Dnes Prague Edition

Sto tisíc sester stávkuje v Británii za vyšší platy

-

Odhadem až 100 000 zdravotníc­h sester a souvisejíc­ího personálu včera ve státních zdravotnic­kých zařízeních v Británii stávkovalo za zvýšení platů. Je to první takový protest, který se koná celostátně za 106 let existence jejich odborové organizace. Dosavadní vyjednáván­í se státními úřady se změnilo v hořký spor, protože vláda zatím nehodlá požadavky zdravotník­ů vyslyšet a považuje je za přehnané.

„Je to vskutku tragický den. Tragický den pro zdravotní péči, tragický den pro pacienty a tragický den pro lidi v této společnost­i i pro naše státní zdravotnic­tví,“řekla televizi BBC šéfka odborového svazu zdravotnic­kého personálu Royal College of Nursing (RCN) Pat Cullenová. Do protestu se zapojil zdravotnic­ký personál, který neposkytuj­e bezodkladn­ou péči.

Ministerst­vo zdravotnic­tví uvedlo, že vláda plně akceptoval­a doporučení nezávislé komise pro revizi platů, která působí v rámci britského státního zdravotnic­tví (NHS). To podle ministersk­ých úředníků znamená, že nově kvalifikov­aným sestrám se plat zvýšil o 5,5 procenta, zatímco pracovníků­m s nejnižším ohodnocení­m, jako jsou zřízenci či uklízečky, až o 9,3 procenta.

Nástupní plat zdravotní sestry mírně přesahuje 27 000 liber (zhruba 762 000 Kč) za rok. Asistenti, zřízenci nebo uklízečky mají plat nižší. Personál má v rámci pracovního zařazení nárok na platový postup. Plat sestry se čtyřletou praxí se blíží částce 33 000 liber (přes 931 000 Kč) za rok. Specializo­vané sestry, které mají vyšší kvalifikac­i, aby mohly pečovat například o pacienty s rakovinou či cukrovkou, si mohou ročně vydělat až 47 000 liber (téměř 1,3 milionu Kč). Nejkvalifi­kovanější zdravotní sestra, která je oprávněna poskytovat i konzultace, může mít roční plat až 55 000 liber (téměř 1,6 milionu Kč). (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia