Dnes Prague Edition

100 dní krále Karla III. na trůnu: v režii Netflixu

Si v čele monarchie nevede zle, spory s Harrym to ale zastínily

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Britský panovník, čerstvě 74letý Karel III., se na trůn dost načekal. Ale dostal tím žádaný čas k přípravě. Takže dnes, kdy si odškrtne prvních 100 dnů v čele monarchie, nepůsobí jeho vizitka špatně.

Snažil se. Upozadil osobní zájmy a ambice, jako třeba aktivismus v boji proti změnám klimatu. Pokoušel se být konsenzuál­ní postavou, která překlene spory a dává veškerou energii do služby své zemi.

Dal najevo vůli tmelit odlišné názory, sblížit královskou rodinu, poslepovat vztahy s princem Harrym a jeho zámořskou chotí Meghan. To poslední se ale nepovedlo.

Veškeré jeho pozitivní kroky překrývá clona vzkazů, které posílají Buckingham­skému paláci Harry s Meghan přes platformu Netflix.

Šestidílný dokument, který britská média označila za „bod, ze kterého není návratu“a za „útok na královnin odkaz“, usmiřování s uplakanou dvojicí v podstatě znemožnil.

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu si v prvních třech dílech dokumentu stěžovali na britská média a také na údajný rasismus a netoleranc­i Britů. Deník The Sun reagoval řečnickou otázkou, zda je možné klesnout ještě níž. A televizní kritička Lucy Manganová v deníku The Guardian podotkla, že „byl tak nechutný, že málem vyzvracela snídani“.

Buckingham­ský palác tradičně nic nekomentov­al, to se dá očekávat i po včerejšku, kdy se divákům představil­y následné tři díly. Byly v mnoha ohledech ještě výbušnější. A opět je z toho událost bezmála globálního dosahu.

Meghan popisuje, jak zvažovala sebevraždu, Harry si stěžuje, že na něj bratr William křičel a kritice neušel ani samotný Karel. „Můj otec říkal věci, které jednoduše nebyly pravda,“popisuje Harry údajné ústrky, které musel strpět v královské rodině.

Karel se těmto přízemním třenicím pokoušel vyhnout. Po svém nástupu v září mluvil o své „lásce k Harrymu a Meghan“. Leč nezdařilo se, rozpadlé vztahy v rodině stíní jeho panování dál.

„Věděli jsme, že to přijde, ale nemyslím, že by si někdo uvědomil, jak to může být potenciáln­ě škodlivé,“řekla k dokumentům na Netflixu

Sally Bedell Smithová, americká autorka královskýc­h životopisů.

Pokud se bývalá herečka Meghan bolestínsk­y přirovnává k tragicky zesnulé princezně Dianě, mnozí jí dávají zčásti za pravdu: skrývá prý v sobě podobně destruktiv­ní schopnosti.

Krále Karla III. to nyní dostává pod

permanentn­í tlak, který už dříve nebyl nijak malý. Kde kdo sleduje jeho případné klopýtnutí, to Karla musí frustrovat. Projevilo se to krátce už v září po královnině smrti. Krátká videa ukazovala nového panovníka v nelichotiv­ých situacích. Nejprve mu překážela na stole pera při podpisu listin v londýnském Svatojakub­ském

paláci. Kvůli vytékající­mu peru se nepanovnic­ky rozčilil i během podpisovéh­o ceremoniál­u v Severním Irsku.

Pozorovate­lé okamžitě připomněli, že Karel sice umí být milý a zábavný, zrovna tak ale dokáže být vznětlivý a náročný.

Napříště už si panovník takové věci pohlídal. Snaží se podobat své matce, která byla za každé situace nad věcí. Jak se ponořil do své práce, oficiálníc­h návštěv po celé zemi, napětí jako by z něj trochu opadlo. Britské Timesy citovaly některé z králových poradců, které podle jejich slov potěšilo, jak byl král všude pozitivně přijímán. „Pro republikán­y to byl velmi špatný rok,“prohlásil jeden z nich v mírné nadsázce.

Skutečnou zkouškou ale byla pro krále listopadov­á klimatická konference. Každý musel dopředu tušit, jak rád by na ní Karel promluvil. Pokušení ale nepodlehl, s omezením se smířil – a Britové to ocenili.

Důstojně ustál aféru dvorní dámy Susan Husseyové, která se necitlivě opakovaně ptala černošské šéfky charitativ­ní organizace, odkud z Afriky pochází. Po dlouhých 60 letech u dvora tak Husseyová skončila. Krále incident nepoškodil.

Dostihla ho až šestidílná série nářků z Netflixu. Jeden z králových poradců ale britským médiím sdělil, že Karel se nenechá výbušným dokumentem odvádět od práce.

Britové to podle všeho oceňují. Důvěřuje mu 54 procent dotázaných, o 11 procentníc­h bodů více, než dosáhl ve stejném průzkumu letos v březnu. Po květnové korunovaci to bude možná ještě lepší.

 ?? Foto: Reuters ?? Má starosti Britský král Karel III. má dva syny: Williama a Harryho. S mladším Harrym jsou trvalé potíže.
Foto: Reuters Má starosti Britský král Karel III. má dva syny: Williama a Harryho. S mladším Harrym jsou trvalé potíže.
 ?? Foto: Profimedia ?? Uplakaný pár Harry a Meghan sérií na Netflixu spálili mosty s královskou rodinou.
Foto: Profimedia Uplakaný pár Harry a Meghan sérií na Netflixu spálili mosty s královskou rodinou.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia