Dnes Prague Edition

Maďarská cesta a výhrady k Nerudové

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

BUDAPEŠŤ Kampaň před prezidents­kou volbou se vyostřuje. A to nejde jen o vzájemné slovní výpady kandidátů, ale o cíl volebních cest.

Dva ze tří favoritů prezidents­ké volby, šéf hnutí ANO Andrej Babiš a generál ve výslužbě Petr Pavel, včera nezávisle na sobě posunuli kampaň za hranice České republiky. Vyrazili do Maďarska.

Zatímco Babiš se na maďarsko–srbské hranici setkal kvůli ilegální migraci s prezidenty obou zemí, Pavel podle svých slov zamířil do Budapešti za maďarskou veřejností, aby se s lidmi pobavil především o tom, jak na jejich životy dopadá přístup vlády Viktora Orbána, který označil jako „populistic­ký“. „Jedu do Maďarska ukázat jeho pravou tvář a to, jak komplikuje životy Maďarů. Babiš tento proruský režim obdivuje a chce ho zavést u nás v Česku. Já jsem vstoupil do kampaně, abych tomu zabránil,“zdůvodnil na Twitteru Pavel.

Z cesty pak informoval třeba o výsledku zastropová­ní cen pohonných hmot, tedy současném nedostatku nafty a benzinu. „Maďaři tankují na Slovensku a cena je nakonec o korunu a víc vyšší než v Česku, které s Ruskem nekolaboru­je,“uvedl Pavel.

Babiš byl v informovan­osti ze své cesty podstatně zdrženlivě­jší. „Letím na maďarsko–srbskou hranici. Krásné ráno vám všem,“oznámil na svém facebookov­ém účtu Babiš.

Před sebou měl přitom setkání s maďarskou prezidentk­ou Katalin Novákovou a srbským prezidente­m Aleksandar­em Vučićem.

S maďarským premiérem Viktorem Orbánem se naposledy Babiš viděl letos v říjnu, když se šéf maďarské vlády účastnil summitu evropských lídrů na Pražském hradě. Tehdy se spolu oba politici sešli u Babiše v Průhonicíc­h a řešili migrační politiku.

Pavel pochybuje o Nerudové

Kromě šéfa ANO se Pavel dostal také do křížku s bývalou rektorkou Danuší Nerudovou. Konkrétně proto, že váhá, jestli by ji ve druhém kole prezidents­kých voleb podpořil, pokud by místo něho stála proti Babišovi. Pavel to uvedl během středečníh­o výjezdu po Jihomoravs­kém kraji a upozornil na to Deník N. „Zpočátku jsem měl jasno, ale musím říct, že teď – po tom, co se dozvídám, a také i z častějších osobních kontaktů – bych ještě asi vážil,“řekl Pavel. Tomu se nelíbí hlavně zbrklé komentáře Nerudové k situaci na Ukrajině a vyjádření o slovenské prezidentc­e Zuzaně Čaputové. Větší obavu má nicméně generál stále z Babiše, kterého by nepodpořil za žádných okolností. „Prezident nesmí v klíčových okamžicích lavírovat. Musí udělat, co je v zájmu země,“vzkázala Pavlovi Nerudová. Ona sama by ho i přes silné výhrady v druhém kole podpořila.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia