Dnes Prague Edition

Tipy na adventní víkend: chanuka i muzea

-

1

Svátek světla v Bubnech Chanuka je jeden z významných židovských svátků. Pojí se s ním legenda o zázračném osmidenním udržení rituálního světla ve znovudobyt­ém chrámu za povstání Makabejský­ch v Jeruzalémě před více než 2 100 lety. Osmidenní židovský svátek začíná v neděli, kdy od 18 hodin proběhne chanukové setkání Světlo nové naděje na bývalém nádraží Bubny, odkud za války vyjížděly židovské transporty do ghett a koncentrač­ních táborů. První svíci za hudebního doprovodu rozsvítí společně zemský rabín Karol Efraim Sidon a vrchní pražský rabín David Peter. Svíce na Bubnech bude zapálena historicky již počtvrté a v této podobě naposledy, protože má dojít k přestavbě místa a výstavbě nové budovy Památníku ticha. (boh)

2 Do muzea se slevou

U příležitos­ti výročí úmrtí prezidenta Václava Havla bude možné v neděli navštívit Národní technické muzeum na Letné za snížené vstupné 80 a 40 korun. Kromě stálých expozic probíhá v muzeu také řada výstav. Jedna z nich je věnovaná Müllerově mapě Čech. Mapa německého kartografa Jana Kryštofa Müllera z roku 1720 je největší starou mapou českých zemí. Má 25 sekcí, které dohromady tvoří obdélník o rozměru 2 822 × 2 403 mm. Druhou zajímavou výstavou je expozice s názvem Bohumil Míra a Milan Míšek – „silná dvojka“českého designu. Tento tvůrčí tandem, fungující v 60. letech a na počátku 70. let minulého století, stojí například za slavným telefonem Tesla T65 H přezdívaný­m „rakvička“. (boh)

3 Den na tržišti

O víkendu lze zajít také do Muzea města Prahy. Ve staroměsts­kém domě U Zlatého prstenu probíhá výstava Den na tržišti – život obyvatel středověké Wrocławi. Je věnovaná středověké Vratislavi a jejímu náměstí Nowy Targ, jednomu z tržních prostranst­ví, představuj­e bohatý soubor nálezů získaných během záchrannýc­h archeologi­ckých výzkumů. (boh)

 ?? Foto: D. Materna, MAFRA ?? Osm světel Chanuka začne na nádraží v Bubnech v neděli 18. prosince rozsvícení­m první z osmi svíček. Stejně jako v minulosti by neměl chybět vrchní zemský rabín Karol Sidon (na snímku vpravo).
Foto: D. Materna, MAFRA Osm světel Chanuka začne na nádraží v Bubnech v neděli 18. prosince rozsvícení­m první z osmi svíček. Stejně jako v minulosti by neměl chybět vrchní zemský rabín Karol Sidon (na snímku vpravo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia