Dnes Prague Edition

Nevím, co je korektní humor

Dršťková polévka, konspiračn­í teorie, třetí pohlaví. Karel Šíp se v nové knize Krotitel splašených myšlenek zamýšlí nad lecčím. S nadhledem a humorem, jak je mu vlastní. V pořadu Rozstřel pohovořil o jeho hranicích i cenzuře.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Na téma politické korektnost­i narazil Karel Šíp naposledy v pátek ve svém pořadu Všechnopár­ty, kdy vzpomněl na deset let starou stížnost, kterou kvůli jeho vtipu směrem k romskému obyvatelst­vu obdržela Rada České televize. „Nerozumím výrazu korektní humor. Nevím, co to je. Humor je buď dobrý, nebo špatný. To je jako s muzikou. Nevím, kde jsou hranice a kdo je stanovuje. Jestli vůbec existují. Pak už by to ale zavánělo cenzurou a myslím, že každý, kdo humor provozuje, si je má nastavit sám,“míní Šíp.

Na otázku, zdali se zamýšlí nad tím, jestli by jeho vtip mohl někoho zranit, odpovídá: „To už bych se ale zabýval tím, že dělám špatný humor. Humor nemá smysl, když by někoho zranil. Jestli se někdo směje tomu, jak bijí koně, tak to už samozřejmě není legrace. Myslím, že poznám, když je vtip zle myšlený, a nikdy bych ho nepřebíral,“vysvětluje dál.

V nové knize například v jedné kapitole komentuje i transmuže, kteří se nerozhodli pro úplnou fyziologic­kou

proměnu: „Chceš bejt kluk a tím hlavním, pohlavním, pohrdáš? Víš, co ti řeknu? Tím urážíš celé mužské pokolení. A my tě mezi sebou nechceme.“Namístě je tak otázka, jestli vyjádření nevzbudí kontroverz­e. „Ať se ozvou. Přes prázdniny, kdy jsem knihu psal, okolo mě to téma prolítlo a prostě jsem se nad ním zamyslel jako naprostý laik. Snažil jsem se domýšlet, do jakých důsledků to půjde. Jestli tohle

nakonec bude trochu kontroverz­ní, tak to není ke škodě. Budu rád, když mi někdo vysvětlí, že se to má takhle nebo onak. Od toho je život, aby se věci vyjasňoval­y,“říká.

S politikou se nemíchám

Dál v Rozstřelu, který můžete celý zhlédnout na iDNES.cz, Karel Šíp vzpomněl na natáčení silvestra 1979, před kterým společně s Jaroslavem Uhlířem prošli celkem podrobným zkušebním procesem u režiséra Jána Roháče a scenáristy Jaroslava Dietla. Sám Šíp si letos do silvestrov­ské Všechnopár­ty pozval Zuzanu Bubílkovou, Pokáče a Václava Koptu.

Co se týče politiků, drží si ve své talk show oblíbený moderátor a bavič jednotnou linku: nezve je. „S politikou se nemíchám, dělám zábavu. Řekněte mi jednoho politika, co má smysl pro humor. Skoro takoví nejsou. Navíc chtějí dopředu otázky a já tam čistě improvizuj­i,“říká.

Dále také potvrdil informaci, že s dalším matadorem talk show na českých obrazovkác­h, Janem Krausem, se nikdy nesetkal. „Jana Krause neznám a nedávalo by smysl, abych já přišel do jeho pořadu nebo on do mého, ačkoliv jsem tam byl zvaný. Co chceme říct světu, řekneme ve svých trafikách a to myslím stačí,“dodává.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? S úsměvem Karel Šíp odmítá cenzuru humoru, humor je podle něj buď dobrý, nebo špatný.
Foto: Michal Růžička, MAFRA S úsměvem Karel Šíp odmítá cenzuru humoru, humor je podle něj buď dobrý, nebo špatný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia