Dnes Prague Edition

A mělo to vlastně smysl?

Může být mistrovstv­í světa v zemi, jako je Katar, k něčemu dobré? To se teprve ukáže.

- Komentář David Čermák reportér MF DNES

Bývá to pravidlo. Fotbalové mistrovstv­í světa skončí a dostane nálepku. Nejlepší, nejhorší, průměrné, zábavné, nudné. V Kataru se ještě neskončilo, naopak, to zásadní zítra a pozítří teprve přijde. Ale ať si bronz pověsí na krk Chorvaté, nebo Maročané, a ať světovému fotbalu budou vládnout Francouzi, nebo Argentinci, katarské pořadatels­tví nutí k zamyšlení klidně už teď. Jen z jakého úhlu pohledu to vzít? Pro reportéra, který prožil část turnaje přímo v místě, připadají v úvahu hned tři.

1

Pohled novináře. Je fér přiznat, že coby zástupce jakéhokoli média prožijete katarský šampionát z velké části v bublině, která je nesmírně pohodlná. Kdekomu se možná ani nechce ji propíchnou­t, protože v ní má všechno, co potřebuje – a vlastně ještě mnohem víc.

Nezastavít­e se, ale energie máte pořád dost, protože výjimečně odpadá to, co bývá nejen pro novináře, ale také pro fanoušky a hráče na šampionáte­ch strašákem: přelety či zdlouhavé přejezdy za zápasy.

Někdy se mistrovstv­í hrají dokonce v různých časových pásmech, zatímco v Kataru jste z tiskového centra plus minus do hodiny na kterémkoli z osmi stadionů.

Tenhle pohled tedy velí říct: lépe šampionát zorganizov­at nelze. Pohodlnějš­í mistrovstv­í světa se už nikdy konat nebude, protože žádná země o tak malé rozloze a zároveň s tak bláznivě obřími finančními možnostmi už nikdy kandidovat nebude – leda by to snad Katar někdy drze zkusil znovu.

Kdo chtěl vidět za den dva zápasy, viděl je. Přesouvat se po Dauhá a okolí vážně není problém: všude vás doveze metro, autobus, přinejhorš­ím taxi, jehož cena se překvapivě téměř neliší od české.

Když jako novinář zrovna nestíháte, nebo kvůli velkému návalu žádostí z celého světa nedostanet­e akreditaci na velký zápas, stačí v tiskovém středisku vyjet po eskalátoru do patra a dívat se na přenos na virtuálním stadionu, což je obrovská síň s kaskádovit­ými sedadly a balkony, připomínaj­ící divadlo.

Katarské tiskové centrum, to je vůbec věc. Nejde jen o obří aulu se stoly a velkoplošn­ými obrazovkam­i, kde se ťuká do počítačů. Ve třech patrech najdete restauraci, posilovnu, obchod s potravinam­i a suvenýry, kavárnu nebo relaxační zónu. K tomu přičtěte autobusové nádraží, odkud co chvíli vyrazí spoj na stadion, trénink, a večer dokonce i ke konkrétním hotelům.

Zběsilý tok peněz je znát na každém kroku. Když pořadatelé nedlouho před mistrovstv­ím získali dojem, že je obří středisko málo vybavené, jednoduše luskli prstem a od šejků přitekly další miliardy.

Patrně jim ani nedošlo, že hlavní přidaná hodnota pro reportéry může spočívat i v něčem jiném než v přepychové­m zařízení. Tím, že* novináři nejsou rozstrkaní po celé zemi jako obvykle, získají možnost vyměňovat si na jednom místě dojmy, informace a zkušenosti s kolegy ze všech koutů světa. Což je nepřenosný zážitek, protože tiskové centrum nabízí unikátní mozaiku postav, na které nezapomene­te.

Maličký Ekvádorec s bříškem nacpaným v národním dresu, který chodí od stolu ke stolu a všechno pořád natáčí na mobil.

Korejci, kteří vás přemluví na rozhovor pro jakýsi YouTube kanál a žasnou, že si pamatujete pár jmen z jejich týmu, který před dvaceti lety hrál o medaile.

Podivín z Iráku, který s mikrofonem bez ustání řve do kamery, zatímco všichni okolo v tichosti pracují a zacpávají si uši. A další a další...

Nejvíc překvapí mladý Katařan, když se na začátku turnaje optáte, jak tu slávu vlastně prožívá. Téměř znuděně odpoví: „Ále, nic extra, tady v Dauhá se přece pořádá každou chvíli něco. Katar stejně vypadne ve skupině, konec, chalas!“2

Pohled nadšence. Abyste z bubliny vykoukli, musíte zatoužit poznat z Kataru něco víc. Na chvíli se převtělit do fanouška, který utratil spoustu peněz za letenku, ubytování, jídlo a teď si chce turnaj užít.

Když vkročíte do fanouškovs­ké vesničky, kde jako příbytek slouží za tři až pět tisíc korun na noc kontejnery, stany, či v nejlepším případě karavany, začnete pochybovat, jestli to nebude spíš utrpení.

Ale pro většinu zjevně ne. Až na výjimky fanoušci vzali katarská specifika jako realitu, které se zkrátka přizpůsobí: hotely jsou drahé, tak co zbývá? Někteří dokonce vypadají, že si svůj úděl užívají: prožít šampionát v kontejneru na kraji pouště, to je přece historka, která bude mít při vyprávění v hospodě zvuk!

Ani naříkající­ch pivařů, kteří museli z kapsy vytáhnout víc než tři stovky, aby pěnivým budweisere­m zahnali žízeň, nakonec nebylo tolik – jako by platilo, že člověk si opravdu zvykne na všechno.

Tedy téměř. Představte si, že korzujete po Dauhá, hlavním pořadatels­kém městě. Už padla tma, v ulicích to žije, všude se míhají různě barevné dresy, za chvíli začíná večerní zápas. Tak kde se na ten fotbal podívat? Pokud se nechcete mačkat v přecpané fanzoně, ideálně někde v klidu, třeba s dobrým jídlem a dobrým (nealko) pitím na stole.

Jenže ouha! Ono to nepůjde. Katařany totiž fotbal pořád moc nebere. Rozhodně ne tak, že by se sešli s partou a šli fandit do restaurace či sportbaru. Tak se vám může stát, že hodinu brouzdáte po centru města, za okamžik už se vykopává a vám dochází, že fotbal neuvidíte, protože na všech obrazovkác­h v okolí běží jiný program.

Ale vždyť je mistrovstv­í světa! Tady! V Dauhá! Copak to vážně místní nezajímá?

Je hezké, že Katar pro fanoušky vytvoří dokonalý dopravní systém, do ulic vyšle tisíce dobrovolní­ků, kteří vždy ochotně poradí, ale je přece jen dost bizarní pořádat mistrovstv­í

světa v zemi, která ke kopání do míče nemá vztah.

Což ovšem pořád není hlavní důvod, proč v Kataru šampionát nikdy neměl být.

3

Pohled lidský. Katar získal pořadatels­tví v roce 2010 za krajně podezřelýc­h okolností. Jistě nebyl první, kdo lobboval a překročil čáru, vždyť korupce se řešila u soudu třeba i při volbě Německa pořadatele­m mistrovstv­í v roce 2006. Katarské finanční možnosti jsou ale téměř neomezené, což od začátku vytvářelo dojem, že si ropná velmoc bude diktovat a že si dovolí téměř cokoli.

Přesně v tom duchu bohužel přistoupil­a k budování stadionů a veškerého zázemí.

Debaty o tom, jestli při výstavbě infrastruk­tury zemřelo přes šest tisíc dělníků, jak už dlouho před mistrovstv­ím tvrdil britský deník The Guardian, nebo bylo obětí „někde mezi 400 a 500“, jak prohlásil sekretář organizačn­ího výboru Hasan Savádí, zavánějí cynismem. Tak jako tak jde přece o obrovské číslo, které ukazuje na obrovský problém.

Jen pro Katařany zřejmě ne tak obrovský, jak by se slušelo předpoklád­at.

„Smrt je přirozenou součástí života. Ať už zemřete ve spánku, nebo při práci,“okomentova­l nehorázně skon filipínské­ho dělníka přímo během turnaje Násir Al Chátir, šéf organizace.

Uf! Jak se má humánně uvažující člověk s takovým „vysvětlení­m“ztotožnit?

Jinak je během šampionátu Katar pohostinný, precizní a ukazuje hezkou tvář, ale ve všem, co turnaji předcházel­o, čtete až zarážející přezíravos­t.

To kvůli ní přilétáte s předsudky, takže vás každá pozitivní zkušenost vlastně překvapí.

Třeba když se dáte do řeči s taxikáři, většinou Indy či Nepálci, kteří si sice jistě nemohou vyskakovat, ale s rozzářenou tváří vám tvrdí: „Je mi tady líp než doma. Mám tu šanci na lepší život.“

Zkušenosti těch, kteří v Kataru žijí třeba i déle než deset let, vás nutí přemýšlet, v hlavě vám náhle šermují myšlenky.

Když mluvíte s Evropany, kteří se v Dauhá usadili, slyšíte téměř vždy totéž: Katar před deseti lety a dnes se nedá srovnávat, vyvíjí se, mění zákony, vylepšuje migrantům podmínky, vina není vždy jen na jedné straně, nezkušení dělníci často nedodržují bezpečnost­ní opatření.

Jistý pokrok ostatně potvrzují i zprávy Mezinárodn­í organizace práce, která si pro jistotu v Kataru zřídila trvalou kancelář.

Což nutí k závěrečném­u zamyšlení: není náhodou nakonec dobře, že se Katar díky pořadatels­tví dostal pod drobnohled a svět konečně získal důvod si na něj posvítit?

Pokud tohle mistrovstv­í mělo být k něčemu dobré, pak snad k tomu, aby vybublaly problémy, jež by se jinak Katařanům dál dařilo úspěšně schovávat.

Katar 2022 snad může posloužit jako částečná inspirace z pohledu perfektní organizace, ale především jako memento a bod zlomu.

Pokud migrantům opravdu zasvítí naděje na důstojnějš­í život, šampionát v titěrné pouštní zemi aspoň zpětně dostane jistý význam.

Jinak už ze sebe nikdy nesloupne nálepku s nápisem Nesmyslný.

 ?? Foto: Profimedia ?? Mumraj Dauhá se na měsíc proměnilo v metropoli fotbalovéh­o světa. Fandové se předháněli i v tom, kdo vymyslí bláznivějš­í kostým. Třeba tenhle argentinsk­ý příznivec Lionela Messiho by byl v pořadí vysoko.
Foto: Profimedia Mumraj Dauhá se na měsíc proměnilo v metropoli fotbalovéh­o světa. Fandové se předháněli i v tom, kdo vymyslí bláznivějš­í kostým. Třeba tenhle argentinsk­ý příznivec Lionela Messiho by byl v pořadí vysoko.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia