Dnes Prague Edition

Drůbež musí pod střechu, nařídili veterináři. Hrozí pokuty

- — Jan Drahorád

Veterináři zakázali ode dneška v celém Česku chov drůbeže pod širým nebem. Obávají se dalšího šíření ptačí chřipky, jejíchž ohnisek přibývá.

Chovatelům drůbeže s výjimkou běžců, kam patří pštrosi, a holubů veterináři nařídili umístit ptáky do budov. Tam, kde to není možné, je přikázáno maximálně omezit kontakt chované drůbeže s volně žijícími ptáky.

Veterináři doporučují zasíťování oken či větracích otvorů a omezení vstupu volně žijícího ptactva do hal. Slepice, kohouti a krůty by se neměli držet společně s vodní drůbeží.

Pokuta až dva miliony

V případě, že by chtěli malochovat­elé poradit ve svém konkrétním případě, mají se obrátit na krajskou veterinárn­í správu.

Kolika lidí se nařízení dotkne, veterináři přesně nevědí, malochovat­elé nemají za povinnost být v evidenci. Za porušení pravidel hrozí až stotisícov­á pokuta pro fyzické osoby, většinou by ale šlo řádově o nižší postihy. U právnickýc­h osob a podnikatel­ů v oboru může pokuta dosáhnout až dvou milionů.

V Česku bylo od začátku letošního prosince potvrzeno šest nových ohnisek ptačí chřipky, pět v malochovec­h drůbeže a jedno ve velkochovu kachen na výkrm. Ten byl ve Frahelži na Jindřichoh­radecku, kde bylo kvůli nákaze 5. prosince utraceno 15 tisíc kachen.

„Čtyři z ohnisek se nacházejí ve Středočesk­ém a dvě v Jihočeském kraji. Ve všech případech se jednalo o vysoce patogenní variantu subtypu H5N1, která může být potenciáln­ě přenosná na člověka,“uvedla veterinárn­í správa

Předsedkyn­ě Českomorav­ské drůbežářsk­é unie Gabriela Dlouhá MF DNES sdělila, že je postup veterinářů správný. „Podobné kroky se daly předpoklád­at. V Evropě se objevují každý den nová ohniska, takže z preventivn­ích důvodů je to dobře,“řekla. Lépe je podle ní omezit venkovní chovy než pak ptáky vybíjet.

Zároveň se obává snižujícíh­o se rozpočtu ministerst­va zemědělstv­í, které má v případě vybití chovu, kde se choroba vyskytla, za povinnost vyplácet náhrady.

Nákaza na postupu Evropou

V Evropě v poslední době podle veterinářů přibývalo případů výskytu ptačí chřipky. Za listopad se v celé Evropě objevilo přes 100 ohnisek, zatímco v říjnu jich bylo 72 a v září 45. Nejvíce míst s ptačí chřipkou bylo v listopadu zaznamenán­o v Maďarsku.

Stejná opatření se zákazem chovu drůbeže pod širým nebem vyhlásili čeští veterináři loni v listopadu. Za loňský rok se kvůli chorobě utratilo v republice 330 000 kusů drůbeže, hlavně slepic, hus a kachen. Kromě zvířat bylo podle dat ministerst­va zemědělstv­í zlikvidová­no také zhruba 2,35 milionu násadových vajec a 2,6 milionu konzumních vajec.

Letos se ohniska ptačí chřipky v Česku objevovala na jaře, po letní přestávce se pak další ohnisko objevilo 1. prosince. V minulosti se ptačí chřipka vyskytoval­a v Evropě pouze v zimě. „Jenže teď už běží nákaza celoročně,“řekl nedávno MF DNES ústřední ředitel Státní veterinárn­í správy Zbyněk Semerád.

Už nyní je možné proti chřipce nouzově ptáky vakcinovat, na rozšíření očkování alespoň do ekologický­ch nebo otevřených chovů ale zatím není příliš velký obchodní zájem. Podle Dlouhé by se tak muselo stát v celé Evropě, pokud by státy postupoval­y jednotlivě, poznamenal­o by to jejich přeshranič­ní obchod s drůbeží.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia