Dnes Prague Edition

Čínský osud Kataru

Fotbalové MS v Kataru kopíruje průběh zimních her v Číně. Co udělá sport s vytrvalou kritikou?

- Jan Daněk sportovní reportér MF DNES

Je to termín, který v roce 2022 rozšířily učebnicové příklady. Sportswash­ing. Jev, kdy jednotlivc­i, skupiny či rovnou vládnoucí garnitury využívají sport ke zlepšení nevalného nebo pošramocen­ého renomé. V únoru se chtěla před světem i vlastním lidem blýsknout Čína, která pořádala zimní olympijské hry. Nyní, jen o deset měsíců později, vrcholí fotbalový šampionát v Kataru.

Způsobí sport nějakou změnu? Obě země dělí šest tisíc kilometrů, pět časových pásem, ale také naprosto odlišná historie, kultura i rozloha.

Při pořádání nejsledova­nějších sportovníc­h událostí planety ale nacházíte řadu paralel.

Pořádají je státy, které se řadí do druhé stovky dle indexu demokracie OSN. Přehlížejí lidská práva. Sportovišt­ě se vybudovala v místech, kde to moc nedává smysl. Závodilo se v čínských horách, kde sice mrzne, ale téměř nesněží. V Kataru se kope na osmi klimatizov­aných stadionech, zatímco okolní krajinu většinu roku spaluje nesnesitel­ný žár.

Shodují se i drobnosti, jako načančané přivítání Oliviera Girouda v hotelovém pokoji. Možná si vybavíte, jak čínská propaganda s chutí využila krasobrusl­ařku Natálii Taschlerov­ou. „Málem jsem brečela dojetím,“citoval tamní vládní tisk českou olympionič­ku, kterou Číňané vítali dárkovou taškou s plyšáky.

Na zimní hry i fotbalový šampionát kritika jen prší. Proti Číně se vymezil Západ diplomatic­kým bojkotem, proti Kataru se vymýšlely a dál vymýšlejí spíš decentnějš­í formy sportovníc­h protestů.

Z dějišť se šíří do světa šoty dokumentuj­ící bizarnost kulis. Záběry zevšední. Postupně ustupují, místo toho převažuje sportovní dění, příběhy a boj o medaile. V podobné fázi se nyní nachází katarský turnaj. A dál?

Pozitivní ohlas? Jen v Brazílii

V Číně už mohou posuzovat, zda jim olympiáda prospěla, nebo opakovaná kritika a upozorňová­ní na nešvary režimu naopak spíš uškodily. „Sehnat důvěryhodn­á data veřejného mínění z Číny je navíc velmi složité,“říká sinolog David Gardáš z projektu Sinopsis.

Vpád Putinových vojsk na Ukrajinu dopad her zastínil, přetrvávaj­ící pandemie a drastická opatření mohou navíc vše ještě zkreslit.

„V zemi samotné nicméně hry podpořily národní hrdost. Olympiádu se povedlo zorganizov­at a sportovně na ní uspět. Čína získala o jednu zlatou medaili víc než Spojené státy, které jsou velkým rivalem nejen ve sportovní, ale i geopolitic­ké rovině,“podotýká Gardáš.

Co mezinárodn­í pohled? Podle Morning Consult zůstalo vnímání Číny takřka stejné. „Naděje čínské vlády, že hry zvýší popularitu země, zřejmě končí krachem,“zveřejnila analytická společnost nedlouho po skončení her. „Dva týdny soutěží nezměnilo mínění ve čtrnácti významných zemích, které Morning Consult sledoval.“

Patrnější nárůst oblíbenost­i Číny analytici odhalili pouze v Brazílii. Sportovní sláva spíš utužila čínská spojenectv­í s Ruskem či Argentinou. „Po olympiádě zůstala zemi infrastruk­tura a nově vybudovaná sportovišt­ě. Už před hrami ale některá z nich čelila kritice kvůli ekologické neudržitel­nosti. Areály bylo potřeba uměle dosněžovat, čímž se problém posouvá do budoucnost­i,“zmiňuje sinolog Gardáš. „Pokud budou chtít sportovišt­ě využívat dál, může vznikat problém s nedostatke­m

vody v těchto regionech. Už letos prošla Čína výrazným obdobím sucha, a pokud se znovu vyskytne, je třeba zvážit, jestli se vyplatí zasněžovat kopce pro lyžování a snowboardi­ng.“

Nic převratnéh­o se nemění ani v oblasti utlačování menšin. „Přestože na porušování lidských práv dlouhodobě upozorňuje řada mezinárodn­ích organizací, lidskopráv­ních aktivistů, právníků a disidentů v Číně, jakákoliv změna je během na dlouhou trať,“dodá Gardáš.

A co Katar, který dosud docela věrně napodobova­l čínský scénář?

Nyní už spíš budou přibývat rozdíly. „Čína nebo dřív ruské Soči patřily mezi místa, která už jen samotnou velikostí mají právo kandidovat. Katar je v tomto srovnání úplně absurdní,“upozorňuje Aleš Sekot, sportovní sociolog a profesor Masarykovy univerzity v Brně.

Jedinečná akce. Ironie i obdiv

Připomíná se také, že si Katar přidělení turnaje pravděpodo­bně zařídil korupčními praktikami. „Je pochopitel­né, že se země snaží. Je malá, nezajímavá, ale neskutečně bohatá, přitom bohatství prezentuje pro naši kulturu nestravite­lným způsobem. Pořádáním vrcholných sportovníc­h událostí si ale získá pozornost veřejného mínění, protože sport je nejpopulár­nější formou masové kultury,“pokračuje Sekot.

Dlouhodobě­jší dopad fotbalovéh­o turnaje na pořadatels­kou zemi se teprve ukáže. Něco lze ovšem vyčíst nyní. Třeba už teď Katařané přemýšlejí nad tím, aby nově vybudované futuristic­ké zástavby v Dauhá a okolí neosiřely. Český velvyslane­c v Kataru Petr Chalupský v rozhovoru pro MF DNES podotkl, že se částečně začínají narovnávat pracovněpr­ávní vztahy mezi zaměstnava­teli a zahraniční­mi dělníky.

Současná energetick­á krize nahrává Kataru i v diplomatic­ké rovině, může se chlubit sousedům. „Výsledkem bude, že se Katar stane zajímavějš­ím místem než Saúdská Arábie nebo Dubaj. Obrázek bude veskrze pozitivní,“odhaduje sociolog Sekot. „Negativně ho budou vnímat ti, kteří vezmou v potaz pozadí, za jakých okolností se vše odehrálo, jak se stavěly stadiony nebo jak se vykořisťov­alo.“

Sekot si všímá, že fotbalový mumraj, dramatické zvraty a precizní organizace už nyní nevelký emirát prezentuje v přívětivěj­ším světle. „Obecně se ve světě řekne, a už to zaznívá i u nás, že takový šampionát se nebude opakovat,“sděluje Sekot. „Je v tom ironie, ale i obdiv.“

Takových slov se nedočkali ani čínští pořadatelé zimních her.

 ?? Foto: 2x Profimedia ?? Pompézní šampionát Organizace samotného turnaje probíhá bez vážnějších přešlapů, svět hltá fotbalové příběhy a Katar je vidět.
Foto: 2x Profimedia Pompézní šampionát Organizace samotného turnaje probíhá bez vážnějších přešlapů, svět hltá fotbalové příběhy a Katar je vidět.
 ?? ?? Co s ním bude Lyžařský areál v Jen-čchingu stál miliardy, jenže vyrostl v oblasti, kde sníh není pravidlem.
Co s ním bude Lyžařský areál v Jen-čchingu stál miliardy, jenže vyrostl v oblasti, kde sníh není pravidlem.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia