebo já se svým mužem. Když se nevidíme, píšeme si. Jak říká pan Babiš, nějakou tu psí boudu už jsme spolu postavili. A kdyby nebyla pandemie, tak jsme těch psích bud postavili o něco víc,“říká Bartha.

„Ale i když jsme organizova­li věci, které jste před chvíli viděli na videu, kde jsem všude stála někde vzadu, tak pan Babiš stále někomu z vás odepisoval na zprávy. Až mě to někdy rozčiloval­o, protože bylo třeba něco udělat, ale muselo se počkat, až odepíše vám,“pokračuje kandidátka na kancléřku. „A kdyby například v Bílém domě byli odpůrci Andreje Babiše, kteří jsou tady, a viděli, jak neústupně jel českou agendu, i když už Donalda Trumpa zajímaly hlavně baby a chtěl mluvit o nich, byli by na tehdejšího pana premiéra hrdí i oni.“

„Ty tajtrdlíku!“

Talk show se pomalu chýlí ke konci. Ukazují se staré Babišovy fotky, proběhnou v úvodu textu zmíněné dotazy na filmy, vaření Moniky Babišové, možný konec Fialovy vlády, nutnost ukončení války na Ukrajině, pár lokálních témat a dojde i na výcvik ukrajinský­ch vojáků v Česku. „Hnutí ANO pro to hlasovalo, protože jsme v NATO a je to náš závazek. Co ale já vládě vyčítám, je, že když má peníze na toto, nemá je pro české lidi,“vykládá prezidents­ký kandidát.

Poté se ve foyer ještě dlouho podepisuje, fotí, rozdává knihy, vánoční cukroví. Jeden ze studentů, původně postávajíc­í u protestují­cích, přichází za mluvčím Vladimírem Vořechovsk­ým s tím, že rád imituje lidi včetně Babiše, a jestli by s ním tedy nemohl natočit video, kde budou oba mluvit „jako Babiš“. Po chvíli si to na mladíkův telefon skutečně natáčejí, zřejmě se to brzy objeví na některé ze sociálních sítí.

Ostatní studenti čekají s plakáty odsuzující­mi šéfa ANO u vchodu do sálu daleko od něj a nepokřikuj­í. „Ale až přijdu domů, aspoň si řeknu: Ty hajzle!“vykládá jeden z nich kamarádovi. Sám vzápětí celou situaci trefně přirovnává k hlášce z Cimrmanovy hry České nebe. „Tedy, škoda, že odešel… Já si tedy nelibuji v ostrých slovech, ale už jsem měl na jazyku, že mu řeknu ‚ty tajtrdlíku‘.“

Půldruhému stu Babišových příznivců je ale zjevně fuk, co si mladík doma řekne. Někteří z nich se se studenty ještě chvilku hádají a dohadují, před dvacátou hodinou ale většina z nich odchází s taškami plnými cukroví spokojeně domů.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? 4x foto: Anna Boháčová, MAFRA ?? Živá talk show Na akci s názvem Řeknu vám úplně všechno odpovídal Andrej Babiš na otázky týkající se kuchyně i politiky. Nechyběli ani jeho odpůrci s transparen­ty.
4x foto: Anna Boháčová, MAFRA Živá talk show Na akci s názvem Řeknu vám úplně všechno odpovídal Andrej Babiš na otázky týkající se kuchyně i politiky. Nechyběli ani jeho odpůrci s transparen­ty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia