Dnes Prague Edition

HIV pozitivníc­h přibývá

S nákazou virem imunitní nedostateč­nosti se léčí stále více lidí. Léčba je ale už mnohem účinnější

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Počet lidí nakažených virem HIV v Česku stoupá. Podle posledních dat ke konci letošního října je jich už 4 323, z toho AIDS se zjistil u 816 lidí. Od března do konce října 2022 navíc přišlo 537 nakažených uprchlíků z Ukrajiny. Většina z nich se podle Národní referenční laboratoře HIV/AIDS léčila už na Ukrajině.

Odborníci příliv nakažených potvrzují. „Nákazy HIV nadále každoročně přibývají. Na jednu stranu to může být větším šířením v některých skupinách obyvatel, v našich poměrech to jsou muži, kteří mají sex s muži. Na druhou stranu to může být lepší a časnější diagnostik­ou,“řekl MF DNES Aleš Chrdle, primář Infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice a místopředs­eda Společnost­i infekčního lékařství ČLS JEP.

Zároveň stoupají náklady zdravotníc­h pojišťoven na léčbu. Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) od roku 2017 přibylo klientů s HIV o pětinu, aktuálně jich má už 2 093. Muži z toho tvoří 83 procent.

„Vloni se s HIV léčilo nejvíce klientů za uplynulých pět let, pojišťovna za jejich léčbu zaplatila 418 milionů korun,“uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Pojišťovna proto vyzývá všechny, kdo se ocitli v rizikové situaci, aby se nechali otestovat. Test může zajistit praktický lékař, lze také využít anonymní testování. Podrobnost­i jsou třeba na www.hiv-testovani.cz. „Má-li být výsledek testu spolehlivý, měly by uplynout zhruba tři měsíce od rizikového chování,“dodala Plívová.

HIV se přenáší tělními tekutinami, jako je krev, sperma, poševní sekret a mateřské mléko. Nejrizikov­ější je kontakt mezi krví nakaženého a otevřenou ránou či sliznicí a nechráněný pohlavní styk. Výrazně častěji jsou postiženi také injekční uživatelé drog. Těhotné a kojící ženy mohou virus přenést na své dítě.

HIV virus způsobuje postupné oslabení imunity. To umožňuje rozvoj infekcí a nemocí, které nakonec vedou ke stadiu onemocnění, které se nazývá AIDS. Prvotní příznaky nakažení HIV jsou ale podobné chřipce, často se nemusí projevit vůbec.

Každý nový lék je lepší

Důležité je každopádně odhalit nákazu včas. Pečlivým monitoring­em se zabývá Národní centrum HIV/AIDS při Fakultní nemocnici Bulovka. „Obecně se dá říci, že výskyt HIV na Ukrajině je asi dvacetkrát častější než v Česku,“sdělil MF DNES vedoucí centra David Jilich. Podle něj je ale situace díky státem poskytovan­ému zdravotním­u pojištění stabilní.

Léčba HIV je vědecky i prakticky zvládnutá více než 15 let. „Nové generace léků jsou skvělé po všech směrech a každý nový lék je lepší. Zatím však vyléčit HIV nedokážeme,“říká Jilich.

Pokud HIV pozitivní osoby důsledně užívají antiretrov­irální léky, mohou riziko přenosu snížit na téměř nulovou úroveň. Klíčové je hlídat množství viru v krvi a dostat se na takzvanou nezjistite­lnou virovou nálož. V takovém případě nehrozí žádné riziko přenosu pohlavním stykem.

Aktuální nejmoderně­jší formou léčiv jsou antiretrov­irotika ve formě nanočástic (LASER ART). I díky včasnému nasazení léčby nárůsty nových případů od roku 2017 mírně zpomalují.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia