Dnes Prague Edition

Námluvy SPOLU a ANO pokračují. Praha stále čeká

- — Robert Oppelt

Praha jako poslední z velkých měst stále nemá novou radu města a primátora. Schválit by je ale mohlo už zítřejší zastupitel­stvo. Piráta Zdeňka Hřiba a pestrou koalici několika stran v čele města vystřídá téměř tři měsíce po volbách zřejmě vláda koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). Její vznik má umožnit dohoda SPOLU s hnutím ANO. Společně budou mít 33 z 65 hlasů v zastupitel­stvu.

Primátorem se má stát lékař a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS). Po několika kolech jednání podle něj zbývá dojednat jen poslední body. Nad nimi se vyjednavač­i SPOLU s ANO sejdou opět dnes.

Předseda pražských zastupitel­ů

ANO Patrik Nacher zdůrazňuje, že nepůjde o žádnou koalici. Podle něj je cílem spojení SPOLU a ANO to, aby ve vedení metropole byli politici, kteří uspěli v letošních komunálníc­h volbách, a ti rozhodoval­i o důležitých záležitost­ech, jako jsou například energetick­á krize nebo peníze na sociální služby.

Tolerance? Jen dočasně

Politici mají podle Nachera chystaným krokem také získat více času na další jednání o budoucí koalici. Nabídka ANO je prý časově omezená, vládu SPOLU mají tolerovat dočasně jen dva měsíce.

I politici SPOLU mluví o dočasnosti. A o tom, že by rádi dále jednali s Piráty

a STAN. „Za SPOLU jsme udělali vše, aby preferovan­á koalice na půdorysu vládních stran vznikla. Poslední návrh rozložení sil v radě zněl: Piráti 4, ODS 3, TOP 09 2, KDU-ČSL 1, STAN 1. Odmítnout tento návrh mohl jen někdo, kdo se dohodnout nikdy nechtěl,“uvedl Svoboda.

Piráti: SPOLU chtějí příliš

Podle dosluhujíc­ího primátora Hřiba trvá SPOLU na tom, že bude mít pozici primátora i většinu v jedenáctič­lenné radě města, což je pro Piráty vzhledem k výsledku voleb nepřijatel­né.

Praha už jednou podobnou radu měla, když v roce 2013 padla koalice tehdejšího primátora Bohuslava Svobody

(ODS), novou radu sestavil jeho náměstek Tomáš Hudeček (TOP 09) a rok a půl do řádných voleb vládl s podporou ČSSD.

Letošní jednání o novém vedení města je nejdelší od roku 1993. Komunální volby v Praze letos vyhrálo SPOLU, které získalo v 65členném zastupitel­stvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty, Piráti mají 13 zastupitel­ů a Praha sobě 11 mandátů. Pět zastupitel­ů má STAN, tři mandáty získala SPD.

Koaliční vyjednáván­í začala v Praze hned po volbách, Piráti a STAN žádali několikrát SPOLU o přibrání Prahy sobě k jednáním, což ale SPOLU odmítá.

 ?? Archivní foto: J. Stadler, MAFRA ?? Rozumí si Poslanci Bohuslav Svoboda (ODS) a Patrik Nacher (ANO) spolupraco­vali dlouhodobě již v opozici.
Archivní foto: J. Stadler, MAFRA Rozumí si Poslanci Bohuslav Svoboda (ODS) a Patrik Nacher (ANO) spolupraco­vali dlouhodobě již v opozici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia