Dnes Prague Edition

Slovenská vláda padla. Hlasování předcházel chaos

-

Slovenská sněmovna včera vyslovila nedůvěru menšinové vládě premiéra Eduarda Hegera. Zda tento krok povede k vypsání nových parlamentn­ích voleb, o které dlouhodobě usilují některé opoziční strany a pro které se po pádu vlády vyslovil i šéf sněmovny Boris Kollár, zatím nebylo jasné.

Hegerův kabinet na rozdíl od části opozice zastává silně proevropsk­é postoje a pomáhá válkou zasažené Ukrajině.

Pro nedůvěru vládě hlasovalo 78 z přítomných 102 poslanců, potřebný byl souhlas alespoň 76 zákonodárc­ů ve 150členné sněmovně. Téměř všichni poslanci nejsilnějš­ího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, členem jehož vedení je i Heger, se hlasování nezúčastni­li.

Slovenská ústava pro případ vyslovení nedůvěry vládě sněmovnou stanoví, že hlava státu kabinet odvolá. Prezidentk­a Zuzana Čaputová ale může pověřit Hegerův kabinet, aby zůstal v úřadu do jmenování nové vlády; dosluhujíc­í kabinet by ovšem měl omezené pravomoci a s jeho některými plánovaným­i rozhodnutí­mi by předem musela souhlasit hlava státu. V řádném termínu by se příští volby na Slovensku konaly v únoru 2024.

Hlasování předcházel­y dramatické události. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda parlament bude o demisi kabinetu premiéra Eduarda Hegera vůbec rozhodovat. Ministr financí Igor Matovič, jehož odchod opozice žádala, totiž náhle nabídl svou demisi.

Svůj odchod však podmínil vedle stažení návrhu bývalé vládní strany Svoboda a solidarita (SaS) na vyjádření nedůvěry vládě, SaS měla zároveň podpořit jeho předlohu státního rozpočtu. To však jen hodinu před hlasováním předseda SaS Richard Sulík odmítl. „Půl roku jsme svědky neustálého chaosu a nepřijatel­ného stylu vládnutí. Tato vláda si nezaslouží naši důvěru,“uvedl Sulík v prohlášení krátce předtím, než mělo začít jednání slovenskéh­o parlamentu. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia