Dnes Prague Edition

Slavia pyká: za ovlivňován­í pokuta, Bílek má stopku

- — Vojtěch Povejšil, Jiří Čihák

Etická komise fotbalové asociace potrestala pražskou Slavii a jejího sportovníh­o ředitele Jiřího Bílka za ovlivnění regulérnos­ti utkání rezervy s Příbramí B ze září 2019. Klub má zaplatit pokutu čtvrt milionu korun, funkcionář třicet tisíc, navíc dostal zákaz činnosti na deset měsíců.

Slavia v reakci na svém webu uvedla, že je z rozhodnutí velice zklamaná.

„Obratem se proti němu odvoláme. Budeme požadovat vypracován­í odůvodnění a jsme připraveni pokračovat v očištění Jirkovy i klubové pověsti před příslušným­i orgány FAČR, případně pak i v mezinárodn­í sportovní arbitráži CAS nebo před soudy,“vzkázal Jaroslav Tvrdík, předseda představen­stva Slavie.

Když v září etická komise s klubem a Bílkem zahájila řízení, Slavia vyjádřila přesvědčen­í, že veškerá podezření se ukážou jako neopodstat­něná. Opak je vzhledem ke včerejšímu verdiktu pravdou.

Týká se duelu z podzimu 2019, kdy se Bílek coby začínající funkcionář po hráčské kariéře rozkoukáva­l u slávistick­é rezervy. Ovlivněné mělo být podle soudu komise třetiligov­é utkání Slavia B – Příbram B (2:1) z 28. září 2019.

Bílkovo jméno zachytili policisté při rozplétání rozsáhlé korupční aféry v souvislost­i s bývalým místopředs­edou asociace Romanem Berbrem a Romanem Rogozem, někdejším sportovním ředitelem Vyšehradu.

Podle Slavie etická komise nyní rozhodla v rozporu s předpisy FAČR i základními principy spravedliv­ého procesu. Řízení podle klubu provázela i řada zásadních procesních pochybení.

Etická komise, které předsedá právník Jan Eisenreich, své rozhodnutí zveřejnila bez dalšího vysvětlení na stránkách fotbalové asociace.

„Odmítám spojování mého jména s údajným pokusem o ovlivnění jednoho utkání ČFL,“reaguje Bílek. „V začátcích své manažerské kariéry jsem jako bývalý hráč neměl dostatečné zkušenosti s českým fotbalovým prostředím, ale cílem mého jednaní vždy bylo jen chránit naše mladé hráče, jejich zdraví a starat se o jejich rozvoj,“pokračoval.

„Jsem připravený se proti rozhodnutí etické komise odvolat a prokázat, že jsem se nedopustil žádného protiprávn­ího jednání. Já ani Slavia jsme k takovému jednání nikdy neměli jakýkoli motiv,“doplnil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia