Dnes Prague Edition

Levné běžky docházejí

Rostoucí zájem o běhání na lyžích vyprazdňuj­e sklady. Levných běžek v obchodech začíná být nedostatek.

- Veronika Bělohlávko­vá redaktorka MF DNES

Pandemie odhalila v Češích milovníky běžek a letošek to potvrzuje. Dovoz běžeckých lyží se oproti loňsku zvýšil bezmála o polovinu na 98 tisíc párů, jak uvádí Český statistick­ý úřad. A přitom letošní číslo zahrnuje pouze deset měsíců roku.

Když se k tomu připočítá prodej lyží domácí provenienc­e – tuzemský výrobce Sporten v loňské zimní sezoně 2021/2022 prodal 24 tisíc párů běžek – činí velikost trhu okolo 130 tisíc párů.

Prodejci nicméně upozorňují na to, že prodeje v předvánočn­ím období zatím nedosahují loňské úrovně. V nejlevnějš­ích cenových kategoriíc­h do čtyř tisíc korun za běžecké lyže s vázáním jsou navíc zásoby téměř vyprodané. Zčásti za to může výpadek výroby na Ukrajině, zčásti opožděné dodávky materiálů z Asie.

„Skladové zásoby sice nejsou zcela naplněné a některé zboží může chybět, ale je to mnohem lepší než loni,“říká David Fejgl, produktový manažer e-shopu Harfa Sportu, který má kamennou prodejnu, servis a půjčovnu v pražské Libni.

„Hlavním důvodem nižších prodejů může být nasycenost trhu, ale také stále trvající problémy s dodávkami od výrobců,“dodává Fejgl.

„Běžky se prodávají o něco hůře než loni,“uvádí Tomáš Borek, obchodní ředitel řetězce Sportisimo, který má v Česku 111 prodejen. „Ne všichni výrobci byli na tuto zimu schopni dodat vše, co jsme si pro prodej zákazníkům předobjedn­ali. Nicméně i tak jsme v letošním roce schopni nabídnout o něco lepší výběr, než byl ten loňský, kdy byla zásoba už v podstatě na začátku sezony téměř vyprodána,“tvrdí Borek.

Nižší poptávku po lyžařském vybavení potvrzuje i řetězec Intersport. „Poptávka je zatím oproti předchozím­u roku přibližně o třicet procent nižší. Důvodem může být počasí, které do minulého týdne zimu příliš nepřipomín­alo,“vysvětluje Lucie Kuricová, marketingo­vá manažerka řetězce, který má v tuzemsku 36 prodejen.

Ne všichni prodejci s tím ovšem souhlasí. „V celkovém pohledu se nedá říci, že by nákupy byly znatelně menší, protože spousta zákazníků nakupuje doplňky a nové kolekce oblečení. Navíc po předchozíc­h letech má mnoho lidí obavu o skladové zásoby běžek, a proto se více zajímají o jejich dostupnost,“tvrdí František Jakl ze společnost­i Decathlon, která v tuzemsku provozuje 25 prodejen.

Podle prodejců je největší zájem právě o běžky v nižší cenové kategorii. „Prodáváme běžky zejména pro ‚hobby‘ běžkaře. Převažuje u nás prodej lyží s gripem nebo se šupinami, což jsou lehké turistické běžky, které jsou vhodné pro začínající běžkaře. Umožňují jistější odraz a pro nezkušené běžkaře je tak snazší naučit se správnou techniku,“říká Kuricová z Intersport­u.

„Produkty s touto technologi­í jsou cenově dostupnějš­í, a proto je vybírají spíše naprostí začátečníc­i, kteří nechtějí tolik investovat do vybavení,“doplňuje Jakl.

Továrna v Mukačevu vyhořela

Za nedostatek levných běžek na trhu může Ruská agrese na Ukrajině. Z přibližně 1,5 milionu lyží a snowboardů, které se v roce 2020 dovezly do Evropy, jich 731 tisíc pocházelo z Ukrajiny, uvádí evropský statistick­ý úřad Eurostat.

Největším tamním výrobcem je ukrajinsko-rakouský podnik Fischer Mukačevo, který vyrábí 60 procent všech lyží dovážených z Ukrajiny do Evropy. Továrna v Zakarpatsk­é oblasti zaměstnává 1 500 lidí a vyrábějí se tam produkty značek Fischer, Scott, Stöckli, Rossignol či Alpina.

„Největší závod na výrobu běžeckých lyží na světě, který vlastní Fischer v Mukačevu, nejdříve vyhořel. Těsně před dokončením kompletní rekonstruk­ce pak přišla ruská invaze. Běžek je na trhu opravdu nedostatek,“tvrdí Jan Smrž z českobuděj­ovické firmy Sport & Freizeit, která je distributo­rem vybavení Fischer v Česku.

Největší závod na výrobu běžeckých lyží na světě vlastní Fischer na Ukrajině.

Původem francouzsk­ý řetězec Decathlon již v minulosti vsadil na vlastní značky a výrobu přesunul jinam. Není tedy závislý na produktech jiných světových výrobců.

„Stihli jsme na situaci zareagovat. Výrobu nižších řad našich modelů jsme přesunuli do továrny v jiné zemi Evropy, kde již několik let vyrábíme vyšší, pokročilej­ší řady. Skutečnost, že vyrábíme většinu lyží v Evropě, nám navíc pomáhá zkrátit dodávky do obchodů,“uvádí Jakl z Decathlonu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? PrAmen: ČSÚ ??
PrAmen: ČSÚ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia