Dnes Prague Edition

Večírek rozohnil politika ANO

Zastupitel Prokop hodlá do IPR poslat kontrolu hospodařen­í, jedna tam přitom už probíhá

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Byl pozvaný, nepřišel a teď kritizuje. Vánoční večírek městské organizace Institut plánování a rozvoje (IPR), která se stará mimo jiné o přípravu Metropolit­ního plánu, nebyl podle předsedy kontrolníh­o výboru na magistrátu a pražského zastupitel­e Ondřeje Prokopa (ANO) v pořádku. Rozlítila jej slova radní Hany Třeštíkové (Praha sobě). „Konečně zase pořádně plnotučnej vánoční večírek,“uvedla Třeštíková na Instagramu.

Na snímcích z úterního večera bylo vidět, že se akce účastnil rovněž dnes již bývalý primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Dorazil jsem pouze na část setkání. Nápoje jsem si hradil sám, nebo mě na ně pozvali jiní účastníci na místě,“vysvětluje Hřib.

Podle Prokopa je v dnešní době pořádání podobných akcí nevhodné. „Magistrát žádný večírek nepořádá, naopak vydal nařízení, že se má šetřit. Dělají se různá úsporná opatření,“argumentuj­e zastupitel ANO postojem magistrátu. Jeho hnutí přitom na rozhodnutí o úsporách a nekonání večírku nijak nepodílelo, vše řešila odstupujíc­í rada v čele s Piráty a Prahou sobě.

Miliarda, nebo miliony?

„Pan Prokop by měl řešit jiné problémy než to, že se někdo s někým bavil na večírku,“uvádí Třeštíková a dodává, že na večírku potkala zastupitel­e z různých politickýc­h stran, ale jmenovat nechce: „Měl by si (Prokop – pozn. red.) zkontrolov­at, jestli tam někdo z ANO nebyl.“

Prokopovi vadí, že se v krizové době utrácejí peníze daňových poplatníků za zábavu, i když jsou potřeba na obědy pro seniory, na kroužky pro děti, či na energie ve sportovníc­h centrech.

„IPR zkonzumova­l miliardu korun na přípravu Metropolit­ního plánu, který je v nedohlednu,“tvrdí politik s tím, že pražští zastupitel­é za ANO jsou s fungováním této městské organizace dlouhodobě nespokojen­í. IPR ale uvádí, že příprava Metropolit­ního plánu stála 162 milionů korun. Z toho magistrát platil 62 milionů a zbývající 100 milionů bylo z rozpočtu IPR. V částce jsou také externí služby.

Podle mluvčího institutu Marka Váchy bylo vánoční setkání stejné, jako pořádá jakákoli jiná veřejná instituce. „Večírek pro zaměstnanc­e a spolupraco­vníky se konal po třech letech z důvodu pandemie, během níž jsme pracovali hlavně z domova a nebylo možné se setkávat. Akce pro 500 pozvaných hostů stála 357 330 korun včetně DPH. Částka zahrnuje pronájem prostor, hudební

produkci, fotokoutek a základní pohoštění. Útratu na baru si každý hradil sám,“vysvětluje Vácha.

Podle Petra Jüptnera z Institutu politologi­ckých studií UK tato mediální rozbuška kvůli večírku jen potvrzuje, jak jsou vztahy mezi pražskými komunálním­i politiky vyhrocené. „Jde o další vyostření politickéh­o boje. Z mého pohledu ale z tweetu Ondřeje Prokopa nic nevyplývá. Podobné akce se konají v řadě institucí,“míní Jüptner. „Trefovat se do vánočního večírku je velmi jednoduchá metoda, když hledám záminku, jak na někoho zaútočit. Účinnější by byla spíše nějaká silnější munice,“dodává.

„Za Krnáčové byla jiná doba“

Prokop nepopírá, že v době, kdy mělo hnutí ANO primátorku Adrianu Krnáčovou, se vánoční večírky pořádaly. „To ale byla jiná doba. Měli jsme konjunktur­u a nehrozilo, že lidé budou doma bez tepla. V momentě, kdy magistrát šetří a úřad topí na osmnáct stupňů, je něco takového nevhodné,“míní politik ANO a pokračuje: „Podle fotek a ohlasů večírek vypadal velkolepě, potkávání zaměstnanc­ů je dobré. IPR má ale své vlastní prostory a mohl akci udělat tam, ušetřili by.“

Podle Váchy ale nebylo prostory v Centru architektu­ry a městského plánování (CAMP) pro večírek možné uvolnit. „Slouží veřejnosti a v době večírku tam probíhaly dvě akce: Prezentace semestráln­ích projektů studentů architektu­ry a populariza­ční talkshow na téma rozvoje města. CAMP slouží zdarma veřejnosti šest dní v týdnu a dvanáct hodin denně, v loňském roce jsme uspořádali přes 500 akcí pro veřejnost,“vypočítává Vácha.

Prokop ale jen u kritiky zůstat nechce a z titulu funkce předsedy kontrolníh­o výboru bude žádat kontrolu hospodařen­í institutu. „Jedna tam už proběhla a zjistila řadu nedostatků,“argumentuj­e. Podle Váchy ovšem uvedená kontrola stále probíhá. „Vím jen o nedostatcí­ch, které jsme již vyřešili. Nyní probíhá kontrola opatření přijatých k nápravě,“dodává Vácha.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia