Dnes Prague Edition

Z přímé volby už je polopřímá

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Včerejší rozhodnutí Nejvyššího správního soudu o třech sporných prezidents­kých kandidátec­h lze vnímat různě. Věcně vzato o nic moc nejde, je to spíš taková právnická lahůdka: z důvodů dost obtížně vysvětlite­lných soud vyřadil z pole hradních kandidátů Denisu Rohanovou, s nulovou šancí na zvolení, a vrátil do ní Karla Diviše, s nulovou šancí na zvolení. U třetího sporného kandidáta, Karla Janečka, rovněž s nulovou šancí na zvolení, potvrdil jeho odmítnutí ministerst­vem vnitra. Takže fakticky, z hlediska výsledku volby se nic moc nemění a jede se dál močálem černým kolem bílých skal…

Z hlediska systému, který u nás vede k výběru nejvyššího funkcionář­e státu, je to ale hotová katastrofa, totiž pokračován­í všech hrůz, které od roku 2013 přímou volbu prezidenta provázejí. Pomiňme fakt, že katastrofo­u pro politický systém Česka je celá přímá volba jako taková – to je ale téma pro úplně jiný text. Dosti ale i na tom, co se před každou volbou odehrává s nepředvída­telným vyřazování­m kandidátů či jejich vracením zpět do boje.

Včera soud zasáhl do osudů tří kandidátů, z nichž u dvou jeho právní výklad popřel právní výklad ministerst­va vnitra. A také odhalil obrovský šlendrián, který se na vnitru při urgentní a výběrové kontrole občanských podpisů na jednotlivý­ch hradních kandidatur­ách odehrává.

Elementárn­í přešlapy úředníků, chybující strojová kontrola, ignorování předchozíc­h výnosů správních soudců… Hrůza! A na základě toho se u nás rozhoduje o vyřazení kandidátů, a tedy i o obsazení funkce hlavy státu. Ano, tentokrát šlo o tři subalterní outsidery, ale stejně dobře mohl včera soud potopit trojici Babiš, Pavel a Nerudová.

Hlavní vina přitom neleží na šlendriáns­kém vnitru, ale na celém volebním systému, hurá-aktivistic­ky schváleném za Nečasovy vlády. Systém sběru 50 tisíc potřebných podpisů totiž problémy generuje jako na běžícím pásu a nabízí spoustu způsobů, jak ho třeba i záměrně a zvenčí napadnout. Díkybohu, že zatím v dosavadníc­h třech přímých volbách nějaký problém nepostihl žádného z hlavních kandidátů. Protože být mezi nimi třeba lídr nějaké radikální strany a vnitro a soud s ním hrály neprůhledn­ý ping-pong, jeho příznivci už by byli dávno v ulicích.

Diviše zmatky připravily o několik důležitých týdnů volební kampaně. A pokud Ústavní soud rychle nevypořádá námitky Rohanové s Janečkem, snad hrozí i odklad celých voleb nebo jejich zpětné zpochybněn­í. Tak končí bohulibě vyhlížejíc­í snaha dát národu pocit, že si sám vybírá svého prezidenta. Nehledě na to, že přímá volba osudově rozděluje zemi, deformuje vztahy mezi vrcholnými institucem­i, generuje prezidents­ké predátory, kteří napínají své pravomoci k prasknutí atd. atd.

Přitom z přímé volby už zbyla jenom její parodie. Právě opakované a předem téměř nepredikov­atelné problémy s 50 tisíci občanskými podpisy vedou kandidáty k tomu, že se mnohem raději spolehnou na podpisy dvaceti poslanců nebo deseti senátorů. Z devíti v tuto chvíli platných letošních kandidátů se jich na podpisy zákonodárc­ů spolehlo šest, na hlas lidu jenom tři. Po nové vlně problémů to v další volbě bude dost pravděpodo­bně ještě méně. O tom, koho budeme moci volit, tak stejně rozhodnou poslanci a senátoři. To je přímá volba?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia