Dnes Prague Edition

Strastipln­é hledání stropu na plyn

- Sára Mazúchová redaktorka MF DNES

Evropští ministři průmyslu se včera měli dohodnout na celoevrops­kém zastropová­ní cen plynu. Nepodařilo se jim to. K dohodě by však mohlo dojít příští pondělí, 19. prosince.

Původně se počítalo s tím, že mimořádné jednání ministrů zemí Evropské unie zodpovědný­ch za energetiku, které vedl český ministr průmyslu Jozef Síkela, skončí chvilku po poledni. Jenže postupně začalo být jasné, že se ministři od jednacího stolu jen tak nezvednou. Nakonec Síkela oznámil před osmou hodinou večer, že k dohodě opět nedospěli.

„Dnes jsme byli takhle blízko. Na jednu stranu nám možná chybělo odhodlání vzít na sebe určité riziko. Na druhou stranu tu byl určitý pocit, že změny nejsou správně vyvážené,“uvedl Síkela na večerní konferenci. „Některým ministrům chyběl mandát, některým připraveno­st flexibilně reagovat na konkrétní návrhy. Někteří chtějí diskutovat s experty na finanční trhy,“dodal.

Na minulém zasedání ministři odsouhlase­ní stropu spojili s dalšími třemi klíčovými opatřeními – s pravidly solidarity, společnými nákupy a rychlejším povolování­m staveb obnoviteln­ých zdrojů. Bez stropu zůstávají opatření u ledu.

„Čas na jednání vypršel, dosáhli jsme bodu nula, evropští občané jsou v agonii, podniky zavírají a Evropa donekonečn­a diskutuje,“nechal se před začátkem jednání Rady slyšet řecký ministr životního prostředí a energetiky Konstantin­os Skrekas.

„Stropaři“a jejich protivníci

Slovo, které při příchodu do bruselské budovy Europa státníci často opakovali, byl „kompromis“. Přitom

zlatá střední cesta, po které chtějí kráčet všechny státy, se hledá jen velmi obtížně. Síkela vedl neformální diskuse se zastánci stropu na plyn ráno, před Radou se pak setkal s německým ministrem pro hospodářst­ví a ochranu klimatu Robertem Habeckem.

Od začátku války postupoval­y unijní státy víceméně jednotně (kromě Maďarska), rychlým přijímáním a schvalován­ím opatření často překvapova­ly i samy sebe. Jenže na celoevrops­kém cenovém stropu se jednota rozpadla. Evropská unie se rozdělila na „stropaře“, kam se řadí Česko, a na odpůrce limitu, v jejichž čele stojí silné Německo.

Podle anonymního zdroje z předsednic­tví se právě kvůli Německu hledání kompromisu včera zasekávalo. Ministr Robert Habeck prý argumentov­al tím, že nemá od kancléře Olafa Scholze mandát k tomu, aby se s ostatními dohodl na konkrétníc­h parametrec­h stropu.

Na konci listopadu Evropská komise navrhla strop 275 eur za megawattho­dinu, avšak opentlila ho tak přísnými pravidly, že by nebyl spuštěn ani letos v létě, kdy se ceny plynu v jednu chvíli přehouply přes 300 eur za megawattho­dinu. Příznivci

limitu komisařský návrh označili za „špatný vtip“. České předsednic­tví následně navrhlo nižší strop a později ho po naléhavém volání „stropařů“ještě revidovalo – limit má být nastaven mezi 200 a 220 eury za MWh a spustit se má ve chvíli, kdy cena plynu bude nad touto hranicí po dobu tří až pěti dnů. Zároveň by musela být o 35 eur výše než průměrná světová cena LNG.

To neuspokoji­lo stropaře, ale ani odpůrcům se to nelíbilo. Podle nich může celoevrops­ký cenový strop například zvýšit poptávku po plynu v Evropě nebo odradit tankery s plynem od cesty do Unie.

Obavy nedávno vznesla i Evropská centrální banka a evropská burza Interconti­nental Exchange (ICE), kde se s plynem obchoduje. Pokud se ceny začnou přibližova­t stanoveném­u limitu, přestanou podle ní obchodníci prodávat měsíční kontrakty a své obchody přesunou na spotový, tedy okamžitý trh – kterého se strop nemá týkat – a do oblasti mimoburzov­ního obchodován­í.

Ze strany obchodníků by šlo o logický postup. Pojistili by se tím proti tomu, aby komoditu nemuseli prodávat za zastropova­nou cenu. Zároveň by se ale uměle zvyšovala cena a mohlo by to vést k destabiliz­aci trhu. Vyplývá to z materiálů, které ICE zaslala Evropské komisi a které má MF DNES k dispozici.

Tyto obavy znejistily i Francii, která se dlouhou dobu hlásila do tábora stropařů. Z posledních vyjádření ale vyplývá, že couvá. „Důležité je zohlednit tři hlavní cíle: ochránit naše průmyslové společnost­i od příliš drahých cen, zajistit finanční stabilitu trhu a zajistit dostatek dodávek plynu na příští zimu,“uvedla francouzsk­á ministryně Agnes Pannier-Runacherov­á.

 ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck ?? Evropa se snaží budovat terminály na zkapalněný zemní plyn (LNG)
Ilustrační foto: Shuttersto­ck Evropa se snaží budovat terminály na zkapalněný zemní plyn (LNG)
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia