Dnes Prague Edition

Soud vrátil Diviše do hry a zkritizova­l sběr podpisů

- Jiří Vachtl reportér MF DNES S přispěním Alžběty Šimkové

Pokračován­í ze str. 1

Na špatně nastavená pravidla si stěžují i vyřazení kandidáti. Karel Janeček a Denisa Rohanová se kvůli tomu dokonce plánují obrátit na Ústavní soud. „Samozřejmě podáme odvolání. Zásadní problém jsou nefér a špatně nastavená pravidla. Práce ministerst­va nebyla v pořádku,“tvrdí Janeček. Podobně reagovala i Rohanová.

Podle mluvčí Ústavního soudu Kamily Abbasi je teď v jejich zájmu, aby ústavní stížnost doručili soudu co nejdříve a požádali o přednostní projednání. „Od pléna Ústavního soudu lze očekávat, že z důvodu naléhavost­i rozhodne o návrhu mimo pořadí,“vysvětlila Abbasi. Ústavní právníci však Rohanové s Janečkem dávají jen minimální šance na úspěch.

Poškozený se cítí i Diviš

Radost a zadostiuči­nění včera naopak prožíval Karel Diviš, kterého soud po téměř třech týdnech vrátil do hry o Hrad.

„Měl jsem obrovskou radost, že spravedlno­st nakonec zvítězila a že tu stále rozhodují nezávislé soudy,“poznamenal.

I on se však cítí předešlým rozhodnutí­m ministerst­va vnitra poškozen. Během posledních týdnů ho kvůli vyřazení vyhodili z většiny debat kandidátů, kvůli odvolání neměl čas ani na akce s voliči. „Ztratil jsem 18 dní kampaně. Leželi jsme v peticích a dohledával­i potřebné údaje. Je to, jako byste nyní vyběhl na čtyřstovku a soupeři už přitom byli na dvoustovce,“popisoval bývalý sportovní redaktor.

Méně podpisů, nebo QR kód?

Na nutnosti změn stávajícíc­h pravidel sběru a kontroly podpisů pod prezidents­kou kandidatur­ou se shodují politici napříč spektrem. V konkrétním provedení změn se už ale rozcházejí. Lídr SPD Tomio Okamura

například navrhuje, aby se snížil potřebný počet podpisů tak, aby mohly být všechny ověřeny na ministerst­vu. To se nyní neděje. Úředníci vždy vyberou pouze část archů,

jež zkontroluj­í, a na základě toho vypočtou průměrnou chybovost, kterou promítnou do počtu odevzdanýc­h podpisů.

Piráti naopak celkovou sumu podpisů snižovat nechtějí, v digitaliza­ci by ale zašli ještě dál, než navrhuje soud.

„Jako nová a pohodlná možnost, jak petici podepsat, se jeví načtení QR kódu. Ale tam jako stát ještě nejsme, digitálníc­h podpisů pod peticemi je dnes minimum, ale poroste to s tím, jak se bude digitalizo­vat,“věří šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

O změnách léta

Není to přitom poprvé, co se o změně pravidel sběru podpisů mluví. Nejvyšší správní soud o neuznaných podpisech v prezidents­ké kampani rozhodoval hned v první přímé volbě v roce 2013. Ministerst­vo tenkrát chybovost z kontrolníc­h vzorků sečetlo místo toho, aby z nich vypočítalo průměr. Tím kandidátům vyškrtlo výrazně více podpisů, než mělo. Soud tehdy vrátil do hry už vyřazenou kandidátku Janu Bobošíkovo­u.

K žádným změnám v zákoně však poté nedošlo. „Škoda, že se promrhalo deset let, protože o nutnosti zpřesnění některých částí zákona se mluvilo již tehdy,“poznamenal politolog Petr Just. „Teď se k problemati­ce podpisů občanů přidala i otázka načasování sběru poslanecký­ch a senátorský­ch, což by si rovněž zasloužilo úpravu,“dodal.

Nyní to však už vypadá, že se politici k úpravě podmínek odhodlají. Kromě premiéra Petra Fialy (ODS) to již dříve připustil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Po volbách se plánuji sejít se svým náměstkem a jeho kolegy nad tím, jaká zpřesnění si zákon zaslouží,“uvedl Rakušan.

 ?? Archivní foto: Petr Topič, MAFRA ?? Nepřipuště­n I po přepočtu chybělo Janečkovi několik desítek podpisů.
Archivní foto: Petr Topič, MAFRA Nepřipuště­n I po přepočtu chybělo Janečkovi několik desítek podpisů.
 ?? ??
 ?? ?? Karel Diviš
Karel Diviš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia