Dnes Prague Edition

Tramvaj místo vlaku může zachránit lokálky

Kříženec vlaku a tramvaje může oživit provoz na řadě tratí. Úřad vyhodnotí, kde by mohly jezdit.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Regionální tratě zachrání tramvaje, zvažuje ministerst­vo dopravy. Na řadě méně vytížených tratí dodnes jezdí morálně zastaralé motoráky 810, případně jejich zmodernizo­vané kopie v podobě žlutých souprav Regionova. Náhrada za ně je v nedohlednu kvůli mnohem přísnějším bezpečnost­ním normám, které by jejich nástupce musel splňovat. „Navrhli jsme v rámci probíhajíc­í revize norem TSI Evropské komisi některá zmírnění, nicméně nám aktuálně přišlo zamítavé stanovisko,“uvedl ředitel odboru železniční a vodní dopravy na ministerst­vu dopravy Jindřich Kušnír.

Po neúspěšné snaze zajistit pro lokální tratě nový, levnější typ vlaku se úřad rozhodl oprášit pozapomenu­tý projekt takzvané vlakotramv­aje.

Vtip je v tom, že zatímco klasická drážní vozidla musí plnit náročné crashtesty, u tramvají pohybující­ch se v městském provozu není celá řada bezpečnost­ních parametrů požadována. Některá by dokonce ohrožovala ostatní vozidla – například klasické železniční nárazníky nebo pluh.

Nic nového pod sluncem

Model vlakotramv­aje, kdy toto vozidlo dopraví cestující k hranici města po železniční­ch kolejích a pak sjede na běžnou tramvajovo­u trať, není žádnou novinkou. Průkopníke­m v tom bylo západoněme­cké město Karlsruhe, kde tento typ dopravy funguje už čtyřicet let. Česko se rovněž touto formou pokusilo propojit města na obou stranách česko-polské hranice s Libercem. Projekt ale v roce 2007 skončil, za což podle ministerst­va mohla příliš megalomans­ká představa projektu. Ten počítal s nízkopodla­žními vozidly pro dvě rozdílné napájecí soustavy a schopností jezdit na horské ozubnicové dráze do Harrachova. Podle Kušníra byly nároky na vlakotramv­aje tak vysoké, že se nakonec vyplatilo nechat tramvajovo­u a železniční síť oddělenou.

Dalším neúspěšným pokusem s o něco pozdějším datem realizace je plán na zavedení tramvajové­ho spojení železniční­ho nádraží v Rokytnici nad Jizerou se stejnojmen­ným krkonošský­m lyžařským areálem, který skončil kvůli nezájmu místních samospráv.

Aby se něco podobného neopakoval­o, plánuje dopravní resort v příštím roce zadat studii, která by ekonomicko­u životascho­pnost projektu posoudila ve spolupráci s regiony.

Zároveň by vybrala konkrétní tratě, na které by potenciáln­ě mohly tramvaje vyjet. Ne všude totiž bude možné lokálku přeměnit na dráhu pro vlakotramv­aj škrtnutím pera. Podmínkou pro mírnější předpisy je jasné napojení vlakotramv­aje do městské tramvajové sítě, upozornil Kušnír. To je pro řadu lokálních drah limitující.

Na druhou stranu i městské tramvajové koleje by pak mohly vyžadovat rekonstruk­ci, protože samotná vlakotramv­aj bývá citelně těžší než vozidlo určené výhradně pro městský provoz. Další komplikací je skutečnost, že automobilo­vý provoz ve velkých městech rok od roku houstne a zpoždění vzniklá ve městě by se pak přenášela i na železnici. Pro rychlé spojení regionu například s centrem Prahy se tento model příliš nehodí. Naopak na řadě jiných míst, kde jsou historicky železniční nádraží umístěná daleko od obytné zástavby, by model vlakotramv­aje tuto vzdálenost dokázal zkrátit.

Česko vlakotramv­aje umí

„Vlakotramv­aj si pochopitel­ně neumím představit například v Praze na Malostrans­kém náměstí. Ale mělo by to být vozidlo schopné projet po tramvajové trati k nejbližším­u dopravnímu uzlu, jako je to například v Německu ve Zwikau,“uvedl železniční expert Hospodářsk­é komory ČR Emanuel Šíp. Lehké drážní vozidlo se sedadlovou kapacitou 50 až 60 osob není problém a i český průmysl takováto vozidla umí. Chybí však tuzemská legislativ­a, bez které se žádný kraj nebo město k úvahám o modernizac­i kolejového spojení tímto směrem nepustí.

Osmdesát vlakotramv­ají ForCity Smart 36T v současnost­i vyrábí plzeňská Škodovka pro trojici německých měst Mannheim, Heidelberg a Neckar. Jde o vozidla s maximální rychlostí 80 kilometrů v hodině a třemi délkovými variantami 30, 40 a 60 metrů. Poslední, nejdelší verze přepraví 156 sedících cestujícíc­h.

Francouzsk­ý Alstom, který má výrobní závod zaměřený na regionální a lehká drážní vozidla v České Lípě, v kategorii vlakotramv­ají vyrábí vozidlo Citadis Dualis, kterého bylo vyrobeno přes dva a půl tisíce kusů.

Podle Šípa by jen v České republice výměna klasických motoráků za vlakotramv­aje s různým typem pohonu, kdy výjimkou nejsou ani dieselové stroje nebo kombinace dieselu a elektrické trakce, znamenalo potřebu v řádu stovek vozidel.

Myšlenka renesance lehkých vozidel na tuzemské železnici nicméně straší nákladní dopravce. Podle nich by zlevnění nákladů na lokálky povzbudilo města k objednáván­í více spojů a zejména v okolí měst by se nákladní vlaky na koleje nevešly.

 ?? Foto: DLB ?? Přestup v centru města Nově oprášený koncept kombinace příměstské a městské dopravy na řadě míst Evropy znají. Kombinaci mezi vlakotramv­ají a vozidly městské dopravy používají například v německém městě Zwikau. Česko se nyní k němu vrací kvůli obavám z nákladů na obnovu klasických motoráků na lokálkách.
Foto: DLB Přestup v centru města Nově oprášený koncept kombinace příměstské a městské dopravy na řadě míst Evropy znají. Kombinaci mezi vlakotramv­ají a vozidly městské dopravy používají například v německém městě Zwikau. Česko se nyní k němu vrací kvůli obavám z nákladů na obnovu klasických motoráků na lokálkách.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia