Dnes Prague Edition

Praha bude čekat na primátora dva měsíce

Praha jako poslední nemá vedení. Pokus zvolit primátora smetla Marvanová

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Známou melodií z filmu Piráti z Karibiku svolal pirátský primátor Zdeněk Hřib včera po deváté ráno do jednacího sálu pražské zastupitel­e. Úkol pro ně byl jasný, zvolit nového pražského primátora.

Šest hodin zastupitel­ům trvalo, než se přes řadu konfrontac­í, návrhů a protinávrh­ů prokousali ke schválení bodu volba primátora. „Dobrou chuť přejeme,“popřála radní Hana Třeštíková (Praha Sobě) Bohuslavu Svobodovi, kandidátov­i

koalice SPOLU, který se před dotazy zastupitel­ů na chvíli ukryl do magistrátn­í jídelny. Na dotazy slíbil odpovědět až těsně před volbou.

Piráti mu připomněli, že když se dotazům vyhýbala primátorka Adriana Krnáčová v roce 2014, považoval to za urážku zastupitel­ů.

Primátorka Marvanová? Jen vtip

Zastupitel­stvo obdrželo dva návrhy na nového primátora. První navržená, Hana Marvanová Kordová (SPOLU), návrh Pirátů odmítla s tím, že ho považuje jen za humor.

Druhý navržený, Svoboda, kandidatur­u přijal. „Pokud budu zvolen primátorem, hodlám uplatnit zkušenosti i z minulého primátorov­ání,“

slíbil Svoboda. Jako své priority představil energetiku, dopravu, budování metra a městského okruhu nebo boj s korupcí a rozvoj školství.

Poté ho zastupitel­é Pirátů a Prahy Sobě zasypali dotazy. Připomněli jeho nereálné předvolebn­í sliby, nedořešené kauzy z dob jeho éry a ptali se i na budoucnost. Svoboda na vše slíbil odpovědět.

Zastupitel­é už odpovědi nedostali. Koalice SPOLU požádala o odložení volby do 16. února. Marvanová Kordová opustila sál a odmítla pro Svobodu hlasovat, návrh tak ztratil většinu.

Letošní vyjednáván­í o novém vedení města je nejdelší v historii Prahy od roku 1993. Osmdesát dva dnů od voleb stále nemá hlavní město novou radu. A není jasné, kdy ji mít bude. Zastupitel­é se opět sejdou až po Novém roce.

Všechna jednání krachla

Vítěz voleb, koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), nejdříve zkoušel vyjednat koalici s Piráty a Starosty, takzvaně „na vládním půdorysu“. Poté vyjednával­o o nabídce hnutí ANO, které nabídlo toleranci jednobarev­né rady SPOLU. Nedohodlo se ani s nimi.

Kvůli tomu SPOLU navrhlo velmi nestandard­ní řešení – zvolit pouze nového primátora, který nebude členem staré rady, která ale neskončí a bude dál vládnout městu. Dosavadní

primátor Zdeněk Hřib a jeho náměstci se po zvolení Svobody stanou řadovými členy rady.

Nový primátor nebude členem rady, ale bude disponovat jejími pravomocem­i. SPOLU si netradiční řešení nechalo potvrdit ministerst­vem vnitra. Jak upozornili Piráti, povede to k řadě až komických situací. Pokud nebudou náměstci, Svoboda bude muset sám vést mnohahodin­ové schůze a nebude možné mu klást otázky, protože jednací řád neumožňuje klást otázky předsedají­címu schůze. Svoboda také bude jediným statutární­m zástupcem města. V případě jakékoli zdravotní indispozic­e Svobody (78) nebude možné svolat zastupitel­stvo.

 ?? Foto: Radek Vebr, MAFRA ?? Comeback se odkládá Lékař Bohuslav Svoboda z ODS byl primátorem už v letech 2010 až 2013 a nyní měl být zvolen znovu s pomocí hlasů hnutí ANO.
Foto: Radek Vebr, MAFRA Comeback se odkládá Lékař Bohuslav Svoboda z ODS byl primátorem už v letech 2010 až 2013 a nyní měl být zvolen znovu s pomocí hlasů hnutí ANO.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia