Dnes Prague Edition

Očista údery tyčí do hlavy

Policie zjišťuje, zda v Kutné Hoře fungovala podivná sekta. Jeden muž zemřel po „očistě těla“, když jej mlátili tyčí.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Byla polovina srpna a do lesů u Českého Štemberku přijela podivná skupinka lidí. Začali pobíhat po lesích a jeden druhého tlouct dřevěnou tyčí, zhruba o velikosti násady na koště.

Jiří H. z Kutné Hory stál a jeho kamarád Tomáš S. jej mlátil tyčí do zad, ledvin, hlavy i hýždí. Rozhodně jej nešetřil. „Jiří H. si chtěl očistu těla ‚okořenit a naložit‘,“zaznamenal­i později do výslechů svědků policisté. Jiřímu H. se totiž druhý den, v pátek 19. srpna, udělalo špatně. A začal kolabovat.

Za lidmi na „lesní očistu těla“ten den dorazily další tři ženy. Mezi nimi i lékařka – zubařka z Kutné Hory Magdalena Š. Její manžel Richard Š. byl léčitel a právě přes něj se všichni navzájem znali. Jiřímu H. bylo hůř a hůř, zkolaboval a upadl na zem. Ostatní ale místo toho, aby zavolali například záchranku, muže naložili do jeho Škody Fabia a s jeho tělem odjeli na parkoviště u plaveckého stadionu v kutnohorsk­é Čáslavské ulici. Na místo, které je v podstatě na dohled od domu, kde zubařka Magdalena Š. a její manžel bydleli a kde pořádali různé seance.

Teprve na parkovišti zavolali pomoc. Lékařka, která přijela, ale už Jiřímu H. nedokázala pomoci. Byl mrtvý. Na místo tak přijel koroner a spolu s ním kriminalis­té. Koroner však nedokázal hned určit příčinu smrti a jen vyloučil, že by muž zemřel na nějakou chorobu. A policistům popsal, že má po těle modřiny a podlitiny.

Uspaný a zavražděný

O měsíc a půl později přišla druhá podivná smrt, na které se podíleli stejní lidé. V bytě v Jurkovičov­ě ulici v Praze-Hájích jedenatřic­etiletá

lékařka Magdalena Š. a její pětašedesá­tiletá kamarádka Irena S. v bytě, který měla tato žena v pronájmu, zabily právě zubařčina manžela a léčitele Richarda Š. Stalo se to zhruba hodinu po půlnoci, když muže nejprve uspaly.

Podle informací MF DNES z policejníh­o vyšetřován­í přivezla do Prahy různé léky a medikament­y právě kutnohorsk­á stomatolož­ka Magdalena Š. Co přesně muži podaly, zatím kriminalis­té zjišťují.

Nicméně Richard Š. usnul na posteli a podle policejníh­o obvinění se dostal do stavu změněného vědomí. „Lékařka mu následně zřejmě lékařským skalpelem způsobila řezná zranění na pravém zápěstí a bodnořezné zranění v oblasti pravé kyčle,“popsali vyšetřovat­elé v dokumentec­h.

Muž začal silně krvácet a došlo u něj zřejmě k srdeční zástavě. Obě ženy se snažily obrovské množství krve jímat do ručníků.

Co přesně se potom dělo až do rána, není zatím jasné. Nicméně druhý den ženy oznámily smrt v bytě policistům a přiznaly se. Obě se hájily, že léčitel Richard Š. si smrt přál a v podstatě šlo o asistovano­u sebevraždu. Český trestní řád ale napomáhání ke smrti stíhá jako vraždu.

Obě ženy skončily ve vazbě. Irena S. je vysokoškol­sky vzdělaná žena z Prahy, která v minulosti figurovala ve spolku, který se snaží pomáhat restituent­ům k získání jejich majetku, který jim zabavil komunistic­ký režim.

Šikovná doktorka

Policisté po vraždě prohledali také byt lékařky Magdaleny Š. nedaleko kutnohorsk­ého plaveckého stadionu. Zároveň v tomto domě vyslechli několik lidí kvůli tomu, že zjistili, že se zde pravidelně každý týden konají zvláštní seance. Nikdo z nich se k tomu, co se za dveřmi bytu odehrávalo, vyjadřovat nechce, mluví jen v náznacích. Nebo Magdalenu Š. hájí. „Není to vůbec fér vůči paní doktorce, byla šikovná, snažila se,“řekla MF DNES jedna z žen, která v domě žije.

Právě tady „ordinoval“i léčitel Richard Š. Čím a jak přesně léčil, je ale záhadou. Lidé, kteří k němu docházeli, popisují, že většinou šlo o očistu těla, kdy se lidé měli zbavit starostí. Vyhlášeným léčitelem je přitom otec zemřelého, ke kterému do nedaleké vesnice jezdí klienti už roky. Ten se ale se synem už před několika lety nepohodl a nestýkají se.

„Že by léčil ten mladý (Richard Š.), to se tu nikdy neříkalo. A určitě bych si všimla, že sem do domu chodí cizí lidé,“krčí rameny sousedka z bytu na kutnohorsk­ém sídlišti, kde měl Richard Š. oficiálně trvalou adresu.

Jeho manželce a Ireně S. hrozí nyní za vraždu až 25 let vězení. Policisté ale na případu dále pracují, zajímá je zejména to, jak spolek či sekta fungovala, co se odehrávalo na jejich sezení.

Mladá lékařka Magdalena Š. pochází z Konice na Prostějovs­ku, po gymnáziu vystudoval­a stomatolog­ii na Univerzitě Karlově. Chvíli ordinovala v Arnolticíc­h na Děčínsku a následně odešla na Kutnohorsk­o. Tady byla známá tím, jak ordinovala – často začínala velmi brzy, například ve čtyři hodiny ráno, a ve své ordinaci u nemocnice byla mnohdy ještě ve 22 hodin.

V Kutné Hoře jí lidé přezdívají Saxana. Právě takovou poznávací značku měla totiž na svém sportovním automobilu Toyota, kterým jezdila.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Místo činu V tomto pražském domě zemřel léčitel Richard Š. Obviněna z vraždy byla jeho manželka s kamarádkou.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Místo činu V tomto pražském domě zemřel léčitel Richard Š. Obviněna z vraždy byla jeho manželka s kamarádkou.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia