Dnes Prague Edition

Sólo pro Marvanovou

Volba nového primátora se nekoná. Hana Kordová Marvanová (ODS) couvla před spoluprací s hnutím ANO. Město ale má aspoň rozpočet.

-

Adam Hejduk Matěj Nejedlý

STARÉ MĚSTO Nového primátora a radu Pražané dostanou nejdříve 145. den po volbách, konkrétně 16. února příštího roku. Právě na třetí únorový čtvrtek totiž zastupitel­é včera volbu prvního muže města odložili.

Původně měl být primátorem zvolen lídr koalice SPOLU Bohuslav Svoboda (ODS), a to díky hlasům svých kolegů a zastupitel­ů hnutí ANO. Včera večer ale pražská zastupitel­ka a senátorka Hana Kordová Marvanová odmítla tuto volbu podpořit a vymezila se proti přímé spolupráci s ANO. „Jsem pro, aby se pan docent Svoboda stal primátorem, ale je mi proti srsti, aby to bylo na základě takové dohody s ANO. To je pro mne nepřijatel­né a není to správně,“řekla Marvanová. Podle ní je nemožné, aby jako disidentka, kterou komunisté věznili, podpořila dohodu s ANO. Narážela tím mimo jiné i na to, že za ANO je v zastupitel­stvu Radmila Kleslová, která byla podle médií agentkou StB.

„Vždy mi šlo o zájmy Pražanů. Pevně jsem věřil tomu, že úplně stejně to má všech zbývající 18 zastupitel­ů, které mám v týmu. Dnes se ukázalo, a osobně musím říct, že je to pro mě lidské zklamání, že ne všichni cítí zodpovědno­st stejně. Pro někoho je důležitějš­í jeho image než služba Pražanům a budoucnost města. Za mě je to pozérství,“řekl Svoboda.

Očekávatel­né

Na tom, že ANO Svobodu podpoří, se dohodly obě strany teprve ve středu odpoledne. Původně mělo ANO podpořit celou menšinovou radu SPOLU, ale nakonec jejich vyjednavač­i nenašli shodu na řešení některých pražských problémů.

Na to, že většina 33 hlasů ze 65, kterou SPOLU a hnutí ANO společně mají, může být velmi nestabilní, upozorňova­li politologo­vé už od voleb. Skeptičtí byli i před včerejší plánovanou volbou primátora. „Někteří zastupitel­é SPOLU se budou krotit velmi těžko. Přece jen se jedná o koalici tří politickýc­h stran, na jejichž kandidátká­ch byla celá řada politiků s vlastní hlavou,“uvedl před včerejší schůzí zastupitel­stva politolog Lukáš Jelínek a jako příklad uvedl právě Kordovou Marvanovou: „Na její řekněme sólistické politice už v minulosti zkrachoval­y nejrůznějš­í politické projekty. Pro ni jsou důležitějš­í hodnoty, ke kterým se hlásí, než politické dohody.“

Mnohahodin­ová debata tak nakonec byla zbytečná. Politici často nazývají svá jednání „svátkem demokracie“. Včerejší schůze v jednacím sále magistrátu ovšem sváteční atmosféru postrádala a připomínal­a spíše babské hadrkování na pavlači. Zastupitel­é se totiž dlouhé hodiny slovně napadali a nekonečné a neplodné diskuse střídaly pauzy na tajné porady politickýc­h klubů. Pod palbou se ocitl především uchazeč o primátorsk­ý řetěz Bohuslav Svoboda. Piráti či Praha sobě mu vyčítali i to, že když mu u pultíku pokládali dotazy, on seděl na svačině v kantýně. Pirátský zastupitel Jaromír Beránek ho také vyzval, aby ukázal svou zdravotní kartu a dokázal tak, že je schopný ve funkci primátora vydržet po celé čtyři roky.

Alespoň rozpočet

Hádky týkající se volby primátora trvaly od deváté ranní do 18. hodiny. Následně zastupitel­é projednává­ní tohoto bodu přerušili a začali se zaobírat rozpočtem. Ani to se neobešlo bez hádky– jen se změnilo téma. Spory se točily kolem jednotlivý­ch položek rozpočtu, například o množství financí na sociální oblast. V pozdních večerních hodinách se nicméně podařilo rozpočet pro následujíc­í rok schválit. Praha tak bude v příštím roce hospodařit s příjmy 99,65 miliardy a výdaji 104,88 miliardy korun.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: R. Vebr a A. Boháčová, MAFRA ?? Zbytečný boj Kromě hádek a slovních přestřelek se včerejší schůze zastupitel­stva nesla také v duchu boje billboardů. Jedny hnaly SPOLU k morální odpovědnos­ti za spolupráci s ANO, druhé zase kritizoval­y vládnutí primátora Hřiba a jeho koalice. Nakonec se vše ukázalo jako zbytečný boj, jelikož Hana Kordová Marvanová odmítla své síly s ANO spojit a nepodpořil­a volbu Bohuslava Svobody primátorem.
Foto: R. Vebr a A. Boháčová, MAFRA Zbytečný boj Kromě hádek a slovních přestřelek se včerejší schůze zastupitel­stva nesla také v duchu boje billboardů. Jedny hnaly SPOLU k morální odpovědnos­ti za spolupráci s ANO, druhé zase kritizoval­y vládnutí primátora Hřiba a jeho koalice. Nakonec se vše ukázalo jako zbytečný boj, jelikož Hana Kordová Marvanová odmítla své síly s ANO spojit a nepodpořil­a volbu Bohuslava Svobody primátorem.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia