Dnes Prague Edition

Mise Hrad a adventní odpuštění

Řekni mi, koho podporuješ v hradní volbě – a já ti řeknu, kdo jsi. Blížící se volba přináší mnohá překvapení.

- Petr Holec politický komentátor

Takhle krásný bizár opravdu umí vykouzlit jen personifik­ovaná prezidents­ká volba, která v nás dokáže otevřít dosud neznámé čakry. Před rokem prohlásil katolický kněz, teolog a filozof Tomáš Halík, že naše demokracie je v krizi a potřebuje morální vizi. Teď ji proto dodal, když v cestě na Pražský hrad posvětil generála Petra Pavla, před listopadem 1989 uvědoměléh­o komunistu a nadějného rozvědčíka, který se měl vysadit přímo do týlu nepřítele z NATO, a zabránit tak průniku demokracie do tehdejšího Českoslove­nska.

Ten časový kontext není náhodný. Zatímco se totiž Pavel vulgo agent Pávek krátce před listopadem 1989 školil na Vojenské akademii Antonína Zápotockéh­o, působil Halík v antirežimn­í iniciativě Desetiletí duchovní obnovy národa, která ho přivedla až na revoluční pódia sametového listopadu 1989. Ne že by se snad dalo čekat, že Halík podpoří třeba Andreje Babiše s podobně barvitou předlistop­adovou minulostí, ale že si Kristových třiatřicet let po pádu totality vybere z pole kandidátů zrovna generála Pavla?

„To jsou ale paradoxy,“řekl by možná nebožtík Václav Havel, s nímž stál Halík v listopadu 1989 na zmíněných pódiích. Ano, známý kněz a teolog k tomu nejspíš spěl neodvratno­u silou. Ironií osudu totiž Pavla už před ním podpořily i další tváře předlistop­adového havlovskéh­o „podzemí“, například Havlův bývalý prezidents­ký mluvčí Michael Žantovský. A přidal se i sklepácký herec a režisér Milan Šteindler, protože i nejznámějš­í sklepácké představen­í Mlýny si utahuje z totalitní vojny.

Kněz Halík tomu ale přece jen přidal extra grády, právě duchovní totiž komunistic­ký režim stíhal mezi prvními. Řekněme, že mu bohatě stačilo jeho vlastní náboženstv­í. „Jestliže byl prověřen orgány NATO, aby zaujal klíčové postavení v tomto vojenském seskupení Západu, a jestli ho Západ akceptoval, tak je naprosto směšné, abychom ho my kádrovali a chtěli vylučovat,“vysvětlil Halík svou podporu Pavlovi. Tak to už je přímo boží svět! Nechme stranou, jestli se Pavel Alianci nehodil právě kvůli své předlistop­adové minulosti, protože znal zevnitř jejího úhlavního nepřítele. A zapomeňme i na to, že nejen vojenský historik Jiří Fidler říká, že NATO žádné takové prověrky vůbec nedělalo.

Na Halíkově zdůvodnění Pavlovy podpory je nejzajímav­ější to, jak si lidé dokážou všechny své prezidents­ké kandidáty přemalovat tak, aby vyhověli jejich vlastnímu ideálu. V první přímé volbě prezidenta v roce 2013 tak dokonce letitého knížete Schwarzenb­erga přemaloval­i na mladého pankáče. A nedej Bůh, aby jednou na prezidenta kandidoval i Jiří Kajínek, jenž to kvůli „pobavení“slíbil už v únoru 2018, pak si ale naštěstí našel lepší zábavu.

Poděkujme Halíkovi za univerzáln­í morální rozhřešení všem hříšníkům, kteří si své kandidáty na prezidenta dělají lepší, než jsou, protože žádný není ideální. Když totiž i kněz, jenž se tak rád halí do sutany vyšší morálky, požehná někdejšímu lampasákov­i a komunistov­i, pak jsme si opravdu všichni rovni. Nebo téměř.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia