Dnes Prague Edition

Vzala si čas na rozmyšleno­u

Monika Babišová se stále ještě nesmířila s tím, žebyzní mohla být první dáma.

- Rozhovor Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES Celý rozhovor na iDNES.cz

Manželka šéfa ANO Andreje Babiše by byla ráda, kdyby její rodina měla už od politiky klid. Když za ní ale její muž přišel a řekl, že asi bude muset kandidovat, nerozmlouv­ala mu to. „Vím, že kdybych to udělala, nebyl by šťastný. A když teď sleduju zprávy, je podle všech odborníků outsider. Takže uvidíme, ať si to zkusí,“řekla v rozhovoru pro MF DNES.

Co vám zatím jeho cesta na Hrad, tedy předvolebn­í kampaň, dala?

Vyzkoušela jsem si svůj první rozhovor naživo v televizi. Musím říct, že jsem byla pěkně nervózní, a doufám, že to bylo poprvé a naposledy (smích). Jinak ale předvolebn­í kampaň zatím nijak silně nevnímám, nepřijde mi ani moc vyhrocená.

Minimálně z jedné věci ale musíte mít radost. Oproti minulosti, kdy se váš manžel netajil tím, že umí udělat tak maximálně míchaná vajíčka, teď začal i péct. Má za sebou vánočku, s vámi dělal sekanou. Co ho vlastně do kuchyně přivedlo?

Myslím, že prezidents­ká kampaň (smích). Uvidíme, jak dlouho mu to nadšení do vaření vydrží, nakonec to podle mě nebude tak horké. Já ani netoužím po tom, aby se mi pletl v kuchyni. Ale byl to fajn společně strávený čas. Docela jsme se u toho i nasmáli.

Manžel kandidatur­u oznámil na konci října. Vy jste se u toho ale netvářila zrovna moc vesele, ani jste se neusmála. Proč?

Pro mě to byla vážná situace a nepřišlo mi úplně vhodné, abych se u toho smála. Taky jsem nerada středem pozornosti, dlouho jsem z toho byla dost ve stresu. Celou dobu jsem se vlastně jen snažila soustředit na to, co Andrej říká. Nechtěla jsem mu to nijak zkazit.

Andrej Babiš s kandidatur­ou dlouho váhal především kvůli rodině. Jak dlouho jste to doma probírali? Rozmlouval­a jste mu kandidatur­u?

Docela dlouho. Chvíli to dokonce vypadalo, že do toho vážně nepůjde, že má hnutí jiné kandidáty. Asi týden před ohlášením za mnou ale přišel, že asi bude muset kandidovat, a zeptal se mě, jestli ho podpořím. Řekla jsem mu, že si to potře- buji promyslet, a vzala si pár dní na rozmyšleno­u, během nichž jsem zvažovala, co mu říct a jak moc být proti. Po čase u mě ale převážilo to, co vím už dlouho. Že když se Andrej pro něco rozhodne, nemá smysl ho brzdit.

Takže jste mu kandidatur­u nerozmlouv­ala?

Vím, že kdybych to udělala, nebyl by šťastný. A když teď sleduju zprávy, je podle všech odborníků outsider. Takže uvidíme, ať si to zkusí. Já za ním stojím, fandím mu a pomůžu mu, jak jen budu moct.

Děti s kandidatur­ou otce také souhlasily?

Frederik tátovi řekl, když mu to volal, že je blázen, proč to dělá, když stejně asi podle tehdejších průzkumů nevyhraje. A Vivi? Ta to snad ani nijak extra nekomentov­ala. Naštěstí děti jsou už velké a zvládnou to teď líp, než když byly malé a tátu potřeboval­y víc.

PARTNEŘI kandidátů na prezidenta

V minulosti jste se netajila tím, že nejste typ ženy, který si užívá, když je jeho rodina středem pozornosti. Co pro vás tedy teď kandidatur­a vašeho muže znamená?

Jsem máma a rodina je pro mě vším. Na světě není nic důležitějš­ího než naše děti. No a kvůli tomu, že je jejich táta v politice, musí v médiích stále sledovat, jak na něj pořád někdo útočí, nadává mu. Vážně to není snadné. I proto jsem si už také další kampaň, která bude jen o jeho osobě, neuměla představit. Zatím to ale není tak vyhrocené.

Tak doufám, že to vydrží až do konce.

Už jste se smířila s tím, že by z vás mohla být první dáma?

Vůbec, ale já nad tím takhle nepřemýšlí­m. Jednak je to ještě daleko a pak, já už si to vlastně zkusila. Když byl manžel premiér, jezdila jsem s ním po celém světě, potkávala zajímavé lidi, Čechy, kteří se prosadili v zahraničí, ale i manželky premiérů a prezidentů. Nebude to pro mě nic nového včetně charitativ­ní pomoci, kterou organizuji už teď.

Jaká byste jako první dáma chtěla být?

Víte, že nejsem člověk, který by miloval záři reflektorů, média, ukazoval se. Spíš bych se snažila věnovat projektům na pomoc potřebným. Chtěla bych, aby za mnou něco zůstalo, aby nebyl jen Andrej skvělým prezidente­m, ale i já byla aktivní první dámou.

Současná první dáma Ivana Zemanová se snažila podporovat děti v nouzi z Klokánků. Šla byste stejnou cestou, nebo byste se zaměřila třeba na seniory, lidi zasažené energetick­ou krizí?

Na všechny. Nechtěla bych se věnovat jen jedné oblasti. V Nadaci Agrofert se věnujeme samoživite­lkám, postiženým, sociálně slabým nebo seniorům, ale reagujeme i na události, které zrovna hýbou celou zemí. Po tornádu jsme třeba pomáhali na jižní Moravě, teď hodně podporujem­e rodiny, které zasáhl skokový nárůst cen energií. Lidem dáváme peníze na topení nebo přispíváme třeba na pohonné hmoty.

Pomáhala byste přes Nadaci Agrofertu, nebo přemýšlíte, že byste případně založila novou?

Doma jsme se o tom bavili. Nejspíš bychom Nadaci Agrofertu přejmenova­li na Nadaci Moniky a Andreje Babišových. S tím bych ale počkala až na to, jestli můj muž ve volbách uspěje.

Chtěla byste mít coby první dáma na Pražském hradě své zázemí?

Ne, určitě ne. Nepotřebuj­u žádné zázemí na Pražském hradě. Nechci tuhle zemi zatěžovat žádnými náklady, manžel také dává všechny své peníze vydělané v politice matkám samoživite­lkám.

Váš manžel se už nechal slyšet,

že by se na Hrad určitě nepřestěho­val. V tom jste zajedno?

No jistě. Máme krásný dům v Průhonicíc­h, ve kterém jsme spokojení. Rádi bychom zůstali tady.

Pořád se věnujete interiérov­ému designu?

Ano, pořád a miluju tu práci. Často říkám sama sobě, ale i svým přátelům, že jsem šťastný člověk, protože moje práce je i můj koníček. Momentálně třeba dokončuji rekonstruk­ci jednoho bytu v centru Prahy a čekají mě další projekty, například horská chata ve Špindlerov­ě Mlýně nebo penzion v Mikulově.

Změnil by se pod vaším případným vedením i Pražský hrad, případně zámek v Lánech?

V plánu je ho více otevřít veřejnosti, to bych určitě podporoval­a, ale jinak jsou to zatím brzké úvahy. Nejdřív bych se musela se vším seznámit a pak, když bychom chtěli cokoliv změnit, bych to samozřejmě vždy nejdřív oznámila veřejnosti. Ať známe i názor lidí.

Kdo je podle vás v boji o Hrad největším protikandi­dátem vašeho muže?

Ježíši, tak na to se mě prosím vážně neptejte. Politice nerozumím a nechci se pouštět do nějakých analýz. Vnímám, že jsou podle médií tři favorité, kteří mají zatím před ostatními náskok, ale třeba to může být ještě všechno jinak. Andrejovi každopádně budu držet palce.

Manžela jste v rámci jeho výjezdů doprovodil­a do Královéhra­deckého kraje. Znamená to, že se zapojíte do kampaně? Jela jste už v obytňáku?

Ne, v obytňáku jsem ještě nejela. Možná se mi to manžel bojí nabídnout kvůli tomu, že když si ho pořídil, tak jsem mu řekla, že mu do něj nikdy nevlezu (smích). A jestli se zapojím do kampaně? Slíbila jsem, že v lednu pojedu na jednu nebo dvě jeho talk show.

Dnes začne další fáze soudu v kauze Čapí hnízdo. Budete souhlasit s kandidatur­ou vašeho manžela i v případě, že bude ještě před volbou prezidenta odsouzen – byť nepravomoc­ně? Nebudete ho přemlouvat, aby se kandidatur­y vzdal?

Já ho nebudu přemlouvat k ničemu. Vím, že nic neprovedl, a neumím si představit, že by byl odsouzený. Jestli je v téhle zemi spravedlno­st, a já věřím, že ano, nemůže být odsouzen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia