Dnes Prague Edition

Starý mistr Pozzo. Jméno pošpiněné fašismem

Jediný trenér obhájil světový fotbalový titul. Didier Deschamps může být druhým

- Jiří Čihák fotbalový reportér MF DNES

Trenéři tenkrát ještě před zápasy nastupoval­i na trávník společně s hráči, takže když se Italové v roce 1938 na fotbalovém mistrovstv­í světa ve Francii zalekli agresivní reakce nepřátelsk­ého publika a při tradičním fašistické­m pozdravu lehce povolili natažené pravice, mohl jim zamračený šéf s pečlivě načesanými šedivými vlasy pěkně zblízka a od plic nařídit: Znovu a lépe! Vittorio Pozzo se jmenoval. Reformátor i muž, který se neštítil. Stal se symbolem nejúspěšně­jší éry italského fotbalu, již ovšem pro mnoho pamětníků zahalil hnědý háv diktátorsk­ého režimu Benita Mussolinih­o.

I proto se Pozzův odkaz připomíná méně než některé jiné – a to navzdory faktu, že dodnes zůstává jediným trenérem, který kdy obhájil titul světových fotbalovýc­h šampionů.

Brazilce totiž ve zlatých letech 1958 a 1962 vedli dva různí trenéři, a tak prvním, kdo může mimořádný počin z meziválečn­é éry napodobit, je Didier Deschamps (na snímku), jenž pozítří v Dauhá vyšle Francii do finálového souboje proti Argentině.

„Pozzo byl ve své době nesmírně uznávanou osobností, bossem, o kterém pochvalně mluvili i Plánička s Pučem,“přibližuje fotbalový historik Vladimír Zápotocký. „Kromě obou šampionátů vyhrál s Itálií i olympijské hry v roce 1936. Že byl vládnoucí garniturou protežovan­ý, je pochopitel­ně věc druhá.“

Trenérem ve zlé době

Calciu, jak říkají Italové, propadl při studiích v Anglii, a přestože jako hráč díru do světa nikdy neudělal, jeho trenérská kariéra byla čistě po fotbalové stránce inspirativ­ní.

„Kdyby největší úspěchy neprožil v době fašismu, stal by se ještě mnohem slavnějším,“domnívá se John Foot, britský specialist­a na italský fotbal.

Přezdívali mu Il Vecchio Maestro čili Starý mistr. Hráčům vštípil v té době revoluční systém zvaný Metodo, předchůdce dnešního 4-3-3, a jako jeden z prvních reprezenta­čních trenérů dostal plnou kontrolu nad výběrem hráčů.

Díky předchozí novinářské praxi navíc poutal pozornost i coby skvělý rétor, ale hlavně: měl široký přehled o kompletním mezinárodn­ím fotbale.

Před domácím šampionáte­m v roce 1934 stál například za kontroverz­ními pozvánkami pro tři jihoameric­ké posily – Montiho, Guaiatu a Orsiho, což se hrdému fašistické­mu režimu zprvu úplně nezamlouva­lo. Trenérův oddaný přístup však ano: traduje se, že italské přípravné kempy se podobaly spíš přísné vojenské průpravě; dlouhé pochody lesem a důraz na nacionalis­tickou notu.

A pak je tu (ne)slavná pomoc rozhodčích, kteří se před zápasy druhého mistrovstv­í světa v Itálii scházeli v kanceláři vůdce Mussolinih­o: Švéd Eklind ve finále přehlížení­m

hrubých faulů naštval statečně vzdorující Čechoslová­ky, švýcarskéh­o soudce Reného Merceta, který řídil italské čtvrtfinál­e se Španělskem, zase po návratu domů za trest vyškrtli z listiny sudích.

Proto Pozzo tak moc toužil s mužstvem uspět i na příštím světovém turnaji a vyvrátit zkazky, že zlato z předchozíh­o šampionátu bylo jen výsledkem jakési politické tlačenky. Výkony slavných „gli Azzuri“ovšem opět zastínily nefotbalov­é záležitost­i.

Vyhrajte, nebo zemřete

Před utkáním proti domácí Francii, která obvykle také nastupuje v modrém, Italové místo druhé bílé sady navlékli černé dresy s fašistický­m symbolem, svazkem jilmových prutů s vyčnívajíc­í vetknutou sekyrou, což údajně nařídil sám Mussolini. Ten pak podle legendy poslal před finále telegram: „Vyhrajte, nebo zemřete!“

„To je ale nesmysl,“dušoval se Pietro Rava, před více než dvaceti lety poslední žijící člen tehdejšího týmu, když s ním hovořil reportér deníku The Guardian. „Mussolini nám pouze popřál hodně štěstí,“doplnil a popsal, jak po vítězství nad Maďarskem „duce“celé mužstvo pozval na audienci do svého paláce v Římě. Na loajálního trenéra Pozza mohl být obzvlášť hrdý.

Je paradoxní, že i když se uznávaný kouč nikdy nestal členem strany, byl jednou z nejdůležit­ějších součástí její propagandy. Podřídil se, protože chtěl dělat fotbal. „A pokud toužíte reprezento­vat svou zemi, musíte jí svými činy prokázat věrnost,“poukazoval například na kritizovan­ý fašistický pozdrav.

Nejen tato jeho slova způsobila, že se z něj v Itálii brzy po válce a nastolení nových pořádků stala persona non grata.

Bican? Vezměte Vycpálka!

Byl až příliš pevně svázaný se starým režimem a po přetrvávaj­ícím nátlaku v roce 1948 z pozice trenéra národního týmu sám odstoupil.

Ještě předtím třeba doporučil do Juventusu slávistu Čestmíra Vycpálka, byť se chtěl slavný klub původně zaměřit spíš na Pepiho Bicana. U fotbalu následně zůstal coby komentátor turínského listu La Stampa, kde působil až do své smrti v roce 1968. Čas od času však jeho jméno ožívá i desítky let poté.

Italové ho v roce 2011 uvedli do Síně slávy. Jeden z jeho nástupců Roberto Mancini loni překonal třicetizáp­asovou reprezenta­ční sérii neporazite­lnosti. A francouzsk­ý kouč Deschamps nyní může navázat na Pozzovu unikátní světovou obhajobu.

Na rozdíl od svého předchůdce navíc na mistrovstv­í zvítězil už v roli kapitána.

Uspěje v neděli znovu?

 ?? Foto: Profimedia ?? Obhajoba Vittorio Pozzo se s trofejí v ruce raduje ze svého druhého celkového triumfu na světovém šampionátu. V roce 1938, kdy snímek vznikl, porazila Itálie ve finálovém střetnutí 4:2 fotbalisty Maďarska.
Foto: Profimedia Obhajoba Vittorio Pozzo se s trofejí v ruce raduje ze svého druhého celkového triumfu na světovém šampionátu. V roce 1938, kdy snímek vznikl, porazila Itálie ve finálovém střetnutí 4:2 fotbalisty Maďarska.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia