Dnes Prague Edition

Záhadná smrt v horách

Dívku z Klatovska našli v Rakousku mrtvou. Okolnosti jsou však dosud nejasné

- Václav Janouš

Bylo pár minut po půl šesté večer a pětadvacet­iletá Lucie Prajová z Klatovska nervózně čekala na svůj vlak do Českých Budějovic na nádraží v rakouském Linci. Do toho jí volali rodiče, kterým jen v rychlosti řekla, že míří do Čech a ozve se.

Do České republiky ale nikdy nedojela.

Její tělo našla policie o dva dny později v horách šedesát kilometrů od nádraží. V místech, kde pár dnů předtím byla s dalšími dvěma horolezci zlézat horské stezky zvané ferraty. Pro rakouskou policii je případ od počátku jasný: dívka spadla ze srázu a zemřela. V jejím příběhu je však mnoho záhad a rodiče nevěří, že šlo o nešťastnou náhodu.

Lucie Prajová odjela 23. srpna letošního roku s dvěma horolezci zlézat skály v Rakousku. Do té doby se neznali, domluvili se na lezeckém fóru. Vyrazili obytným automobile­m a všechna místa, která chtěli navštívit, měli předem naplánovan­á. Dokonce si nahráli videohovor, který má MF DNES k dispozici a kde domlouvali přesnou trasu.

Poslední den, než se měli vracet domů, vyrazili na ferraty k obci Ternberg v Horním Rakousku. Zlézali tam trasy ve ferratovém parku Beisteinma­uer. A v pátek vyrazili okolo poledne domů. Lucii vysadili na nádraží v Linci s tím, že dívka pojede ještě do Salcburku na prodloužen­ý víkend do kempu, bude se tam učit a podívá se do solných jeskyní. A v úterý se vrátí do Čech, protože ve středu musí na zkoušku na univerzitu v Českých Budějovicí­ch.

„Ahoj, žiju, jen řeším jeden problém za druhým. Nastoupila jsem do špatného vlaku, odjela někam do háje a teď řeším, jak se dostat zpátky,“napsala dívka deset minut před patnáctou hodinou svému příteli do

Čech. V půl čtvrté odpoledne zavolala do Budějovic na kolej, aby tam potvrdila, že přespí na pokoji.

O pět minut později si podle výpisu z telefonu a účtu koupila jízdenku ze Salcburku do Lince. Vlak odjížděl v 16.12 hodin z nádraží v Salcburku a přestoupit musela právě v Linci. Tam přijel vlak minutu před půl šestou a druhý spoj odsud odjížděl v 17.35 hodin. Právě v tu chvíli, když přestupova­la, volali rodiče a dívku slyšeli naposledy.

„Byla roztěkaná, říkala mi, že je na nádraží v Linci, ale bála se, že jí ujede vlak, tak říkala, že se ozve později,“popisuje matka dívky.

Byla roztěkaná, říkala mi, že je na nádraží v Linci... říkala, že se ozve později.

Od úterního večera, kdy se jí snažila dovolat kamarádka, byl Lucčin mobil nedostupný. V Českých Budějovicí­ch pak rodičům řekli, že na kolej nedorazila a ani na zkoušku nepřišla. Rodiče proto šli na policii a oznámili, že dceru pohřešují.

Ve čtvrtek se pak dozvěděli, že Lucie je po smrti. Její tělo nalezli rakouští policisté pod ferratou v obci Ternberg, tedy v místech, kde předtím lezla se dvěma zmíněnými Čechy. Šedesát kilometrů od nádraží v Linci, odkud se rodičům ozvala naposledy, hodinu cesty autem. Do Ternbergu lze dojet z Lince i vlakem – první, který by Lucie mohla daný den stihnout, by do hor přijel v půl osmé večer, druhý v devět.

A tady začínají první záhady: podle policejníc­h fotografií, které MF DNES viděla, bylo tělo Lucie nalezeno jen v tričku a tříčtvrteč­ních kalhotách, třebaže podle hospodskéh­o z blízké restaurace bylo v ty dny poměrně chladno. Nevzala si ani helmu, bez které jinak nelezla a kterou měla na všech fotografií­ch, jež předchozí dny posílala rodičům. Její dva batohy našli policisté pohozené uprostřed parkoviště u restaurace. Telefon desítky metrů od těla, v jakési skrýši ve skále.

„Jak jsem ji znal, nikdy by bez správného vybavení nelezla. Byla to velice zkušená lezkyně,“říká horský průvodce Miloslav Oktábec, pod jehož vedením se Lucie účastnila několika akcí.

„Pěknej průser“

Policie tělo nalezla ve čtvrtek 1. září pár minut před druhou odpoledne a do protokolu rovnou napsala, že dívka spadla už předchozíh­o dne. „Šetřením bylo zjištěno, že žena smrtelně spadla asi z padesáti metrů. Oběť byla na ferratu dostatečně vybavena,“napsal záchranář z rakouské horské služby do protokolu, který má MF DNES k dispozici.

Otec se snažil zjistit, co se mohlo stát a jak se vlastně dcera ocitla znovu v horách. Kontaktova­l proto i dva muže, se kterými do hor vyrazila. Oba tvrdili, že ji vysadili v pátek na nádraží v Linci a víc s ní v kontaktu nebyli. Jednomu z nich zavolali i policisté, když otec zmizení nahlásil. Ten napsal na Messengeru druhému z horolezců, že „ferraty byly pěkný, všecko cajk, Lucka se nechala vyložit v Linci na nádraží“, ale že jej kontaktova­li policisté, že je nezvěstná. „Pěknej průser,“dodal.

Druhý muž odpověděl „Cooo?“. Na to mu přišel dotaz: „Ti nevolali policajti? Chtěli tvoje číslo.“Když se první muž dozvěděl, že kamarádovi ještě policie nevolala, odepsal: „No to jen znamená, že jsme mimo podezření.“A dodal: „Bohužel už mám při outdooru se zmizelejma osobama a smrťákama zkušenosti.“

MF DNES zjistila, že před dvaadvacet­i lety zmizela v jihoameric­kém Ekvádoru při sestupu ze sopky jeho tehdy osmadvacet­iletá kamarádka. Její tělo se dodnes nenašlo. Zároveň při další z výprav, na níž byl

před několika lety, zemřel jeden z horolezců po pádu.

„Víc jsme o ní nevěděli“

Nyní MF DNES vyprávěl, že Lucii viděli s kolegou naposledy v Linci a že za celou dobu jim nepřišlo cokoliv divného. Lucie se jim podle něj ani nezmínila, že by se na místo jejich společného lezení chtěla vrátit místo toho, aby jela na zkoušku. Muž si prý neumí představit, že by spadla při lezení na ferratě. „Na to, abyste spadli na ferratě, musíte udělat dvě chyby, protože jste jištěn dvěma karabinami. Vysadili jsme ji v Linci a víc jsme o ní nevěděli,“řekl.

Rakouská policie ani jednoho z obou Čechů nevyslechl­a. Nyní tvrdí, že požádala českou policii o spolupráci. O jakou konkrétně, však říct nechce. Stejně tak není jasné, zda policie zajistila například kamerové záznamy z parkoviště, na kterém byly následně nalezeny dívčiny batohy.

„Chceme jen vědět, co se skutečně stalo. Lucie se vždy ozvala, vždy s námi komunikova­la a vše kolem tohoto případu je divné,“říká otec dívky Petr Praj. Ten má tento týden znovu přijet do Rakouska na policii. MF DNES se snažila získat odpovědi od vyšetřovat­ele Alexandra Hirnschrod­ta. „Máme naplánován­u schůzku za účelem vysvětlení výsledků šetření a zodpovězen­í případných otázek či obav příbuzných. Zatím nemůžeme sdělit, zda se jednalo o neštěstí, nebo cizí zavinění,“odpovědělo zemské ředitelstv­í policie.

„Česká policie se tímto případem zabývat nebude, je to plně v kompetenci rakouské policie. Informaci o tomto případu nemáme a ani do toho nemůžeme zasahovat,“řekl mluvčí české policie David Schön. „Pokud rodina není spokojena s postupem rakouské policie, musí se odvolat na pověřené rakouské úřady,“uzavřel.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Rodina Lucie Prajové ?? Poslední fotografie Lucie Prajová s muži, s nimiž si domluvila společný výlet přes internet. Snímky z hor v Horním Rakousku nedlouho před její tragickou smrtí.
Foto: Rodina Lucie Prajové Poslední fotografie Lucie Prajová s muži, s nimiž si domluvila společný výlet přes internet. Snímky z hor v Horním Rakousku nedlouho před její tragickou smrtí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia