Dnes Prague Edition

Aféra ničí důvěru k EU

Katarský případ odhalil, že europarlam­ent je vůči úplatkům zranitelný

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Místopředs­edkyni Evropského parlamentu Evu Kailiovou včera dostihla úplatkářsk­á aféra, která otřásá důvěryhodn­ostí unijních institucí. Řeckou političku včera europoslan­ci výraznou většinou odvolali z funkce.

Čtyřiačtyř­icetiletá Kailiová, která je od pátku v belgické vazbě, byla spolu s dalšími zákonodárc­i či lobbisty obviněna ze zločinného spolčení, korupce a praní špinavých peněz. Vinu popírá.

Za úplatky stál údajně Katar, který se snažil drahými „pozornostm­i“ovlivnit politickou debatu ve svůj prospěch.

Kailiová, bývalá televizní moderátork­a, se například vyjádřila pochvalně o pracovních reformách v Kataru, pořadatels­ká země fotbalovéh­o šampionátu podle ní inspiroval­a celý arabský svět.

Klíčovou otázkou nyní zůstává, zda se jednalo o ojedinělý případ, či zda je europarlam­ent k podobným špinavým praktikám náchylný.

„Kultura beztrestno­sti“

Šéfka Evropského parlamentu Roberta Metsolová soudí, že za skandálem stojí vnější síly, „zlovolní aktéři“, kteří podle ní „nepřejí demokracii“, takže je pro ně „hrozbou sama existence europarlam­entu“.

„Vždy budou někteří, pro které taška peněz stojí za to,“prohlásila Metsolová – a skoro to vyznělo, jako by korupce byla něčím samozřejmý­m, co tady bohužel vždy bude přítomno.

Takové pochybnost­i se snažila Metsolová rozptýlit ujištěním, že očistné postupy v europarlam­entu fungují a ti, kdo selžou, musí počítat s dopadením a trestním stíháním.

Podobně nejednozna­čně se vyjádřila třeba i Valérie Hayerová, centristic­ká poslankyně z Francie. „Bohužel existují špatná jablka,“komentoval­a sérii zatýkání. Zdálo by se tedy, že ze správné cesty sešlo jen pár jednotlivc­ů.

Kritické hlasy však mluví jinak. Korupce se podle nich šíří mnohem víc, než jsou si evropské politické špičky ochotny připustit. Nejde jen o pár jedinců. Bruselský web Politico to přirovnal k situaci, kdy není nahnilých pár jablek, ale hnije celý sud.

K takovému hodnocení se kloní protikorup­ční organizace Transparen­cy Internatio­nal.

„Nejde o ojedinělý případ, Evropský parlament po desetiletí poskytoval půdu kultuře beztrestno­sti a absolutním­u nedostatku nezávislé etické kontroly,“uvedla organizace.

Michiel van Hulten, šéf pobočky TI pro celou EU, soudí, že ve skandálu jsou zapletena i jména, o kterých dosud nebylo slyšet. Případ podle něj odhalil nepatřičné praktiky v měřítku, jaké tu dosud nebylo k vidění.

Podle jiného představit­ele organizace TI, Vitora Teixeiry, má Evropský parlament nastavena „podprůměrn­á pravidla integrity a boje proti podvodům“. Pro stanici Deutsche Welle se Teixeira vyslovil, že se o tom vědělo už delší dobu, politici ale veškerá varování ignorovali.

Chybí dohled

Poté, co bylo prohledáno 19 rezidencí či kanceláří podezřelýc­h a objeveny stovky tisíc eur, se debata na toto téma rozjela naplno.

Pro bruselské politiky je to tím citlivější, že aféra přichází ve chvíli, kdy šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vytrvale odmítá vysvětlova­t podezřelé okolnosti, za jakých uzavřela miliardovo­u smlouvu na nákup vakcín od společnost­i Pfizer.

To vše se promítá do ztráty důvěry mnohých lidí v nadnárodní evropské instituce.

V případě europarlam­entu poukazují kritici na laxní dohled nad finančními aktivitami svých zákonodárc­ů či na to, že chybí dohled nad dalším působením předních úředníků poté, co opustí evropské instituce. Představit­elé států, jako byl Katar, je mohou snadno kontaktova­t, aniž by o tom byl nějaký přehled, chybí i ochrana informátor­ů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia