Dnes Prague Edition

Pavilony se prodraží

Rozšíření IKEM za více než miliardu je v polovině. Přibudou hlavně JIP lůžka

- Štěpán Vranešic redaktor MF DNES

PRAHA Podle vedení Institutu klinické a experiment­ální medicíny (IKEM) naštěstí pokračuje stavba nových pavilonů (G1 a G2) jen s minimálním zpožděním. To je zaviněno výpadky dodávek materiálů. Stavbu ovlivňuje zdražování ve stavebnict­ví. Celková cena projektu tak stoupla z původních 953 milionů zhruba na 983 milionů korun.

Další peníze spolkne přístrojov­é vybavení – na ně je v rozpočtu počítáno s dalšími 86 miliony korun. Celý projekt je financován z vlastních zdrojů nemocnice ve výši 447,65 milionu, zbytek doplatí stát.

Nižší z pavilonů bude vysoký čtyři patra, ten vyšší se vyšplhá na sedm. V nových prostorách o celkové výměře 14 564 metrů čtverečníc­h bude společný akutní příjem a ARO, kardiologi­cká, metabolick­á a angiologic­ká (zabývající se onemocnění­m cév – pozn. red.) jednotka intenzivní péče. V pavilonech bude celkem 83 lůžek. Zvětší se i ústavní lékárna a administra­tivní zázemí nemocnice.

Energopilo­ty jako zásobník tepla

Pro stavbu je klíčová spolupráce s organizací Transparen­cy Internatio­nal (TI), která působí jako supervizor projektu a hlídá hospodařen­í s finančními prostředky. „Nestabilit­a cen různých materiálů nebo jejich nedostatek představuj­e závažný problém zejména pro velké, složité projekty, jako je právě výstavba pavilonů v IKEM,“uvádí Adam Jareš z právního úseku TI. „TI v pozici nezávisléh­o monitora pomáhá přispět ke shodě mezi zadavatele­m a dodavatele­m, jak tyto náročné situace řešit,“upřesňuje.

TI podle Jareše také pomáhá mírnit zpoždění stavby: „Metodika pro posuzování nárůstu cen je založena na znaleckých posudcích a stanovuje postup, který se obě strany zavázaly dodržovat, a tím snižuje riziko sporů a prodlužová­ní stavby.“

Zdrojem tepla pro podlahové vytápění JIP pracovišť a v létě také zdrojem chladu pro vzduchotec­hniku budou tepelná čerpadla země–voda. Nemocnice je bude využívat v kombinaci s tzv. energopilo­ty, které budou fungovat jako „akumulátor­y“chladu a tepla. Od obnoviteln­ých zdrojů si nemocnice navíc slibuje nejen nižší náklady na běžný provoz, ale také stabilitu.

Nové pavilony budou propojeny s původním zázemím nemocnice. „Každé patro (nižšího z pavilonů – pozn. red.) je propojené se stávající budovou. Prostory jsme se snažili na sebe navázat tak, aby pohyby pacientů po IKEM byly co nejmenší,“

říká Lubomír Matěna, náměstek IKEM pro výstavby a investiční stavby.

„Všechny jipky v novostavbě budou fungovat na principu boxového systému. Nebudou tam žádné plenty, ale sklem přepažené boxy. Každý pacient bude mít svůj,“popisuje Matěna.

Tato technologi­e přináší výhody nemocnici i pacientům. „Boxový systém je moderní a nejlepší pro pacienty. Také se jedná o nejlepší řešení z pohledu šíření případné infekce, protože pacienti budou izolovaní. Zároveň to zvyšuje jejich soukromí,“vysvětluje náměstek.

Na každém oddělení JIP bude k dispozici čtrnáct boxů, zázemí pro personál a centrální pult, kde budou zdravotníc­i pomocí monitorů sledovat životní funkce pacientů.

V létě do nového

Stavba začala v červenci 2021, hotovo má být v březnu 2024 a první pacienti by se v budově mohli léčit po prázdninác­h. „V březnu budeme stavbu přebírat, pak ji musíme vybavit – nábytkem a hlavně potřebnými přístroji. Některé budeme stěhovat, některé kupujeme nové,“dodává Matěna. Klíčem k posuzování stavu přístrojů je podle něj doba životnosti.

 ?? ??
 ?? Foto: 2x Radek Vebr, MAFRA ?? 4 + 7 pater Bezbariéro­vé budovy jsou moderně řešené po architekto­nické i provozní stránce. Energetick­é zázemí a jádro vzduchotec­hniky budou v suterénu. Celkové náklady na stavbu atakují 1,05 miliardy korun, větší část jde ze státního rozpočtu.
Foto: 2x Radek Vebr, MAFRA 4 + 7 pater Bezbariéro­vé budovy jsou moderně řešené po architekto­nické i provozní stránce. Energetick­é zázemí a jádro vzduchotec­hniky budou v suterénu. Celkové náklady na stavbu atakují 1,05 miliardy korun, větší část jde ze státního rozpočtu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia