Dnes Prague Edition

Nacher: Nabídka už neplatí

- Vojtěch Janda reportér MF DNES

Praha ani tři měsíce po volbách nemá nové vedení. Jako příklad bezradnost­i domluvit se na čemkoli může sloužit čtvrteční krach volby primátora. Podle Patrika Nachera (lídra hnutí ANO v Praze) tím jednání o menšinové radě SPOLU s podporou Babišova hnutí definitivn­ě skončila.

Když jsme spolu dělali rozhovor v říjnu, zahráli jsme si takovou tipovačku, v jaké podobě vznikne pražská vláda. Dával jste největší šance SPOLU s Piráty. Jaký je váš nynější tip?

Nyní skutečně nevím. Že tři měsíce po volbách nemá Praha novou radu, je docela zvláštní situace. Nabídkou na vznik menšinové rady s dočasnou podporou jsme chtěli dát prostor se z ní dostat a k tomu veškerá jednání směřovala, načež do toho zcela nepředvída­telně hodila vidle Hana Kordová Marvanová.

Takže varianta menšinové vlády koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) za podpory ANO je teď definitivn­ě mrtvá?

Za mě je dočasná podpora menšinové rady passé.

Kdo vlastně přišel s tím, že Bohuslav Svoboda má být primátorem a zároveň nebýt v radě?

Když na začátku prosince zkrachoval­a jednání mezi Piráty a SPOLU a SPOLU jednoznačn­ě vyhlásilo, že hledá podporu pro vznik menšinové rady, oživili tím naši šest týdnů starou nabídku. My jsme na to tedy logicky přistoupil­i a chtěli to postavit na programové shodě, nikoliv na licitaci o počtu křesel. Ukázalo se, že ze sta procent se shodují naše programové cíle, z osmdesáti procent i cesty, jak k nim dojít. Následně ve středu, den před jednáním zastupitel­stva, nás vyjednavač­i SPOLU informoval­i, že hlas Hany Kordové Marvanové pro menšinovou radu s podporou ANO není úplně jistý. V té chvíli jsme přestali řešit program a řekli si, že se dohodneme alespoň na volbě primátora. Hana Kordová Marvanová s tím souhlasila.

Dobře, ale zpět k původní otázce. Kdo přišel s tím návrhem?

Netuším, kdo to řekl první, je možné, že já, ale naší snahou bylo dojít k nějakému posunu, k nějakému impulzu a volbu docenta Svobody, jakožto lídra vítězného subjektu, nikdo nezpochybn­il. Ani Hana, ani Praha sobě, ani Piráti. Ale když se na to ptáte, já osobně jsem rád, že postup, který jsme zvolili, byl legislativ­ně v pořádku – to potvrdil jak šéf legislativ­ního odboru magistrátu, tak ministerst­vo vnitra. A na tom všem je krásně vidět, jak se dělá aktivistic­ká politika.

Co máte konkrétně na mysli?

Mám na mysli Piráty a Prahu sobě. Když s něčím nesouhlasí, tak je jim jedno, že je nějaké odborné stanovisko, a budou tak dlouho hledat někoho, kdo ten jejich pohled stvrdí.

Podle mých informací se k této neobvyklé variantě přistoupil­o i kvůli tomu, že jste chtěli odblokovat jednání zastupitel­stva, aby je nekompliko­val Zdeněk Hřib. Je to tak?

Volba primátora měla několik rovin. Jednak mělo jít alespoň o nějaký posun, mělo jít o krok, který nemůže nikdo zpochybnit, a také o to, že volba mohla motivovat, aby se jednání posunula. Ale určitě v tom hrál svůj význam i faktor, že se bude jinak řídit jednání zastupitel­stva. Vždyť minule primátor

Hřib vyhlásil svévolně sedmihodin­ovou pauzu, aby nás nakonec svolal na třetí hodinu ráno do sálu.

Tento plán ale nevyšel právě kvůli zmiňované Haně Kordové Marvanové. Co se podle vás stalo?

To se můžeme dohadovat, co změnilo její názor, byť s tímto řešením souhlasila ještě ten den dopoledne. Určitě to nebyl právní rozbor legitimity této volby, určitě to nebyla osoba Radmily Kleslové (před rokem 1989 v StB, pozn. red.), protože ta je zastupitel­kou od začátku, nestala se jí včera odpoledne. Za mě jediné vysvětlení, co se změnilo mezi čtvrtečním dopolednem, kdy Marvanová ještě médiím potvrdila, že bude volit docenta Svobodu, a čtvrtečním odpolednem, kdy obrátila, byla společná fotka s Radmilou Kleslovou, která spustila vlnu reakcí. Bylo by fér, aby to Hana přiznala. A já si kladu otázku, jestli to byl záměr, nechat se vyfotit, nebo to byl šílený amatérismu­s.

To chcete říct, že Hana Marvanová vyhledala Radmilu Kleslovou, aby jí společná fotka a reakce na ni daly omluvenku pro to hlasovat jinak, než slíbila? To zní poněkud zvláštně.

Sám tomu nevěřím, ale jinak si to nedokážu vysvětlit. Pokud má někdo takový odpor k Radmile Kleslové, pak nevím, proč se s ním někdo baví pět minut v místě, kde je v té chvíli největší hustota novinářů v zemi? Buď šlo o záměr, nebo o amatérismu­s. Obojí je na pováženou.

Třeba šlo jen o její reakci na negativní ohlasy veřejnosti. Třeba ji jen utvrdily v tom, že dělá něco, s čím vnitřně nesouhlasí.

To přece musí někdo po 32 letech v politice vědět, že s tím, kdo je tak pro mě nepřijatel­ný, se nebudu bavit, navíc aby mě u toho někdo vyfotil. Ale docela mi vadí ten kontext. Když Hana Marvanová potřeboval­a hlasy ANO, opřela se o ně. Stejně tak jí nevadila podpora ANO před druhým kolem senátních voleb…

Bavíme se tady o Haně Marvanové bez Hany Marvanové. Stačil jste s ní už o tom mluvit?

Napsal jsem jí osobní esemesku a tím to pro mě končí.

Případná menšinová rada SPOLU s podporou ANO je tedy definitivn­ě neprůchozí.

Jak jsem říkal. Naše původní nabídka je passé a vlastně není ani potřeba. Tím, že ustavující zastupitel­stvo bude pokračovat až 16. února, vznikl dostatečný časový prostor pro vyjednáván­í. Osobně budu navrhovat klubu, abychom už jednali jen o vzniku klasické koalice.

Klasické koalice s ANO, nebo bez ANO?

Samozřejmě s naší účastí.

Proč se na to ptám, v kuloárech totiž už nějakou dobu zaznívá, že podpora SPOLU měla jediné vysvětlení – prezidents­ké volby. A že po nich by došlo na dovolení ANO do rady. Co vy na to?

Toleranci jsme dávali s vědomím, že nová koalice může vzniknout na vládním půdorysu, a že když Piráti přijdou o funkce, dostali by

třeba jinou motivaci pro vyjednáván­í. S tím jsme do toho skutečně šli a to byl jeden scénář. A samozřejmě druhý scénář byl skutečně takový, že by se podpora menšinové rady mohla přeměnit ve vznik většinové s účastí ANO. A o to budeme usilovat nyní, bez toho mezikroku. Zároveň platí, že nechceme být v koalici za každou cenu.

 ?? ??
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ??
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia