Dnes Prague Edition

Rozdíly v cenách stromků jsou i několik stokorun

- — Štěpán Vranešic

PRAHA Stromky, jmelí nebo cukroví – stejně jako v podstatě veškeré zboží – letos v Praze podražily. V případě jmelí jde o meziroční nárůst okolo desetikoru­ny, cukroví skočí zhruba o sto korun na kilogram, u stromků se zvýšení ceny pohybuje v řádech procent. Výslednou cenu ovlivňuje však i to, kam se zákazník pro zboží vydá.

Místa, kde je možné zakoupit vánoční stromeček, jsou rozeseta po celém městě. Pořídit je lze na adventních trzích i v hobbymarke­tech. Cena se přitom může lišit o stokoruny. Živá řezaná jedle s výškou kolem jednoho metru může stát 339 korun v hobbymarke­tu i více než 800 korun v centru města.

Ceny nižších stromků se přitom oproti loňsku výrazně nezvýšily. Dražší jsou ovšem vyšší rostliny. „Stromky nižších kategorií jsme ponechali ve stejných cenách, ale ty vyšší kategorie jsme zdražili asi o stovku,“uvádí Petr Kolman, prodejce vánočních stromků na Zličíně.

Za vyšší cenou je růst nákladů na pěstování. „Výdaje na pěstování stromků stouply výrazně. Nafta, hnojiva, chemie, lidská práce... Něco stouplo o sto procent, něco o dvacet,“vysvětluje Ondřej Sokol z firmy Baobab, která stromky dodává do několika pražských stánků. V nich si podle něj lidé letos připlatí 5 až 10 procent navíc.

Zvýšení cen se podle prodejců promítlo i do chování zákazníků, kteří dávají přednost levnějším alternativ­ám. „Lidé třeba šetří tak, že si místo jedličky za 550 koupí smrček za 350. Ale máme tu i stromy za tři tisíce a lidé je kupují,“ukazuje prodejce ze Senovážnéh­o náměstí, který se představil jako Radek. Podle jeho mínění je odbyt stromků stejný jako v předchozíc­h letech. Největší nápor očekává nadcházejí­cí víkend.

Sladké si lidé neodpustí

Zdražení se nejvíce projevuje u cukroví. Jeho cena v supermarke­tech se letos pohybuje od 350 do 650 korun za kilogram v závislosti na druhu. Připlatí si zákazníci, kteří se rozhodnou cukroví nakoupit v kamenných prodejnách, kde lze kilo pořídit od 800 korun výše.

Například cukrářství Viktoria letos zdražilo kilogramov­ý balíček se 13 druhy o rovnou stokorunu. Podle jeho šéfa Martina Polaneckéh­o za tím stojí energie a ceny surovin.

Vyšší cena ale zákazníky neodradila. „Šetří spíš tím způsobem, že koupí jedno kilo místo tří,“říká Polanecký a dodává, že i přes kolísající ceny surovin nezměnili složení jednotlivý­ch druhů cukroví: „Raději jsme zdražili, aby všechno zůstalo při starém.“

Jmelí levněji na periferii

Svazek jmelí je možné koupit od 39 korun výše. „Zájem o jmelí přetrvává tradičně u starších lidí, mladší ho tolik nekupují. Je to ale pořád silná tradice, lidé za něj rádi peníze dají, i když častokrát hledají, kde ho koupí nejlevněji,“popisuje chování zákazníků Martin, jeden z prodejců jmelí na Andělu, kde mají všichni fixní cenu 45 korun za zelený a 50 za barvený svazek. „Ceny jsou jednotné, stanovené předem.

My jsme byli také nucení je zvednout,“říká prodejkyně na Andělu, která nechtěla být jmenována. „Záleží na tom, odkud jmelí máte. Když ho zajedete nakoupit do Polska, vyjde mnohem levněji,“pokračuje. „Zelené jmelí kolem 40 korun a zlacené kolem padesáti, to se ještě dá, ale když to někdo prodává o 10 nebo 20 korun výš, tak je to zlodějna,“míní.

To potvrzuje i stánek se jmelím u obchodního centra Luka, kde je možné barvené jmelí koupit za 39 korun. Podle prodejce Karla, který si jmelí sám sbírá i barví, vzrostly náklady nejvíce na barvu, a to až trojnásobn­ě. Ceny v jeho stánku se však oproti minulému roku nezměnily. „Dráž bych to totiž neprodal,“uvádí.

 ?? ?? Ilustrační foto: O. Bičiště, AMFRA
Ilustrační foto: O. Bičiště, AMFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia