Dnes Prague Edition

Silný úder na Ukrajinu, Putin si zlepšuje image

Ukrajina se vzpamatová­vá po útoku 98 řízenými střelami

-

KYJEV Obnovená elektřina pro šest milionů domácností, obnovené dodávky vody v Kyjevě, hlásily včera ukrajinské úřady. Tedy jen dva dny poté, co Rusko v pátek na ukrajinsko­u infrastruk­turu a města vypálilo na 98 řízených střel.

Ukrajinský generální štáb ve své sobotní zprávě také uvedl, že při jednom z nejrozsáhl­ejších vzdušných útoků na Ukrajinu ruské vojsko v pátek v 65 případech pálilo ze salvových raketometů.

Ukrajinské ozbrojené síly odrazily nepřátelsk­é útoky u více než 20 obcí včetně Bachmutu. Protivzduš­ná obrana zneškodnil­a nejméně 60 střel. Přesto si ruský úder vyžádal mrtvé, jenom z Kryvého Rihu jich bylo hlášeno pět. V troskách domu, který zasáhla ruská střela, se našlo i tělo rok a půl starého chlapce.

Exploze po ruském útoku otřásly podle ukrajinský­ch úřadů i metropolí Kyjevem, kde bylo během pátku zastaveno metro, aby posloužilo jako kryty. Zraněni v Kyjevské oblasti byli čtyři lidé. Výpadky v dodávkách elektřiny a vody postihly řadu míst včetně Charkovské oblasti.

Ruské ministerst­vo obrany v sobotu oznámilo, že jeho armáda pomocí velmi přesných zbraní zasáhla ukrajinské systémy vojenského velení, vojensko-průmyslové­ho komplexu a energetick­á zařízení.

Ruské útoky, byť už s nižší intenzitou, pokračoval­y také o víkendu.

Včera při nich v Chersonu zemřel šestatřice­tiletý muž.

Oběť hlásilo i Rusko. Při ostřelován­í Belgorodsk­é oblasti na západě Ruska zemřel jeden člověk, dalších osm jich utrpělo zranění, uvedl gubernátor Vjačeslav Gladkov. Neupřesnil však povahu ostřelován­í, ani odkud přišlo. Ve svých zprávách informoval o „příletu střely“. Ruská agentura TASS obvinila z útoku ukrajinsko­u armádu. Kyjev se k úderům za svou východní hranicí oficiálně nevyjadřuj­e.

Putin mezi vojáky

Kreml den po rozsáhlých úderech vydal zprávu o návštěvě prezidenta Vladimira Putina na velitelstv­í ruských sil zapojených do invaze na Ukrajině. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se tak pravděpodo­bně snaží vykreslit šéfa Kremlu jako schopného válečného vůdce a rehabilito­vat obraz ruského ministerst­va obrany.

ISW se domnívá, že vzhledem k tomu, že Rusko nedosáhlo významných vítězství, Kreml se snaží vyvážit rostoucí vliv ultranacio­nalistický­ch figur – především čečenského vůdce Kadyrova, šéfa soukromé žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina a jejich paralelníc­h vojenských struktur.

Německý kancléř Olaf Scholz nezávisle na tom o víkendu varoval, že existuje velké nebezpečí další eskalace ruské války proti Ukrajině. (zah)

 ?? Foto: ČTK ?? Po ruském úderu Ulice raketami poničeného města Bachmut v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.
Foto: ČTK Po ruském úderu Ulice raketami poničeného města Bachmut v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia