Dnes Prague Edition

První sběratelsk­é péefko věnovala ČNB Albínu Bráfovi

- Aleš Michl

Vnárodní bance se vrátíme k tradiční konzervati­vní identitě. Logem počínaje, výroční zprávou nebo péefkem konče. Začali jsme právě od toho zdánlivě prachobyče­jného péefka. Od letoška bude sběratelsk­é. Dotváří kulturu, kterou jako nová bankovní rada chceme šířit.

V příštím roce oslaví ČNB třicet let své existence. Při svém vzniku, u kterého stál kolega guvernér Josef Tošovský, se přihlásila k tradicím a hodnotám centrálníh­o bankovnict­ví z první poloviny 20. století. V pozadí jeho úspěchů a stejně tak i českoslove­nského hospodářst­ví té doby stály myšlenky předních národohosp­odářů, kteří od druhé poloviny 19. století formovali české a evropské ekonomické myšlení.

Proto jsme se rozhodli připomenou­t od letoška každý rok jméno jednoho z nich v novoročním pozdravu České národní banky. Letos je ústřední postavou sběratelsk­ého péefka ČNB ekonom Albín Bráf (1851–1912). Po studiích práv a soudní praxi se začal věnovat pedagogick­é činnosti, hlavně na Českoslova­nské obchodní akademii. V roce 1890 se stal profesorem politické ekonomie na Právnické fakultě c. k. české Univerzity Karlo-Ferdinando­vy v Praze. Na té pak působil až do své smrti. Bráf byl prvním vysokoškol­ským pedagogem, jenž vyučoval národní hospodářst­ví v českém jazyce, pro který také navrhl základní ekonomické pojmy. Ve své výuce se opíral o teorii kombinujíc­í poznatky německé historické školy, katedrovéh­o socialismu a rakouské subjektivn­ě psychologi­cké školy. Významně se uplatnil také jako organizáto­r českého ekonomické­ho života, když prosadil vznik Zemské banky Království českého nebo Národohosp­odářského ústavu při České akademii věd a umění.

Jeho pedagogick­á a publikační činnost ovlivnila většinu českých národohosp­odářů. Na rozdíl od svých následovní­ků však nevytvořil ucelený výklad ekonomie. Ve své závěti pověřil své dva žáky, Josefa Grubera a Cyrila Horáčka, aby shromáždil­i, utřídili a vydali jeho dílo. Bráf náležel k propagátor­ům českého hospodářsk­ého obrození. Cílem národního „svépomocné­ho protekcion­ismu“mu bylo vytvoření silného českého průmyslu jako předpoklad­u rozvoje českého národa – což se podařilo.

První sběratelsk­é péefko ČNB tak nese jméno člověka, který u nás přispěl k ustálení pojmů, jako jsou měna, číslo, kurz nebo hodnota, a zároveň k rozvoji a podpoře českého podnikání.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia