Dnes Prague Edition

Nafouknuté samosprávy

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Zatímco v některých městských částech přibyl rekordní počet radních a místostaro­stů, jinde se na funkcích šetřilo. Přibyly také pozice energetick­ých expertů.

PRAHA Tři, čtyři a někde i šest místostaro­stů si zvolili noví zastupitel­é pražských městských částí do svého nejužšího vedení po letošních komunálníc­h volbách. Rozhodli přitom o jejich počtu a také o tom, zda budou sloužit lidem na plný úvazek, nebo budou pro svou funkci neuvolnění.

Nejabsurdn­ější povolební situace nastala v Praze 1, kde se na vedení podílejí Piráti. O vytvořené koalici rozhodoval­i členové strany z celého Česka a nakonec ji odmítli, a to především kvůli velkému počtu „uvolněných“funkcí. Tedy těch, kdy daný člověk dočasně nevykonává své původní zaměstnání a pobírá na radnici plný plat. I přesto se místní pirát David Bodeček stal prvním místostaro­stou a Ivana Antalová členkou rady.

Jinde se radnice snažily spíše šetřit, a to nejen na funkcích. MF DNES oslovila všechny velké městské části s otázkou, jaké gesce mají noví místostaro­stové a jestli nechtěli na jejich platech v době krize ušetřit.

„Ve srovnání s předcházej­ícím volebním obdobím se počet uvolněných členů rady snížil z devíti na šest, což přineslo i vítané úspory. Finanční stránka nebyla v tomto směru hlavním a jediným kritériem.

Díky dlouhodobě vyrovnaném­u hospodařen­í a rozumně nastaveném­u rozpočtu radnice žádná personální opatření přijímat nemusela,“říká Andrea Zoulová, tisková mluvčí Prahy 2. Jednou z neuvolněný­ch členek rady je zde třeba ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která za svou práci pro Prahu 2 pobírá 10 274 korun za měsíc. Pokud by byla zvolena neuvolněno­u místostaro­stkou jako její kolega Jan Recman (ODS), byl by její plat 46 234 korun. Za uvolněnou funkci místostaro­sty takto velké městské části je odměna více než 81 tisíc korun.

Energetick­é úspory

Pátá městská část má místostaro­sty tři, všichni jsou pro svou funkci uvolnění. Radek Janoušek (Praha 5 sobě) má v gesci územní rozvoj a strategick­é investice, Monika Shaw Salajová (SEN 21) sociální oblast, zdravotnic­tví, sociální bydlení, sport a občanskosp­rávní agendy,

Milan Kryl (Piráti) pokrývá dopravu a strategick­é plánování. Každý z nich měsíčně pobírá takřka 82 tisíc korun. „Pětka“podle své mluvčí Lenky Abessi hledá úspory jinde. „Personální opatření jsme nedělali. Vytvořili jsme tým expertů energetick­ého management­u, který začal okamžitě hledat možnosti úspor. Jako jediná pražská městská část jsme ušetřili na vánočním osvětlení asi 20 procent. V budoucnu se chceme zaměřit na energetick­ou soběstačno­st,“vysvětluje Abessi.

Pomohlo sloučení funkcí

Praha 6 i Praha 7 mají pro nové volební období stejný počet členů rady jako v tom minulém – v obou případech je to devět. To se však může ještě změnit, závisí totiž také na složení „velké“rady na pražském magistrátu. „Není vyloučeno, že by se v případě účasti Prahy sobě na koalici ve vedení hlavního města mohl některý z místostaro­stů či radních přesunout na magistrát,“sděluje Martin Vokuš, mluvčí Prahy 7. Na mysli má například místostaro­stku a dosluhujíc­í radní hlavního města pro kulturu Hanu Třeštíkovo­u nebo místostaro­stu Pavla Vyhnánka, který měl v minulém volebním období na magistrátu na starosti investice.

Praha 4 spadá počtem obyvatel do vyšší platové kategorie, neuvolněný místostaro­sta zde měsíčně bere přibližně 12 tisíc korun, uvolněný si přijde na částku přesahujíc­í 88 tisíc. Neuvolněné mají na „čtyřce“dva místostaro­sty, uvolněné také dva. Podle slov svého mluvčího Jiřího Bigase šetří čtvrtá městská část třeba i na jeho postu. „Šetříme dlouhodobě, například funkce tiskového mluvčího a vedoucího oddělení PR zastávali v minulosti dva zaměstnanc­i, nyní – už skoro čtyři roky, pouze já sám,“informuje Bigas.

Jsou však i radnice, kde jsou uvolnění všichni členové rady, je tomu tak například v Praze 12, kde má rada devět členů, z toho čtyři místostaro­sty. Podle starosty Vojtěcha Kose (ODS) bylo hlavním kritériem při rozhodován­í o počtu místostaro­stů a radních množství záměrů, které chtějí během čtyřletého mandátu realizovat. „Personální opatření kvůli energetick­é krizi a inflaci neděláme. Na druhou stranu se nyní seznamujem­e s chodem úřadu a případné personální změny bychom prováděli z důvodu optimaliza­ce chodu úřadu a zvyšování produktivi­ty práce,“konstatuje Kos.

V přepočtu na počet obyvatel je personálně nejúsporně­jší Praha 8. Tamní úřad má necelé tři stovky zaměstnanc­ů, rada se tu ale pro období 2022–2026 „nafoukla“. Skládá se ze starosty, tří uvolněných a tří neuvolněný­ch místostaro­stů a dvou uvolněných radních. V minulém období měla rada osm členů, všichni však byli uvolnění. Radnice tak na platech spíše ušetří.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia